top of page

Οι μετοχές (που) ίπτανται, όπως και οι ανησυχίες. Το ισχυρό Q4 των τραπεζών και οι ΑΠΕ της ΙΝΚΑΤ

Νωρίς-νωρίς θέλουν να φάνε …το γλυκό οι αγορές καθώς επικρατεί σε ομόλογα και μετοχές εορταστικό πνεύμα. Το Χ.Α δεν θα μπορούσε να υστερήσει. Σε νέα ιστορικά υψηλά, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σε υψηλό έτους Jumbo, INTKA και σε υψηλό διακυβέρνησης Μητσοτάκη η Motor Oil ( προηγούμενο τα 24 ευρώ στις 3 Ιουλίου 2019).

Υψηλά εξαμήνου για ΔΕΗ, Aegean, Τιτάν, Quest, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Cenergy, Σαράντης, Άβαξ, ενώ, κατά τον τελευταίο μήνα, σημείωσαν υψηλό εξαμήνου οι ΟΠΑΠ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΧΑ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πετρόπουλος, Ιατρικό Αθηνών κ.α. Κοντά στα υψηλά 12μήνου ΕΛΠΕ και Autohellas. Στους υστερήσαντες, για διαφορετικούς λόγους, ΟΤΕ Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, INLOT, Μοτοδυναμική και ΟΛΘ.

Οι τραπεζικοί τίτλοι έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο και διαπραγματεύονται, με βάση τις εκτιμώμενες επιδόσεις της φετινής χρονιάς ως εξής: οι μεν Eurobank-ΕΤΕ στα επίπεδα των 0,65 με 0,60 p/tbv, η Alpha στο 0,44 p/tbv και η Πειραιώς κοντά στο 0,35 p/tbv. Οι δύο τελευταίες ενσωματώνουν, εφόσον παραμείνει το εορταστικό πνεύμα, μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου καθώς συγκλίνουν με τις άλλες δύο σε NPE ratio, συντελεστές κάλυψης, κεφαλαιακά αποθέματα και κυρίως κερδοφορία. Το ’πε – με δίμηνη καθυστέρηση- και η Goldman Sachs.

PwC: Σύμφωνα με την 26η ετήσια παγκόσμια έρευνα της PwC μεταξύ 4410 CEOs από 105 χώρες το 73% αναμένει μείωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, κατά τους επόμενους 12 μήνες. Αποτελούν την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη των τελευταίων 12ετών, που τίθεται το συγκεκριμένο ερώτημα.

MSCI Greece-SoGen: Σίγουρη θεωρεί την εισαγωγή του τίτλου της MOH στον MSCI η Societe Generale, ενώ για την Πειραιώς το αφήνει ανοικτό. Η είδηση είναι ότι δεν προβλέπει διαγραφή του τίτλου της Jumbo, μετά από ένα σερί αποτυχημένων σχετικών πονταρισμάτων.

Τράπεζες- Δ΄ τρίμηνο: Οι τράπεζες έχουν μπροστά τους τη δημοσίευση ισχυρών αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου ( σ.σ. η Πειραιώς ανακοίνωσε δημοσίευσή τους στις 24 Φεβρουαρίου). Σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους, το Δ΄ τρίμηνο του 2022 ενσωματώνει όλη την θετική επίδραση της ανατιμολόγησης υπολοίπου χορηγήσεων, με το κόστος καταθέσεων στο ναδίρ και το Asset Quality σταθερό.

Τράπεζες- 2023: Για τη φετινή χρονιά οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 10% με 15%, σε σχέση με πέρσι. Τα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή και να «τριμαριστούν», υπό την προεκλογική πίεση. Το κόστος αναμένεται να αυξηθεί, λελογισμένα, λόγω πληθωρισμού ( στις τράπεζες με ενισχυμένες διεθνείς δραστηριότητες μπορεί να είναι λίγο υψηλότερο). Το cost of risk αναμένεται να αυξηθεί, σε σχέση με πέρσι, κατά 20 με 25 μ.β. και να διαμορφωθεί πέριξ των 90-100 μ.β.

Ο βασικός κίνδυνος έγκειται στην πολιτική αβεβαιότητα και στην πορεία της οικονομίας. Ακολουθούν μικρότερης έντασης κίνδυνοι, όπως να ξεφύγει ο ανταγωνισμός στις χορηγήσεις και στο μέτωπο του cost of funding, πιέζοντας τα περιθώρια.

INKAT: Στο ενημερωτικό της ΑΜΚ η εταιρεία δεν αναφέρει για ποια από τα έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 1,8GW, έχει λάβει ή έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης, με βάση την υπουργική απόφαση Σκρέκα, που είναι σε ισχύ από τις 12 Αυγούστου.

INKAT II: Το αιολικό πάρκο στο Φραγκάκι Άνδρου(15 MW) έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από τον περασμένο Αύγουστο (Απελεύθερος 17 Αυγούστου 2022) και αναμένεται να εισέλθει σε εμπορική λειτουργία τον τρέχοντα μήνα. Επίσης, αιολικά, ισχύος 83 MW έχουν εξασφαλίσει τιμή πώλησης και βρίσκονται σε φάση κατασκευής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί, σταδιακά, ως το 2024.

ΙΝΚΑΤ ΙΙΙ: Στο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ του Ομίλου, με εξασφαλισμένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας για είκοσι (20) έτη, προστέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αιολικό, ισχύος 32MW, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία έως το 2025. Για τα υπόλοιπα, σε σχέση με τους κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης που ορίζει η απόφαση Σκρέκα, η εταιρεία σε ερώτηση του MV εμφανίστηκε καθησυχαστική. Το κρατάμε…


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.188 views0 comments
bottom of page