top of page

Τι συνέβη στις δημοπρασίες, χωρίς Vanguard. Η επάνοδος ΕΤΕ στα Βαλκάνια και η απουσία στο Atheene

Η εκτίναξη των συναλλαγών στις δημοπρασίες ήταν η εξέλιξη, που σημάδεψε την χθεσινή συνεδρίαση. Μέχρι τις 17:00 το Χ.Α. έκανε τζίρο της τάξης των 72-73 εκατ. ευρώ. Όταν ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές, το κοντέρ έγραφε 190 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές για το τι συνέβη: η πιο αληθοφανής είναι ότι πρόκειται για ETF swap από fund σε υπό κοινή διαχείριση fund, η άλλη ότι πρόκειται για άρτια οργανωμένη αλλαγή σκυτάλης.

Η αχίλλειος πτέρνα της δεύτερης εκδοχής έγκειται στην απουσία πακέτων ( σ.σ. υπήρχαν κάποια στον ΟΤΕ που δεν σχετίζονται με ό,τι συνέβη στις δημοπρασίες). Είθισται, τέτοιας έκτασης αλλαγές σκυτάλης ( σ.σ. με καθαρή αξία συναλλαγών περίπου 100 εκατ.) να διενεργούνται με πακέτα, ώστε να μην επηρεάζεται η τιμή. Αντίθετα, στο transition trade η τιμή δεν παίζει κανένα ρόλο.

Αν πρόκειται, πάντως, για αλλαγή σκυτάλης, διενεργήθηκε αριστοτεχνικά. Με τρόπο που ούτε «γονάτισε», ούτε εκτίναξε τις τιμές. Αν ισχύει, θα δούμε σήμερα μια συνεδρίαση με αυξημένο όγκο (80 με 90 εκατ. ευρώ). Οι εντολές ήρθαν από καλώδιο (Goldman Sachs ή Barclay’s) και εκτελέστηκαν, μέσω δύο εγχώριων ΑΧΕ ( σ.σ. κάτι «ψιλά» πήρε και η NBG Securities).

X.A- Vanguard: Στην αγορά κυκλοφόρησε ότι στις παραπάνω συναλλαγές εμπλέκονται funds της Vanguard. H Vanguard, όμως, δεν διαθέτει προϊόν (ETF) αποκλειστικά για το Χ.Α. Αν το έκανε, μέσω του Emerging Europe ή άλλου υπό διαχείριση ETF, θα προκύπταν, αναλογικά, μεγάλοι τζίροι και σε άλλα χρηματιστήρια. Επιπρόσθετα, τα funds της Vanguard έχουν χρόνια να φανούν στα μετοχολόγια τραπεζών.

Χ.Α- πωλήσεις: Από τις αρχές του έτους ευρωπαϊκές αγορές και Χ.Α έχουν ανακάμψει με τέτοια ταχύτητα, που σύμφωνα με χρηματιστές και αναλυτές δείχνουν, τεχνικά, υπεραγορασμένες. Για τα θεμελιώδη δεν έχουμε να πούμε πολλά. Όταν το dealing room ρωτά την ανάλυση «τι αγοράζουμε τώρα» και η τελευταία δυσκολεύεται να απαντήσει, οκτώ στις δέκα φορές ακολουθεί διόρθωση/πτώση. Πωλήσεις, χθες, από ξένους σε σειρά μετοχών. Η εκτίναξη του όγκου συναλλαγών στις δημοπρασίες βοήθησε να εκδηλωθεί στο κλείσιμο μεγαλύτερη προσφορά.

Πειραιώς-MSCI: Οι πιθανότητες ένταξης της Πειραιώς στον MSCI Standard στην επικείμενη αναθεώρηση παραμένουν λιγοστές, παρά τη σημαντική άνοδο της κεφαλαιοποίησης. Πιο λογικό φαντάζει να αποτελέσει εφεδρεία της επόμενης τακτικής ή έκτακτης αναθεώρησης.

ΕΤΕ: Με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, πλεονάζουσα ρευστότητα περίπου 7 δισ. ευρώ ( Απελεύθερος 15 Νοεμβρίου), ακόμη και μετά την εξόφληση του δανεισμού μέσω TLTRO III, η Εθνική χρειάζεται ένα νέο πυλώνα ανάπτυξης. Η εγχώρια πιστωτική επέκταση είναι σημαντική, αλλά είναι αδύνατον να κάνει τη διαφορά.

Εξ ου και ετοιμάζεται team στο corporate, που θα ασχολείται μόνο με συμμετοχή της Εθνικής σε κοινοπραξίες χρηματοδότησης επενδύσεων σε γειτονικές χώρες. Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Βασικό πεδίο στην έναρξη της δραστηριότητας τα ενεργειακά project. Εγχώρια και όχι μόνο.

ETE II: Οι επιδόσεις του Δ΄ τριμήνου 2022 βελτίωσαν την πιστωτική επέκταση. Ακούγεται ότι στο τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς η τράπεζα πέτυχε 1 δισ. ευρώ καθαρή αύξηση χορηγήσεων. Αν ισχύει, η «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων της αυξήθηκε πέρσι κατά περίπου 2,3 δισ. ευρώ (27,8 δισ. ευρώ). Ισχυρό σε νέες χορηγήσεις, λόγω της χρηματοδότησης του deal ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θα είναι και το Α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

ΑΔΜΗΕ: Από τον περασμένο Οκτώβριο ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε από τη ΡΑΕ την αύξηση του WACC σε 8,51% από 6,1%, επικαλούμενος την αύξηση του κόστους χρήματος και τις πληθωριστικές πιέσεις. Αναμένει την εξέταση του αιτήματος από την ολομέλεια της ΡΑΕ.

INLOT: Την Αθήνα ακούμε ότι θα επισκεφθεί, αυτή την εβδομάδα, ο Soo Kim, αφεντικό της Standard General Master Fund για συζητήσεις με το Σωκράτη Κόκκαλη και τη διοίκηση της εταιρείας, όσον αφορά στα επόμενα βήματα της Intralot.

Attica Bank: Πέραν της κόντρας για το ποιος θα πρωτοβάλει λεφτά στην Attica Bank, υπάρχει άλλη μια πιο ενδιαφέρουσα. Nolita vs Athenee. Προ μερικών μηνών, όταν τα ραντεβού έπρεπε να φανούν, γινόταν στο Nolita. Το τελευταίο δίμηνο, το Athenee έχει πάρει κεφάλι. Χθες, η σύνθεση ήταν διευρυμένη. Πέραν των Βρεττού- Εξάρχου παρέστησαν και οι Μακέδος-Τζουζέπε. Ο Στασινός έλειπε…

ΣΠΥΡΟΥ: Η ταυτόχρονη διακοπή συνεργασίας με τον οικονομικό διευθυντή και τον εσωτερικό ελεγκτή δεν προμηνύει κάτι καλό. Μήπως απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση;

Υ.Γ.: Ο ένας εκ των «κηπουρών», που έβαζαν φυτίλια στο Μαξίμου για –συγκεκριμένους- τραπεζίτες, μας αποχαιρέτησε. Ο άλλος, ως παλαιότερη «καραβάνα», συνεχίζει να ελίσσεται, αλλά τα δύσκολα στις σχέσεις Μαξίμου-ΤΧΣ είναι μπροστά…


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.504 views0 comments
bottom of page