top of page

Δημιουργία κλίματος στο Χ.Α. Η συμφωνία Aegean-ΤΕΜΕΣ και οι επιφυλάξεις για στεγαστικά σε ΕλληνικόΣυνεχίζει να υπεραποδίδει, έναντι των μεγάλων ξένων αγορών, το Χ.Α, χάρη στο ..τσούκου- τσούκου μπολ. Με στεγνή προσφορά, όπως αποτυπώνεται στον φθίνοντα τζίρο, εμφανίζει «αμυντικότερη» συμπεριφορά στην πτώση και καλύτερη στην άνοδο. «Ατού» οι τράπεζες, όπου και συγκεντρώνεται η εναπομείνασα συναλλακτική δραστηριότητα. Βοηθούν λίγο και κάποια…πέτσινα πέναλτι σαν το χθεσινό, αλλά δεν αλλοιώνουν τη γενική εικόνα.


Πειραιώς: Ενδεικτική προσφορά, στο πλαίσιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, φέρεται να υπέβαλε στο ΤΧΣ ο ιταλικός όμιλος ION Group για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Το ΤΧΣ διευκρίνισε ότι πρέπει να λάβει στα χέρια του και να εγκρίνει την στρατηγική αποεπένδυσης, πριν αποφασίσει τι και πως θα πωλήσει. Αυτό απαιτεί χρόνο καθώς η σχετική διαδικασία μόλις ξεκίνησε.

Εξ ου και ο αρχικός ενθουσιασμός, σταδιακά, «ξεφούσκωσε».


Πειραιώς ΙΙ: Οι Ιταλοί «γαμπροί» ειδικεύονται σε υπηρεσίες software προς τράπεζες. Με αφετηρία το παραπάνω εισήλθαν και στη διαχείριση NPEs.Επομένως, ακόμη και αν υπήρχε ειλημμένη απόφαση/πλαίσιο, για διάθεση μέρους ή του συνόλου της συμμετοχής του ΤΧΣ στη Πειραιώς, δεν είναι βέβαιο ότι θα λάμβαναν fit&proper από τον επόπτη, για απόκτηση ειδικής συμμετοχής ( σ.σ. πάνω από 10%).

Επιπρόσθετα, αποτίμησαν στην ενδεικτική προσφορά την τράπεζα 0,30x την καθαρή ενσώματη θέση της. Για την αναλογία, να θυμίσουμε ότι η Lone Star, στην πρώτη προσφορά της, αποτίμησε την Κύπρου 0,24x, για να την ανεβάσει εν συνεχεία ως το 0,5x, χωρίς και πάλι αποτέλεσμα.


Πειραιώς ΙΙΙ: Όποιος κατέχει το 27% της Πειραιώςμπορεί, μάλλον εύκολα, να ελέγξει, ακόμη και αν χρειασθεί να συνεργασθεί με ένα –δύο μετόχους, το Δ.Σ. της τράπεζας.  Κινείται η ION Group σε ανοικτή γραμμή με κάποιον από τους υφιστάμενους μετόχους;  

Προς το παρόν, από την υπόθεση κρατάμε μόνο τη συμβολή της στη δημιουργία κλίματος και στην τακτική των…αντεπιθέσεων. Υπάρχουν και κάτι cach settledequity swap με τα οποία θα τα καταπιαστούμε άλλη στιγμή…


Κυβέρνηση- τράπεζες: Αρκετοί στοιχηματίζουν, πάντως, ότι μέχρι τις 28 Νοεμβρίου και την ομιλία Μητσοτάκη στο road show της EXAE θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να …διαφημιστεί το προϊόν. Και οι τράπεζες αποτελούν βιτρίνα.


Lamda: Ύμνοι και ραψωδίες για την τελετή εγκαινίων. Στην ουσία της υπόθεσης πίσω από τις εξαγγελίες για –νέα- οικιστικά projects κρύβεται μια δύσκολα εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες.

Κάποιες φαίνεται να είναι έτοιμες να παράσχουν στοχευμένα στεγαστικά προϊόντα. Κάποιες άλλες το σκέφτονται. Η ουσία των επιφυλάξεων έχει μεγάλο ενδιαφέρον.


Eurobank: Έκλεισε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό και επανήλθε πλέον σε επίπεδα Αυγούστου ( σ.σ. μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων Β τριμήνου).  


Alpha Bank: Ήταν η μοναδική ως τώρα εγχώρια τράπεζα, που διενήργησε ΑΜΚ, στα χαμηλά του επιτοκιακού κύκλου, προκειμένου να αξιοποιήσει τοσυνδυασμό ισχυρής ζήτησης για νέες χορηγήσεις και ανόδου επιτοκίων. Ως εκ τούτου, οι επιδόσεις Γ΄ τριμήνου και οι όποιες εκτιμήσεις διατυπωθούν για το 2023 έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.


Aegean-ΤΕΜΕΣ: Οι δύο πλευρές, μετά από διετή παύση λόγω πανδημίας, υπέγραψαν εκ νέου ιδιωτικό συμφωνητικό για τη φετινή χρονιά, βάσει του οποίου η Aegean ανέλαβε την υποχρέωση εκτέλεσης τακτικών δρομολογίων, που συνδέουν τον Αερολιμένα Καλαμάτας με αεροδρόμια του εξωτερικού.  

Στο τέλος κάθε έτους γίνεται εκκαθάριση των εσόδων από τα συγκεκριμένα δρομολόγια και η Aegeanενημερώνει την ΤΕΜΕΣ για το αποτέλεσμα. Αν προκύπτει ζημιά, καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την ΤΕΜΕΣ. Αν προκύπτει κέρδος κατανέμεται κατά 60% σε ΤΕΜΕΣ και 40% σε Aegean. To 2019 (σ.σ. η αμέσως προηγούμενη χρονιά, με τη συμφωνία σε ισχύ) το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ανήλθε σε ζημιά 333 χιλ. ευρώ.    


ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΜΟΗ- Άνεμος: Το shareholdersagreement, μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ- MORE, για τη «νέα Άνεμος» προβλέπει ότι η Motor Oil (MORE) θα ελέγχει 4 από τα 6 μέλη του Δ.Σ.

Για σημαντικά θέματα ( εξαγορές, πωλήσεις, ΑΜΚ, τροποποίηση της πολιτικής διανομής μερισμάτων, σύναψη δανεισμού άνω των 20 εκατ. ευρώ κά) θα απαιτείται η συναίνεση του 80% του μετοχικού κεφαλαίου.


ΓΕΚ: Εδώ και καιρό είναι μέτοχος της EuroAsiaInterconnector με 25% ο όμιλος ΓΕΚ. Η συμμετοχή έχει διενεργηθεί, μέσω της κυπριακής NK GEKTERNA LTD.

Η τελευταία περνάει πλέον κάτω από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις. Το 50% της NK GEKTERNAμεταβιβάστηκε στις 22 Μαρτίου, έναντι ποσού 30 εκατ. ευρώ ( Απελεύθερος 1 Αυγούστου).

Για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς αποφασίστηκε αύξηση κεφαλαίου της ΓΕΚ Παραχωρήσεις κατά 35 εκατ. ευρώ.  

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.262 views0 comments
bottom of page