top of page

Retail bond 250-300 εκ. ετοιμάζει η Μυτιληναίος. Cash cow η Aegean

Ο Χαρίλαος Φλωράκης παρομοίαζε την κάλπη με γκαστρωμένη. Στις επικείμενες εκλογές απλά δεν ισχύει. Όλοι ξέρουν ( σ.σ. ακόμη και στη Κουμουνδούρου) ότι θα βγάλει Ν.Δ. Το ερώτημα είναι πόσο Ν.Δ; Ερώτημα που κανονικά θα έπρεπε να απασχολεί την αγορά καθώς μεσοπρόθεσμα το αποτέλεσμα δεν παίζει κανένα ρόλο, αλλά βραχυπρόθεσμα θα παίξει. Υπό το παραπάνω πρίσμα, η επιχείρηση δημιουργίας κλίματος με μπαράζ εκθέσεων, αναλύσεων και «φιλικών» προς την κυβέρνηση δημοσιευμάτων, στο βαθμό που επηρεάζει τις αποτιμήσεις, δημιουργεί ευκαιρίες και κινδύνους.

Τράπεζες- μέρισμα: Οι πολλές σχετικές ερωτήσεις επενδυτών στο road show της Wood αποτελούν, ως φαίνεται, τη ρίζα αναμόχλευσης, σε άκαιρο χρόνο, του θέματος υλοποίησης της στρατηγικής αποεπένδυσης από το ΤΧΣ. Οι ξένοι ρώτησαν τις διοικήσεις των τραπεζών, αν ο SSM άναψε…πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος χρήσης 2022. Αναμενόμενη ερώτηση, μετά και την αντίστοιχη έγκριση στην Τράπεζα Κύπρου (Απελεύθερος 21 Απριλίου). Τις απαντήσεις τις διαβάσατε…

ΤΧΣ-αποεπένδυση: Όσον αφορά στην αποεπένδυση του ΤΧΣ τα πράγματα έχουν την εξής απλή σειρά: σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης, λήψη επενδυτικής βαθμίδας και έναρξη της σχετικής διαδικασίας. Θα το ξανασυζητήσουμε από Φθινόπωρο…

ΜΥΤΙΛ: Σε έκδοση retail bond της τάξης των 250 με 300 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η Μυτιληναίος. Οι τράπεζες είναι ενήμερες για την σχετική πρόθεση, η Eurobank κάνει τη βασική προεργασία και πρόθεση είναι, εφόσον οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός, η δημόσια εγγραφή να πραγματοποιηθεί πριν τα …μπάνια του λαού. Τι τα θέλει τα…δανεικά; Μάλλον για να ενισχύσει την ήδη ικανοποιητική χρηματοοικονομική του θέση για τη διεκδίκηση παραχωρήσεων και έργων ΣΔΙΤ.

Eurobank: Καθαρά έσοδα από τόκους ελαφρώς αυξημένα σε τριμηνιαία βάση (481 εκατ. ευρώ), core PPI αντίστοιχο ή ελαφρώς υψηλότερο αυτό του Δ τριμήνου και προ φόρων κέρδη στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ αναμένουν οι αναλυτές.

Aegean: Δυνατό πρώτο τρίμηνο, με πωλήσεις αντίστοιχες αυτών που ανέμενε η αγορά (229,1 εκατ. ευρώ) αλλά πολύ υψηλότερα EBITDA (19,3 εκατ. ευρώ), χάρη στα περισσότερα δρομολόγια και επομένως την υψηλότερη χωρητικότητα για το παραδοσιακά αδύναμο πρώτο τρίμηνο, την ισχυρή ζήτηση και την εξοικονόμηση δαπανών από το βαθμό ωρίμανσης στην αναβάθμιση στόλου.

