top of page

Το discount έκπληξη για ακίνητα Alpha, η επιστροφή 32 εκατ. σε ΓΕΚ και οι δυσκολίες της ElpedisonΟι αγορές που βγαίνουν, το τελευταίο 10ήμερο, στους υστερήσαντες τίτλους Alpha και Πειραιώς, οδηγούν το Χ.Α, απουσία πωλητών. Από τις 22 Αυγούστου και την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, το κλίμα εκτιμάται ότι σταδιακά θα βαρύνει.
Σκρέκας-ΑΠΕ: Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης για ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και σταθμούς αποθήκευσης.


Όπως είχε προαναγγείλει ο Σκρέκας δίνεται προτεραιότητα στους…Ακρίτες ( έργα σε ζώνη 30χιλ. από τα σύνορα) με εγκατεστημένη ισχύ μεταξύ 200 με 800 MW. Ακολουθούν έργα που έχουν χαρακτηρισθεί ως στρατηγικές επενδύσεις. Μέγιστο όριο ισχύος 1600 ΜWεκ των οποίων μέχρι 1250 MW σε Δυτ. Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.


Σκρέκας- ΑΠΕ II: Η επιβολή πλαφόν στην εγκατεστημένη ισχύ ανά ομάδα προτεραιότητας βοήθησε στο μοίρασμα της «πίτας».


Τις αντιδράσεις όσων θεωρούν εαυτόν ριγμένο θα τις δούμε από την επόμενη εβδομάδα. Προς το παρόν, κρατήστε την αναφορά ΠΑΣΟΚ για «εξυπηρέτηση πελατειακών δικτύων».


Alpha- Skyline: Ζημιά απομείωσης 24 εκατ. ευρώ πήρε για τα ακίνητα, που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο Skyline, η Alpha Bank στις οικονομικές καταστάσεις Β΄τριμήνου.


Η πρόβλεψη σχηματίστηκε, όπως αναφέρεται, μετά τηλήψη δεσμευτικών προσφορών και την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, εντός Ιουλίου, να προχωρήσει σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Dimand- Premia-HIG.


Alpha-Skyline II: Ο συνδυασμός του ύψους της απομείωσης και της επικαιροποιημένης περιμέτρου στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 26 Ιουλίου) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η προσφορά των Dimand- Premia ενείχε discount της τάξης του 5%, σε σχέση με την αξία που αποτιμούσε τα ακίνητα η Alpha.


Αν ισχύει το παραπάνω συμπέρασμα, πρόκειται για επιτυχία. Μένει, βέβαια, να δούμε, τους όρους του SPA, το ποσοστό της μικτής εταιρείας που θα αγοράσει η κοινοπραξία καθώς και τους όρους χρηματοδότησης του JV από την Alpha.


ΔΕΗ: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Χειμώνα προβλέπει προτεραιότητα των λιγνιτικών μονάδων στην προημερήσια αγορά.


Η ΔΕΗ έχει καταστρώσει πλάνο μόνιμης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για 9,7 TW σε 12μηνη βάση. Από τον Ιανουάριο θα έχει σε εμπορική λειτουργία η Πτολεμαΐδα V, η οποία μπορεί να παράγει ως 4 ΤWhετησίως με πρώτη ύλη το λιγνίτη.


Αρκεί, βέβαια, να έχει πρώτη ύλη στις αυλές.


Μυτιληναίος- Άγιος Νικόλαος: Με την «παλινόρθωση» λιγνίτη ως βασικού καυσίμου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η νέα μονάδα της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο, εγκατεστημένης ισχύος 826 MW, θα έχει ρόλο…λίμπερο.


Διαθέτοντας το πλεονέκτημα υψηλής θερμικής απόδοσης ( σ.σ. άνω του 63%) και επομένως της χαμηλότερης κατανάλωσης φυσικού αερίου, θα αντικαθιστά στην προημερήσια αγορά τις παλαιότερες μονάδες φυσικού αερίου.


ΓΕΚ- Ήρων Βοιωτίας: Επιστροφή κεφαλαίου ύψους 32,2 εκατ. ευρώ αποφάσισε στις 2 Αυγούστου η έκτακτη γενική συνέλευση της Ήρων Βοιωτίας ΙΙ.

Η επιστροφή θα ενισχύσει τα αποτελέσματα χρήσης του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που αποτελεί το μοναδικό μέτοχο της Ήρων ΙΙ μετά την εξαγορά, εντός του 2021, του 75% από τις ENGIE και Qatar Petroleum.


Ο όμιλος ΓΕΚ αποτελεί, επίσης, μεγαλοπιστωτή της Ήρων ΙΙ, έχοντας εκταμιεύσει, πέρσι, τον Οκτώβριο δάνειο 34,5 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 3,1% ενώ υπάρχει και ένα υπόλοιπο από δάνειο που εκχώρησε προ ετών η ΤΕΡΝΑ.


Η Ήρων ΙΙ έκλεισε το 2021 με EBITDA 58,17 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 39,4 εκατ. ευρώ, ενώ ενίσχυσε τα ταμειακά της διαθέσιμα κατά 23,3 εκατ. ευρώ. Κέρδος προέκυψε και από την μερική διαγραφή απαιτήσεων των ENGIE και Qatar από την εταιρεία.  


INKAT: Ολοκληρώθηκε στα τέλη του πρώτου τριμήνου η κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου της εταιρείας στη θέση Φραγκάκι Άνδρου, ισχύος 15 MW και ξεκινά η λειτουργία του. Το πάρκο ανήκει στην GreekWindpower, την οποία είχε εξαγοράσει το 2020 η Intrakat.


Ακούμε ότι παραμένει στο «τιμόνι» της ανάπτυξης των ΑΠΕ του ομίλου ο Λουκάς Λαζαράκης.


Elpedison: Η εταιρεία έκλεισε το 2021 με EBITDA 93,7εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 61,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους σε 52,6 εκατ. ευρώ.


Η εκτίναξη, όμως, των απαιτήσεων (246,7 εκατ. ευρώ) οδήγησε σε ταμειακές εκροές 91,2 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δραστηριότητες.


Elpedison II: Για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης η εταιρεία επέκτεινε κατά ένα χρόνο τρία ομολογιακά, αθροιστικού ύψους 178 εκατ. ευρώ, που έληγαν το Σεπτέμβριο του 2021 και διατηρεί τη δυνατότητα πρόσθετης εξάμηνης παράτασης ( ως την 31/3/2023).

Ταυτόχρονα, διεύρυνε τις διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές της κατά 60 εκατ. ευρώ ( 170 από 110 εκατ. ευρώ). Πιστωτικό όριο 30 εκατ. ευρώ δόθηκε από την EulerHermes αποκλειστικά για έκδοση εγγυήσεων.

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.254 views0 comments
bottom of page