top of page

Οι αντοχές του bear market rally, το έμβασμα που άναψε φωτιές και τι πουλά η ΑΣΤΑΚ έναντι 19,6 εκατ.Η διάρκεια του bear market rally διέψευσε το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.


Κάτι το γεγονός ότι δεν βγήκαν αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα Β΄ τριμήνου, στο βαθμό που ανέμενε η αγορά, κάτι η αίσθηση ότι προεξοφλήθηκαν επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, έφεραν μια ικανοποιητική σε έκταση ( έπιασε και τις κυκλικές μετοχές) και ένταση ανοδική αντίδραση.


Σε τεχνικό επίπεδο βοήθησε ότι τα επενδυτικά κεφάλαια,διεθνώς, μείωσαν επιθετικά τις θέσεις τους ως τον Ιούνιο και από τον Ιούλιο υποχρεώθηκαν να τις αυξήσουν ελαφρώς.  


Το τέλος των διακοπών θα σημάνει και το πρώτο crashtest για τις αντοχές του bear market rally καθώς τα ζητήματα αντιμετώπισης πληθωρισμού στις ΗΠΑ και ύφεσης στην Ευρώπη (Γερμανία) παραμένουν ανοικτά. Ανοικτή και η «πληγή» – στην Ευρώπη- της ενεργειακής κρίσης.


Στο Χ.Α οι εξελίξεις μπορεί να τρέξουν ταχύτερα, αν η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεση υποκλοπών, οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις για το εύρος των παρακολουθήσεων.


Τέλος, σημειώστε ότι οι αγορές κεφαλαίων στην Ευρώπη παραμένουν, πρακτικά, κλειστές. Οι –ελάχιστες-ευρωπαϊκές τράπεζες, που προχώρησαν σε εκδόσεις συμπληρωματικών κεφαλαίων, πλήρωσαν «τσουχτερό» επιτόκιο.
Τράπεζες- συνθετικές τιτλοποιήσεις: Αυτά βλέπουν οι εγχώριοι τραπεζίτες και ετοιμάζονται για περισσότερες συνθετικές τιτλοποιήσεις. Οι οποίες αναδεικνύονται σε υπερόπλο στη συγκυρία καθώς … ντύνουν, στολίζουν και νοικοκυρεύουν.


Πρώτον, αντισταθμίζουν την αύξηση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, που επιφέρει η πιστωτική επέκταση. Δεύτερον, υποβοηθούν στην επίτευξη των επιπέδων δείκτη MREL, κατά την 1η Ιανουαρίου 2023. Επομένως οι τράπεζες θα περιοριστούν σε νέες εκδόσεις ως 500 εκατ. ευρώ έκαστη.

Τρίτον, αμβλύνουν επιπτώσεις από κινήσεις, που προετοιμάζονται για το 2023.


Lamda- Ελληνικό: Διαβάζουμε αριστερά και δεξιά ότι ξεκινούν οι εργασίες ανέγερσης του Marina ResidentialTower (Riviera Tower). Υπογράφηκε σύμβαση με εργολάβο ή επεκτάθηκε και σε κατασκευαστικό αντικείμενο η σύμβαση με την κοινοπραξία Bouygues-Intrakat;  


Στις 6 Απριλίου η Ελληνικό ΑΕ υπέγραψε με τις Eurobank, Πειραιώς σύμβαση ομολογιακού δανείου ύψους 394 εκατ. ευρώ +100 εκατ. ευρώ ΦΠΑ, για τη χρηματοδότηση των έργων της πρώτης πενταετίας ( ενίσχυση της παραλιακής ζώνης, ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών, εμπορικών χρήσεων και σχετικών υποδομών).  


IDEAL-BYTE: Δίκαιο και εύλογο έκρινε η Optima, ως σύμβουλος του Δ.Σ της Byte, το τίμημα (μετρητά+ μετοχές) της προαιρετικής προσφοράς της Ideal.


ΒΙΟΧΑΛΚΟ-NOVAL: Στην αγορά ακινήτου ιδιοκτησίας Ιπποκράτη-Ιωάννη Στασινόπουλου, έναντι τιμήματος 1,4 εκατ. ευρώ προχωρά η Noval Property. Πρόκειται για ακίνητο επί της Αμαρουσίου- Χαλανδρίου, που χρησιμοποιεί ως κέντρο ανακύκλωσης η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ.


Ταυτόχρονα, αγοράζει και οικόπεδο 1093,97 τ.μ. της επίσης συνδεδεμένης ΣΑΝΙΤΑΣ Ειδών Υγιεινής και Υδραυλικών, επί των οδών Φραγκοκλησιάς και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, έναντι 1 εκατ. ευρώ.


ΑΣΤΑΚ: Στην πώληση του 100% της βουλγαρικής θυγατρικής της, Chardash Trading, η οποία κατέχει ακίνητο στη Σόφια προχωρά η Alpha Αστικά Ακίνητα, έναντι τιμήματος 19,6 εκατ. ευρώ ( σ.σ. με μικρή ζημιά από τη τιμή κόστους).


Αγοραστής η συνδεδεμένη κυπριακή εταιρεία, AlphaGroup Real Estate Ltd.

Την 31.12.2021 το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών ακινήτων του Alpha Αστικά Ακίνητα περιελάβανε 24 ακίνητα, εκ των οποίων τα 23 στην Ελλάδα και 1 στην Βουλγαρία. Η λογιστική αξία του συνόλου των ακινήτων του ανέρχεται σε 55,5 εκατ. ευρώ, η δε εύλογη αξία προσδιορίσθηκε σε 65,80 εκατ. ευρώ (2020: Ευρώ 46,12 εκατ.).


GalaxyCosmosMezz Ltd: Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να εισέλθει στην ΕΝΑ του Χ.Α η GalaxyCosmosMezz, η οποία κατέχει το 44% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) των τιτλοποιήσεων Galaxyκαι Cosmos.


Οι mezzanine notes των τεσσάρων τιτλοποιήσεων ( Cosmos, Galaxy II, Galaxy IV, Orion X) φέρουν επιτόκιο 4%, το οποίο καταβάλλεται από τις εισπράξεις των SPVs, με έκτη σειρά προτεραιότητας.


Αφού, δηλαδή, καταβληθούν οι αμοιβές διαχείρισης, οι τόκοι δανείων χρηματοδότησης, οι προμήθειες κρατικής εγγύησης, οι τόκοι senior notes και σχηματιστεί αποθεματικό για τόκους senior notes.


Αυτό, όμως, που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι ότι οι τόκοι των mezzanine καταβάλλονται πριν την αποπληρωμή κεφαλαίου για senior notes. Που σημαίνει ότι για την πρώτη διετία η GalaxyCosmosMezz θα έχει σίγουρα εισπράξεις.

Μετά βλέπουμε…    


Έμβασμα που άναψε φωτιές: Καμπανάκια σήμαναν σε συστημική τράπεζα, προ μερικών εβδομάδων, εξαιτίας εμβάσματος μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η αλλοδαπή τράπεζα, μέσω της οποίας εστάλησαν τα …ψωροεκατομμύρια, επισήμανε σύμφωνα με «κακές» γλώσσες το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένας μίνι πανικός στην Αθήνα.

Τα πράγματα ηρέμησαν κατόπιν υψηλής- κυβερνητικής;-παρέμβασης.


Υ.Γ.: H στήλη θα απουσιάσει αύριο και τη Δευτέρα 22 Αυγούστου.

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.361 views0 comments
bottom of page