top of page

Η …αθόρυβη αναθεώρηση από Eurobank, τα bonuses Τσαμάζ- Μαζαράκη και οι εγγυητικές από Βουλγαρία

Μερικά 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η εκλογική συμπεριφορά γυναικών και νέων παραμένει ο άγνωστος x της εκλογικής εξίσωσης. Αφενός επειδή συγκροτούν το βασικό πυρήνα όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι, αφετέρου επειδή το ήρεμο πολιτικά κλίμα δεν βοηθά στην ορθή καταγραφή των τάσεων. Υπάρχουν δύο ακόμη υποομάδες, με μικρότερη εκλογική σημασία: οι αγρότες και οι παλαιοί αστοί. Οι πρώτοι «γκρινιάζουν», λόγω της εκτίναξης του κεφαλαίου κίνησης, που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, οι δεύτεροι για τη λογική που διακατείχε το πώς μοιράστηκαν χρήμα και δουλειές.

Για το πώς θα συμπεριφερθούν εκλογικά νέοι και γυναίκες ψηφοφόροι θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα και κυρίως την ποιοτική τους ανάλυση. Αν πέσουν έξω οι δημοσκοπήσεις θα οφείλεται στην δυσανάγνωστη στάση τους. Για τη συμπεριφορά των αγροτών υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Καθημερινής ( «Βουβές» οι εκλογές στον κάμπο).

Eurobank: Ζήτημα – προεκλογικού- χρόνου η ανοδική αναθεώρηση στόχων κερδοφορίας τρέχουσας χρήσης. Καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 2,53% στο Α τρίμηνο (2,44% Ελλάδα) και διατύπωση εκτίμησης από τη διοίκηση ότι θα κορυφώσει στο τρέχον ή το επόμενο τρίμηνο, λόγω περαιτέρω ανόδου επιτοκίων από την ΕΚΤ ( περίπου 50 μ.β ως το τέλος έτους) και της ως τώρα συγκράτησης του κόστους καταθέσεων σε επίπεδα χαμηλότερα του budget.

Eurobank II: Πρόγευση παρείχε η προφορική αναθεώρηση του στόχου RoTBV σε 14% έναντι 13% της αρχικής καθοδήγησης. Η διοίκηση υπόσχεται τη διανομή τουλάχιστον του 25% των κερδών χρήσης μέσω μερίσματος. Μένει να φανεί ο βαθμός που όλα αυτά έχουν προεξοφληθεί. Από Σεπτέμβριο τρέχουν οι διαδικασίες υποβολής προσφοράς στο ΤΧΣ για το 1,4%. Στα ανησυχητικά η αρνητική πιστωτική επέκταση Α τριμήνου σε Ελλάδα ( μείον 200 εκατ. ευρώ).

ΟΤΕ: Ποσό που αντιστοιχεί σε 25,72 μικτούς μηνιαίους μισθούς προτείνεται να λάβει ο Μιχάλης Τσαμάζ, CEO του ΟΤΕ, ως άθροισμα αφενός της ετήσιας αμοιβής επίτευξης στόχων χρήσης 2022 και μεταβλητού χρηματικού ποσού για την τετραετία 2019-22. Ο CFO, Χαράλαμπος Μαζαράκης θα λάβει, εφόσον εγκρίνουν οι μέτοχοι, 9,67 μικτούς μηνιαίους μισθούς ως ειδικό πριμ απόδοσης και άλλους 11,77 μισθούς, ως μεταβλητό χρηματικό ποσό, για την υπεραπόδοση στους στόχους του προγράμματος 2019-22. Η τακτική γενική συνέλευση καλείται επίσης να εγκρίνει την ακύρωση 7.417.049 ιδίων μετοχών.

Cenergy: Η μείωση του ενεργειακού κόστους και το ευνοϊκότερο μείγμα πωλήσεων βελτίωσαν μικτό περιθώριο ( σ.σ. επανήλθε σε 12% από 11,5% στο Q4 2022) και περιθώριο EBITDA (11% από 9,7% το Q4). Τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA περιόδου σε 44 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση καθοδήγησε για επίδοση 180-200 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.

Cenergy II: «Κλειδώνει» χαμηλότοκο δανεισμό, μέσω EBRD και ΤΑΑ, για την επένδυση επέκτασης της μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στη Κόρινθο, ύψους 88 εκατ. ευρώ. Στα 22 εκατ. ευρώ η ίδια συμμετοχή. Το χρηματοοικονομικό κόστος τριμήνου 16,2 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε λόγω των αυξημένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Σχέση καθαρού δανεισμού/a-EBITDA 3,18x.

Aegean: Σε συζητήσεις για την αγορά δύο αεροσκαφών, που έχει αποκτήσει με χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης βρίσκεται η εταιρεία. Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση μείωσης δανεισμού, μέσα σε μερικούς μήνες, μετά την πρόωρη εξόφληση δανείου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με εγγύηση ΕΑΤ. Έρχονται αναβαθμίσεις, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα Α΄ τριμήνου (Απελεύθερος 17 Μαΐου)

ΕΧΑΕ: Οι κ.κ. Ιωάννης Κωστόπουλος (SETE S.A., ΕΛΠΕ κά) και ο ελβετοκαναδός Thomas Zeeb (SIX Digital Exchange, Clearstream Banking S.A, Bain Capital κά) είναι τα δύο νέα υποψήφια μέλη για το Δ.Σ της ΕΧΑΕ

Public: Νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 40 εκατ. ευρώ, για την εταιρεία αποφάσισε στις 7 Απριλίου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί εντός του 2022 κεφαλαιακή «ένεση», ύψους 60,6 εκατ. ευρώ από την Olympia Group, ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ έβαλε στο τέλος του 2021 ( Public: Το …βουνό ζημιών και το «Ρούμπεν άλλαξε τα όλα»).

Quiz: Ποια μεγάλη κατασκευαστική βρήκε τρόπο να καλύψει, προς ώρας, τις ανάγκες της για εγγυητικές, με σύμμαχο βουλγαρική ασφαλιστική, που κάποτε ανήκε σε εγχώριο venture capital;


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.137 views0 comments
bottom of page