top of page

Η M.S., τα λειψά ραντεβού για road show και το απίστευτο αίτημα. Σινιάλα χωρίς ανταπόκριση σε INTKAΌπως είναι γνωστό, η διοίκηση της ΕΧΑΕ αποφάσισε το φετινό road show στο Λονδίνο να διοργανωθεί από τη Morgan Stanley. Το σκεπτικό της απόφασης έγκειται στη προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, στα οποία δεν έχουν πρόσβαση εγχώριες χρηματιστηριακές(Απελεύθερος 16 Σεπτεμβρίου).

Θεωρητικά, πρόκειται για σωστή επιλογή. Πρακτικά, αποτελεί ένα reality check για το προϊόν ( εισηγμένες), την αγορά (ΕΧΑΕ) και τη φιλοδοξία του διοργανωτή (Morgan Stanley) να διευρύνει τις εν Ελλάδι επαφές του για μελλοντικές δουλειές.

Η συγκυρία είναι υποβοηθητική. Το consensus για το 2023 προβλέπει καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λόγω της δυναμικής από τη φετινή χρονιά και των επενδύσεων. Επιπρόσθετα, η παρουσία, για πρώτη φορά, Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος θα ανοίξει, με την ομιλία του, το διήμερο event (28-29 Νοεμβρίου), λειτουργεί ως «κράχτης». Αρκεί, βέβαια, η MorganStanley να δει την διοργάνωση ως ευκαιρία και όχι ως υποχρέωση.  

Τα ως τώρα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα καλύπτει από εισηγμένες στο Χ.Α μόνο τράπεζες και ΟΤΕ. Χωρίς επαρκή κάλυψη, δεν διαθέτει πελατολόγιο, το οποίο να παρακολουθεί τις υπόλοιπες 17 εταιρείες του 25άρη, που θα παραβρεθούν ( Coca Cola και Jumbo δεν θα συμμετάσχουν). Επομένως, δεν διαθέτει «μαγιά» για να γεμίσουν τα ραντεβού.

Για το λόγο αυτό απευθύνθηκε στις χρηματιστηριακές των συστημικών τραπεζών, που δέχθηκαν να μπουν σπόνσορες στο event, ζητώντας πρόσβαση στο πελατολόγιό τους, ώστε να αποστείλει, ως διοργανωτής, προσκλήσεις και να «ματσάρει» ραντεβού. Κάποιες εξ αυτών αρνήθηκαν, επικαλούμενες – ορθώς- ότι δεν μπορούν να διαθέσουν σε ανταγωνιστή πελατολόγιο. Άλλες ( Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ) δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα.

Η επιτυχία ή αποτυχία του event θα πιστωθεί (από την αγορά) ή θα χρεωθεί ( από την κυβέρνηση) στη MorganStanley. Ως εκ τούτου, αυτή καλείται να κινήσει το ενδιαφέρον πελατολογίου της και τρίτων για το «προϊόν», που ανέλαβε να δειγματίσει. Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί check reality, για το αν η «βιτρίνα» του Χ.Α καθίσταται ευπώλητος, εφόσον προωθηθεί σε νέους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι οι διοικήσεις εισηγμένων «γκρίνιαζαν» στο Χ.Α για το ότι βλέπουν συνεχώς τους ίδιους επενδυτές. Έτσι, ελήφθη η απόφαση για το… πείραμα Morgan Stanley.

Πέραν των εισηγμένων θα παραστούν και εταιρείες, που επιδιώκουν να διενεργήσουν IPOs ( ΔΑΑ, Lamda Mallsκά). Εκτός έμεινε η Φουρλής, παρά την επιδιωκόμενη εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ.


Τράπεζες: Οι συστημικές τράπεζες θα έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου μερικές ημέρες πριν το road show. Εθνική και Alpha δείχνουν να «κυνηγούν» με μεγαλύτερη ζέση την ευκαιρία που τους δίνεται με τη διοργάνωση από Morgan Stanley.

Έχουν φυλάξει και …βόλια (Απελεύθερος 14 Οκτωβρίου), για να κάνουν εντύπωση.  


Lamda: Από την χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων, κρατήστε την εξής επισήμανση: για το βασικό μέτοχο η ολοκλήρωση εμβληματικών projects της πρώτης φάσης, όπως ο Riviera Tower αποτελεί θέμα prestige.

Επομένως, τα όποια προβλήματα δημιουργεί η αύξηση του κόστους θα ξεπεραστούν. Η Lamda έχει δηλώσει ότι θα απορροφήσει το αυξημένο κόστος ( σ.σ. πέριξ των 20 με 25 εκατ. ευρώ) για τον Riviera Tower. Επιπρόσθετα, έχει συμφωνηθεί με την Άβαξ η αναπροσαρμογή της σύμβασης για τα έργα υποδομής, βάσει «καλαθιού» τιμών.

Κρίσιμο για όλο το έργο είναι να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για κορύφωση των τιμών εντός του Α εξαμήνου 2023. Αλλιώς θα αποτελέσει δύσκολη άσκηση η μετακύληση κόστους.


ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-Watt&Volt: Η Watt&Voltμεταβιβάζει το 100% της ελβετικής θυγατρικής της, Faraday Norton, στον μέτοχό της και CEO, Αν. Παπαναγιώτου έναντι μόλις 2.000 ελβετικών φράγκων.

Υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί η εξαγορά της Watt&Volt από τη Μυτιληναίος. Μέρος του τιμήματος καλύπτεται με τη διάθεση στους μετόχους της W&V 941 χιλ. ιδίων μετοχών της Μυτιληναίος, στη τιμή των 17 ευρώ έκαστη ( ίδια με την τιμή του placement 4,5 εκατ. ιδίων μετοχών).


INTKA: Παρά τα θετικά σινιάλα από τις αγορές insiders(Σ. Κόκκαλης, Δ. Θεοδωρίδης) οι επενδυτές δεν ανταποκρίνονται. Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις πωλήσεις των Intrasoft, Intrakat και Devenetco, η Συμμετοχών έχει διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό της μόνο την IntracomDefence και τα ακίνητα.

Ναι μεν έχει αυξηθεί η ρευστότητα, αλλά οι συνεχείς δωρεάν διαθέσεις μετοχών μητρικής και θυγατρικών (Intracom Technologies, Intradevelopment, IDE) στα ίδια πάνω κάτω στελέχη και μέλη της οικογένειας Κόκκαλη, δεν βοηθούν σε ανάκτηση επενδυτικής εμπιστοσύνης.


ΔΕΗ-ΟΛΠ-ΑΔΜΗΕ: Αλλαγή θεματοφύλακα ήταν τα πακέτα, που άλλαξαν χέρια στους τρεις τίτλους κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το ίδιο λογικά ισχύει και για το χθεσινό πακέτο της ΔΕΗ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.243 views0 comments
bottom of page