top of page

Οι τράπεζες και το διπλό bonus από φθηνές καταθέσεις. Ως τα 40 ευρώ το buyback της ΜΥΤΙΛ

Το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, οι μετοχές, διεθνώς, προεξοφλούσαν μια μαγική εικόνα: αποκλιμάκωση πληθωρισμού, κορύφωση του ανοδικού κύκλου επιτοκίων και οικονομική δραστηριότητα που αντέχει. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι προεξοφλούσαν πως μια τόσο βίαιη προσαρμογή επιτοκίων, συνοδευόμενη από tapering, θα διενεργηθεί αναίμακτα και με επιπτώσεις στις οικονομίες αισθητά χαμηλότερες, σε σχέση με τις ανησυχίες του περασμένου Φθινοπώρου ( ύφεση σε Ευρώπη, slow down σε ΗΠΑ). Στην Ελλάδα, μαζί με τα παραπάνω, προεξοφλήθηκε νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές και επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα.

Το άλλο πρόσωπο του Ιανού ήρθε το Μάρτιο. Τα δομικά στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αποκλιμάκωσή του δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, οι καταρρεύσεις τραπεζών κατέδειξαν πρόβλημα προσαρμογής στη βίαιη αλλαγή περιβάλλοντος και ένα πιθανό νέο κύμα πτώσης των μετοχών ίσως αποτελέσει καταλύτη για την είσοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση.

Η παραπάνω εισαγωγή είναι αναγκαία για να ισχυριστούμε ότι όσα συμβαίνουν στις αγορές δεν έχουν σχέση με τα θεμελιώδη. Τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούσαν άνοδο της τάξης του 40%. Ούτε δικαιολογούν το κύμα πτώσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Απόλυτος οδηγός παραμένει η ψυχολογία. Μετά από ένα ξέφρενο ράλλυ, όλοι γράφουν ακόμη κέρδη. «Ξεφορτώνουν» και θα το ξανασκεφτούν ( με βάση τα θεμελιώδη), όταν ηρεμήσει η κατάσταση.

Οι εγχώριες τράπεζες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κατά το Α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, αναμένεται να γράψουν υπερκέρδη, λόγω της περαιτέρω διεύρυνσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, μια και δεν παρατηρείται μαζική μεταστροφή καταθετών σε προθεσμιακές καταθέσεις. Μετά, δε, τα Τέμπη σταμάτησε και η όποια πίεση κυβέρνησης για – μεγαλύτερες- αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων.

Τράπεζες- Διακράτησης ως τη Λήξη: Οι ανησυχίες που επικρατούν διεθνώς για το τι έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια διακράτησης ως τη λήξη, δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εν Αθήναις. Πρώτον, επειδή οι εν λόγω θέσεις δεν ξεπερνούν το 12% του συνολικού ενεργητικού. Δεύτερον, επειδή οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν το πλεονέκτημα χαμηλού cost of funding, λόγω διευρυμένης καταθετικής βάσης και μικρής, προς ώρας, συμμετοχής των προθεσμιακών στη συνολική «πίτα». Δεν είναι τυχαία η αμυντικότερη συμπεριφορά της ΕΤΕ.

Τράπεζες- Διακράτησης ως τη Λήξη ΙΙ: Τα παραπάνω μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μαζικής απόσυρσης καταθέσεων και την περίπτωση να βρεθούν οι εγχώριες τράπεζες με cost of funding υψηλότερο από το κουπόνι, που δίνουν τα GGBs και κρατικά ομόλογα άλλων –ευρωπαικών- χωρών. Πρόκειται για τις βασικές κατηγορίες χρεογράφων που περιλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια διακράτησης ως τη λήξη.