Aegean II: Με καθαρές ταμειακές ροές 138,6 εκατ. ευρώ στο παραδοσιακά αδύναμο πρώτο τρίμηνο, ισχυρή ζήτηση για τους επόμενους μήνες, βάσει κρατήσεων και χαμηλότερο capex, η Aegean μετατρέπεται σε μηχανή παραγωγής μετρητών. Ταμειακά διαθέσιμα 591,1 εκατ. ευρώ μετά και την αποπληρωμή δανεισμού 68 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός σε 419,2 εκατ. ευρώ και ο λόγος net debt/EBITDA (12μηνο trailing) 1,4x. Η μετοχή προσεγγίζει το υψηλό 52 εβδομάδων

Φουρλής: Αισθητά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι πωλήσεις πρώτου τριμήνου (116,6 εκατ. ευρώ) με «ατμομηχανή» την ΙΚΕΑ, επιβεβαιώνοντας τις εξαγγελίες της διοίκησης ότι εξομαλύνθηκαν τα θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας. Το μικτό περιθώριο διευρύνθηκε κατά 35 μ.β., σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, οδηγώντας τα EBITDAaL σε 2,6 εκατ. ευρώ. Τα υψηλότερα, όμως, χρηματοοικονομικά έξοδα «ροκάνισαν» μέρος της οργανικής βελτίωσης. Οι ζημιές μετά από φόρους σε 4,3 εκατ. ευρώ ( 5,7 στο Q1 2022).

ΤΕΝΕΡΓ: Σήμερα συνεδριάζει το credit committee της Εθνικής Τράπεζας. Μένει να δούμε, αν συζητηθεί και κυρίως αν εγκριθεί η χρηματοδότηση της First Sentier για την απόκτηση ως 67% της ΤΕΝΕΡΓ. Υπάρχουν δύο- τρία θέματα, που ευθύνονται για την ως τώρα καθυστέρηση έγκρισης, παρ΄ ότι η Εθνική δούλευε το φάκελο επί σειρά μηνών.

Grivalia-Πεταλιοί: Με σειρά οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs) αγοράζει η Grivalia Hospitality τις εκτάσεις στους Πεταλιούς. Εν συνεχεία οι παραπάνω εταιρείες μεταβιβάζονται στην GH Hotel. Η τελευταία κατέχει το 100% της Petalioi Ξενοδοχειακή και Τουριστική ΙΚΕ καθώς και το 100% της Βασιλικά Estate ΙΚΕ. Τέλος, η GH Hotel έδωσε απευθείας 2,5 εκατ. ευρώ για αγορά ακινήτου/ων στους Πεταλιούς.

CVC-Κλινικές: Σε άλλη εταιρεία ( σ.σ. όχημα ειδικού σκοπού), συμφερόντων CVC Capital Partners μεταφέρθηκε η Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα ( σ.σ. Metropolitan), πιθανώς λόγω της παρόδου της περιόδου επένδυσης του αρχικού fund. Ειδικότερα το 100% της εταιρείας περιήλθε στην νεότευκτη Hellenic HealthCare II από την Hellenic Healthcare Sarl. Στην ίδια εταιρεία περιήλθε και το 100% της Metropolitan General. Στο «ομόσταυλο» Υγεία αποφασίστηκε η διάθεση σε στελέχη, διευθυντές και μέλη του Δ.Σ. 687 χιλ. ευρώ από τα αδιανέμητα κέρδη χρήσης 2021.

Κάουνας- εκλογές: Επιτέλους, θα μάθουμε τι ψηφίζει αντιπροσωπευτικό δείγμα φιλάθλων του Ολυμπιακού καθώς η κυβέρνηση φρόντισε ( σ.σ. ο Γρηγόρης δηλαδή…) να στηθούν κάλπες σε Κάουνας και Βίλνιους, για τους περίπου 2500 με 3000 Έλληνες, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα ταξιδέψουν, για να παρακολουθήσουν το Final Four. Για να ψηφίσει, όμως, κανείς, ως…ετεροδημότης σε Κάουνας ή Βίλνιους, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την παραπάνω διαδικασία ως την 10η Απριλίου. Σωστά ή δόθηκε παράταση, λόγω πλήθους και πάθους;


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.209 views0 comments
bottom of page