top of page

Κίνδυνος ακυρώσεων για road show ΕΧΑΕ. Η διαπραγμάτευση Lamda- τραπεζών και η Shnappi της Πειραιώς


Για τη γκρίνια, μεταξύ εισηγμένων του 25άρη, αναφορικά με τη φετινή διοργάνωση του road showΕΧΑΕ σε Λονδίνο, είστε ενήμεροι από νωρίς (Απελεύθερος 18 Οκτωβρίου). Παρά τις προσπάθειες, να συμμαζευτούν τα κενά και να «γεμίσει» η ατζέντα των ραντεβού οι δυσκολίες παραμένουν.

Μεγάλες εταιρείες έχουν την πρώτη ημέρα κυρίως one toone συναντήσεις. Και μη πάει το μυαλό σας ότι αυτές έχουν κλειστεί με fund managers επενδυτικών κεφαλαίων επιπέδου Capital ή Fidelity. Με δεδομένο, όμως, ότι προτεραιότητα αποτελεί η διεύρυνση της «δεξαμενής» των επενδυτών, οι οποίοι παρακολουθούν τις εισηγμένες, τα μειωμένα ραντεβού αποτελούν ως και αποδεκτή παράπλευρη απώλεια.

Το πρόβλημα έγκειται στις μικρομεσαίες εταιρείες του 25άρη, οι οποίες δεν «σταυρώνουν» αιτήσεις γιαραντεβού. Αν δεν βάλουν πλάτη οι τραπεζικές ΑΧΕ, με δεδομένη τη μη κάλυψη των συγκεκριμένων εταιρειών από τη Morgan Stanley, κάποιοι θα βρεθούν με άδεια ατζέντα και δεν θα μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στο Λονδίνο. Υπενθυμίζεται ότι Coca Cola και Jumboδήλωσαν ότι δεν συμμετέχουν από νωρίς.

Ενώπιον του παραπάνω κινδύνου, η Morgan Stanley δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Έχει…πάγκο. Ακούμε ότι έχει σχεδόν κλείσει η παρουσία στο road show των Intralot- Intracom. Να έρθουν και πελάτες από το creditsite ( σ.σ. για INLOT), γιατί μόνο με το equity δεν βγαίνουν τα …κουκιά. Από μη εισηγμένες θα παρουσιαστούν ΔΑΑ και Noval.


Lamda-τράπεζες: Είχαμε προειδοποιήσει (Απελεύθερος 21 Οκτωβρίου) ότι η διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα –στεγαστικών- δανείων από Eurobank και Πειραιώς,προκειμένου να χρηματοδοτείται μέρος του τιμήματος αγοράς οικοπέδων και διαμερισμάτων στο Ελληνικό, δεν προβλέπεται εύκολη. Οι –τότε- πληροφορίες πως η Eurobank είχε εγκρίνει το σχετικό πρόγραμμα, δεν επιβεβαιώθηκαν.


Lamda- τράπεζες ΙΙ: Αν οι εισπράξεις της Ελληνικό ΑΕ από τις προκαταβολές/εξοφλήσεις για διαμερίσματα και κατοικίες, που χρηματοδοτούνται από στεγαστικά δάνεια, δεσμεύονται υπέρ του δανείου «κουβά» για τα έργα πρώτης φάσης, όλα καλά για τις τράπεζες. Σε διαφορετική περίπτωση ( π.χ. να οδεύει στον escrowaccount μόνο το 20% της ίδιας συμμετοχής) ανοίγει θέμα διπλής έκθεσης για τις τράπεζες και επομένως αυξημένου κινδύνου.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η άνοδος του κόστους κατασκευής και η επακόλουθη μετακύληση στις τιμές πώλησης ( σ.σ. εκτός διαμερισμάτων MRT), η κατάσταση δείχνει ζόρικη. Το πλεονέκτημα, βέβαια, της Ελληνικό είναι ότι απευθύνεται σε «χοντρά» πορτοφόλια για τα πρώτα έργα.


ΕΤΕ-Epsilon Net: Πρόσβαση στη «δεξαμενή» των πολύ μικρών επιχειρήσεων αποκτά η Εθνική, με τη συμφωνίααπόκτησης του 7,5%+7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Epsilon Net. Δικαιολογείται, σύμφωνα με αναλυτές, το premium, που ενέχει το τίμημα.


Πειραιώς-Shnappi: Και μια εισήλθαμε στα ψηφιακά projects τραπεζών, η Πειραιώς, μετά την ΑΜΚ ύψους 19 εκατ. ευρώ της Shnappi AE, την οποία κάλυψε πλήρως το περασμένο Καλοκαίρι, αποκτώντας το 55% της εταιρείας, ανέλαβε και τον έλεγχο του Δ.Σ. Πρόεδρος ο Χρ. Μεγάλου, CEO ο Δημ. Λιτσικάκης ( πρώην υπεύθυνος fintech της deVere σε ΗΑΕ) και μέλη Δ.Σ οι κ.κ. Al. Blades, Βασ. Κουτεντάκης, Χαρ. Αντωνίου, Γ. Λιακόπουλος. Αντιπρόεδρος ο Αθ. Ναυρόζογλου, που αποτελεί, μέσω της Natech, τον συνεταίρο της Πειραιώς για την ανάπτυξη ψηφιακής τραπεζικής πλατφόρμας.


ΟΠΑΠ: Από την ανάγνωση των στοιχείων αγοράς τυχερών παιχνιδιών, κατά το 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι το τρίτο τρίμηνο τα έσοδα λιανικής αυξήθηκαν κατά 3%, σε ετήσια βάση. Τα έσοδα διαδικτυακών παιχνιδιών κατά 35%. Συνολικά, στο 9μηνο οι επιδόσεις της αγοράς υπολείπονται κατά 7% αυτών του 2019.


Σφακιανάκης: Παρά την αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας το 2021, η μητρική του ομίλουΣφακιανάκης αύξησε τον καθαρό δανεισμό της σε 287,5 εκατ. ευρώ από 276,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020καθώς «έκαψε» ταμειακά διαθέσιμα 7,3 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA σε 48,8 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός/EBITDA 5,9x). Η επιχειρούμενη πώληση δανείων αποτελεί μια καλή αφετηρία για νέα αναδιάρθρωση χρέους. Αυτή τη φορά με μερική διαγραφή απαιτήσεων.


Σφακιανάκης II: Οι δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά 2,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, παρά τη μείωση του προσωπικού. Οι αμοιβές και λοιπές παροχές μελών Δ.Σ. και διευθυντικών στελεχών ανήλθαν, σε επίπεδο ομίλου, σε 2,68 εκατ. ευρώ (2,17 εκατ. ευρώ το 2020) και σε επίπεδο μητρικής σε 2,1 εκατ. ευρώ (1,8 εκατ. ευρώ το 2020).

Αρνητική καθαρή θέση 59,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, θετική (29,27 εκατ. ευρώ) σε εταιρικό. Όλος ο δανεισμός είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο.

APS-project Frame: Θέματα χρηματοδότησης καθυστερούν την ολοκλήρωση της συναλλαγής απόκτησης από την τσεχική APS χαρτοφυλακίου με απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια επιχειρήσεων.

Η απόφαση Αρείου Πάγου και η απροθυμία της κυβέρνησης να λύσει το θέμα «φρέναρε» το ρυθμό έγκρισης της χρηματοδότησης μέρους του τιμήματος από την Eurobank.


 

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.340 views0 comments
bottom of page