Τράπεζες- Διακράτησης ως τη Λήξη ΙΙΙ: Μένει ο κίνδυνος του πως θα «στρεσαριστούν» στην επικείμενη πανευρωπαϊκή άσκηση τα ομόλογα των παραπάνω χαρτοφυλακίων. Η μεθοδολογία, όμως, του stress test έχει υιοθετήσει μια μάλλον ήπια προσέγγιση για τον υπολογισμό του cost of funding (Απελεύθερος 8 Φεβρουαρίου). Επομένως, ο επόπτης μπορεί να παρέμβει στην αξιολόγηση (SREP). Μέχρι τότε μεσολαβεί πολύς χρόνος…

ΜΥΤΙΛ: Στα 40 ευρώ προτείνει το Δ.Σ να αναθεωρηθεί/τροποποιηθεί η ανώτατη τιμή αγοράς ιδίων μετοχών. Οι υπόλοιποι όροι του buyback, που αποφασίστηκε προ έτους, παραμένουν ως έχουν. Σημειώστε, επίσης, ότι η προτεινόμενη νέα πολιτική αποδοχών λαμβάνει υπ’ όψη τα διεθνή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης. Παντί τρόπω η προετοιμασία για την παράλληλη διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Λονδίνου (Απελεύθερος 20 Φεβρουαρίου).

ΜΥΤΙΛ: Επιπρόσθετα, θα προταθεί στους μετόχους ο σχηματισμός ειδικού αποθεματικού, στο οποίο θα ενταχθούν, σε πρώτη φάση, 20 εκατ. ευρώ από τα κέρδη εις νέον της οικονομικής χρήσης 2021. Για τους όρους απόσχισης και εισφοράς σε ΜΕΤΚΑ και «Μ Παραχωρήσεις» των κλάδων υποδομών και παραχωρήσεων ανατρέξτε στον Απελεύθερο 13ης Μαρτίου.

ΟΤΕ: Αναβάθμισε σε αγορά, με τιμή στόχο τα 15,70 ευρώ, τη σύστασή της η Eurobank Equities, λόγω της αισθητής πτώσης της κεφαλαιοποίησης, που τον φέρνει να διαπραγματεύεται με περίπου 4,5 φορές EV/EBITDA 2023. Ο ΟΤΕ κατέγραψε πτώση 20% το τελευταίο 12μηνο, έναντι μόλις 2% του δείκτη τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε και διαπραγματεύεται με discount μεγαλύτερο του 15%, έναντι του κλάδου.

ΟΤΕ ΙΙ: Παρ’ ότι στερείται ορατών καταλυτών, μετά την άμβλυνση της πολιτικής ανταμοιβής μετόχων ( σ.σ. το συνολικό cash yield διαμορφώνεται στο 8% και δεν δείχνει πλέον συναρπαστικό σε σχέση με τον κλάδο) και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, η πτώση της αποτίμησης καθιστά θελκτικά σημεία εισόδου τα τρέχοντα επίπεδα, αναφέρει η ανάλυση της χρηματιστηριακής.

ΔΕΗ: Ενεργοποιήθηκε, όπως αναμενόταν, το «πέναλτι» των 50μβ. στο κουπόνι του ευρωομολόγου λήξης 2026. Το σημαντικό όμως είναι ότι η Fitch σε ανάλυσή της σημειώνει ότι δεν πρόκειται η μη επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών ρύπων να επηρεάσει την συμπεριφορά των ομολογιούχων που επενδύουν με κριτήρια ESG καθώς αποτελεί αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων και όχι λειτουργικών αποδόσεων και αλλαγής στρατηγικής.

Πειραιώς-Attica Group: Εγκρίθηκε με το πληροφοριακό δελτίο της δημόσιας πρότασης, αλλά αυτή θα ξεκινήσει αφού λάβει έγκριση από Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση ελέγχου στη MIG. Από Απρίλη και βλέπουμε…

Attica Bank: Εγκρίθηκε το συμπλήρωμα ενημερωτικού της ΑΜΚ ως 473,3 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Μέχρι τις 30 του μήνα που ξεκινά η περίοδος άσκησης δικαιώματος προτίμησης θα πρέπει να έχει κλείσει το ΤΜΕΔΕ συνεπενδυτές. Αν τους κλείσει θα πάρουν από τις αδιάθετες της ΑΜΚ.

Υ.Γ.: Έπιασε η «ορχήστρα» και τον Άλεξ Πατέλη; Τόσα νεύρα ο Investor από τις εξελίξεις στην Attica;

Υ.Γ. ΙΙ: Γιατί υπενθυμίζονται καθημερινά τα νεύρα του Ολλανδού με το Χάρη; Προφανώς, βαρούν τον…γραμματοκομιστή για να ακούσει το Μαξίμου. Το θέμα δεν –μπορεί να- είναι η δυσαρέσκεια για τη φερόμενη παρέμβαση. Αυτή καταγράφηκε με το πρώτο δημοσίευμα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.128 views0 comments
bottom of page