top of page

Τα ψάρια –ανήκουν- στη Mubadala, οι κλωβοί… στις τράπεζες. ΓΕΚ:Έβαλε 5 και εισέπραξε 72 εκ. από Ήρων

Τις αποφάσεις της Mubadala Investment, παθητικού επενδυτή της AVRAMAR, αναμένουν οι εγχώριες τράπεζες, ώστε να σταθμίσουν τις επιλογές τους για δάνεια άνω των 315 εκατ. ευρώ. Οι Άραβες φέρεται να έχουν ζητήσει διαχειριστικό (;) έλεγχο στον όμιλο, ο οποίος διενεργείται, αρνούμενοι, προς το παρόν, να βάλουν «φρέσκα» κεφάλαια. Αν δεν υπαναχωρήσουν, το αίτημα που κατέθεσε η εταιρεία στις εγχώριες τράπεζες για νέα χρηματοδότηση θα πέσει στο κενό.

Το private equity fund Amerra, που ήταν ο εμπνευστής της εξαγοράς με ρύθμιση χρέους και συγχώνευσης των Νηρεύς- Σελόντα με την Ανδρομέδα, δεν δείχνει πρόθυμο, εδώ και καιρό, να βάλει πρόσθετο equity στο εγχείρημα. Επιπρόσθετα, ασκεί τη διοίκηση και θα επωμισθεί οποιαδήποτε… καλούδια βγάλει- αν βγάλει- ο φερόμενος έλεγχος.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η Mubadala Investment κρατά το κλειδί των εξελίξεων και οι εγχώριες τράπεζες την …ανάσα τους. Η Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ (πρώην Σελόντα- Νηρεύς) είχε στο τέλος του 2021 δανεισμό 315 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το άνοιγμα Eurobank- Πειραιώς- Alpha και Εθνικής στον όμιλο Avramar αθροίζεται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Στελέχη επενδυτικής τραπεζικής εκτιμούν ότι αν η Mubadala Investment βάλει το χέρι στην τσέπη, χρηματοδοτώντας την Avramar θα ζητήσει τον έλεγχο, μέσω συνεργαζόμενων private equity funds. Είναι εξαιρετικά πιθανόν, δε, να θέσει θέμα αναδιάρθρωσης χρέους. 400 εκατ. ευρώ νέα NPEs και μάλιστα σε …κλωβούς, με μια μολυβιά, δεν το λες και λίγο. Σε καλύτερη θέση, λόγω χαμηλού ανοίγματος, η ΕΤΕ. Ακολουθεί η Alpha.

Τράπεζες: Το περιθώριο επιτοκίων νέων χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ΤτΕ. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο υπολοίπου χορηγήσεων ανερχόταν τον Φεβρουάριο σε 5,52% (3,65% μ.ο. Ευρωζώνης). Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων τον ίδιο μήνα ανήλθε σε 0,18%

Τράπεζες ΙΙ: Η ως τώρα πορεία των προθεσμιακών καταθέσεων ( σ.σ. συμμετοχή στο συνολικό μείγμα καταθέσεων- κόστος προθεσμιακών) είναι αισθητά καλύτερη των budgets. Προκύπτει, επομένως, ένα «μαξιλάρι». Το πώς θα το αξιοποιήσει η κάθε τράπεζα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, για τις επιδόσεις 2023 και κυρίως αυτές των επόμενων ετών.

ΕΛΠΕ: Ισχυρό πρώτο τρίμηνο, με τα περιθώρια διύλισης, όμως, να υποχωρούν το τελευταίο 20ήμερο και τους επενδυτές να ανησυχούν ότι το 2024 θα υποχωρήσουν περαιτέρω, λόγω ύφεσης ή περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας σε βασικές αγορές της Ευρώπης. Είναι πιθανόν οι ισχυρές επιδόσεις Α΄ τριμήνου να μην έχουν – άμεση- επίδραση στο ταμπλό.

Lamda: Εξασφαλίσεις επί –νέων- οικοπέδων στο Ελληνικό ζητούν να λάβουν οι τράπεζες, προκειμένου να αποδεσμεύσουν cash collateral εγγυητικής επιστολής 150 εκατ. ευρώ, η οποία λήγει με την αποπεράτωση των έργων πρώτης φάσης. Θυμίζουμε ότι η Lamda προτίθεται να προτείνει σε μετόχους και ομολογιούχους αλλαγή χρήσης, για αδιάθετα κεφάλαια ΑΜΚ και ΚΟΔ έκδοσης 2020 (Απελεύθερος 9 Μαΐου), προκειμένου – μεταξύ άλλων- να χρησιμοποιήσει 100 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης. Με 200 εκατ. ευρώ ταμείο στις 31/12/2022.

Lamda II: Αναζητείται άλλη λύση για το χρηματοδοτικό κενό, που προέκυψε στην επένδυση των Malls του Ελληνικού, λόγω εκτόξευσης του κόστους κατασκευής. Στόχος είναι να μην αλλάξει η γενική αρχή: η Lamda βάζει equity για την αγορά των ακινήτων ( σ.σ. το έβαλε) και οι τράπεζες καλύπτουν το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου. Άρα, η οποία λύση θα έρθει …έξω από το κουτί.

ΓΕΚ- Ήρων ΙΙ: Επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 40 εκατ. ευρώ, αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ήρων ΙΙ Βοιωτίας στις 8 Μαΐου. Είχε προηγηθεί επιστροφή 32,2 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο 2022. Υπενθυμίζεται ότι η Ήρων ΙΙ Βοιωτίας και η Ήρων Ενεργειακή είχαν εντυπωσιακές επιδόσεις κατά την περσινή χρήση ( 335,5 εκατ. ευρώ EBITDA ο κλάδος ενέργειας)

ΓΕΚ- Ηρών ΙΙ: Ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ είχε πληρώσει μόλις 4,8 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το υπόλοιπο 75% της Ήρων ΙΙ Βοιωτίας από ENGIE και Qatar Petroleum, ενώ είχε χορηγήσει δανεισμό 34,5 εκατ. ευρώ στην ΗΡΩΝ ΙΙ, με τις εισροές του οποίου η τελευταία αποπλήρωσε subordinated bond 67,36 εκατ. ευρώ, που είχαν καλύψει ENGIE και Qatar Petroleum.

Dromeus: Η Dromeus Capital «ρόλαρε», στο τέλος του 2022, μέρος των παλαιών επενδυτών του Creco fund με νέους και έχει αποφασίσει να στρέψει τις επενδύσεις της περισσότερο στον κλάδο Logistics.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.112 views0 comments
bottom of page