top of page

Ο «εμφύλιος» σε Μαξίμου για Goldman Sachs, ο ..βράχος Εξάρχου και η χρονιά ορόσημο για Eurobank


Το 2023 θα ξεκινήσει με τους επενδυτές να ανιχνεύουν τις επιπτώσεις στα κέρδη των τραπεζών από το προεκλογικό…πογκρόμ της κυβέρνησης. Στο μέτωπο της στήριξης οικονομικά ευάλωτων δανειοληπτών με στεγαστικά, το πρόσθετο κόστος, χάρη στον SSM, είναι ανάξιο λόγου. Πιθανώς, το ίδιο να συμβεί και στο μέτωπο των επιτοκίων καταθέσεων, που αποτελεί το πιο επικίνδυνο πεδίο, από πλευράς κόστους, λόγω έκτασης της καταθετικής βάσης.

Υπάρχουν ακόμη δύο ανοικτές παράμετροι: η πίεση της κυβέρνησης δεν έχει εξαντληθεί και η συμπεριφορά των καταθετών, μετά τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα. Η πρόσφατη φρασεολογία της ΕΚΤ ανέτρεψε το consensus, για το που θα φθάσουν τα επιτόκια αναφοράς. Εκεί που όλοι περίμεναν κορύφωση στα επίπεδα των 2,5% με 2,75%, τώρα βλέπουν 3% με 3,25%. Εξ ου και το κτύπημα που δέχθηκε η αγορά ομολόγων.

Οι τράπεζες, προς το παρόν, δηλώνουν ότι οι προθεσμιακές έτους θα φθάσουν στο 50% του επιτοκίου αναφοράς. Το 1,5% δεν ανατρέπει τα μοντέλα, βάσει των οποίων έχουν καθοδηγήσει αναλυτές/επενδυτές, για καθαρά έσοδα από τόκους 2023. Η ταχύτητα της ανόδου και κυρίως το πόσο μαζικά θα στραφούν οι καταθέτες σε προθεσμιακές καταθέσεις θα κρίνει το αν υπάρξει επί τα χείρω απόκλιση. Ο προεκλογικός θόρυβος «ξύπνησε» τον κόσμο.

Πειραιώς: Η τράπεζα ενημέρωσε ΤΧΣ και αναλυτές ότι το κόστος άντλησης καταθέσεων θα ξεπεράσει το 2023 τα 200 εκατ. ευρώ ( γνωστό) και το επιτοκιακό περιθώριο θα ξεπεράσει το 2% από 1,6% φέτος.

Eurobank: Η Eurobank κλείνει την πιο επιτυχημένη χρονιά της τελευταίας 10ετίας. Ισχυρά κέρδη, μικρή αλλά, δηλωτική προθέσεων, ενίσχυση διεθνών δραστηριοτήτων και αθόρυβη παράταση σε θέματα, που αν δεν μετατίθεντο θα είχαν επίπτωση στο stress test. Αν κλείσει το 2022 με υψηλό δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (άνω του 18%), δύσκολα η ηγεσία του SSM θα αρνηθεί τη διανομή συμβολικού μερίσματος.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν εισηγηθεί θετικά. Οι αποφάσεις, όμως, θα ληφθούν, μετά τις εποπτικές υποβολές και αφού προσμετρηθούν μακροοικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες. Επομένως, είναι πιθανόν να οριστικοποιηθούν, μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου.

Eurobank- NPEs: Στο τρίτο τρίμηνο δημιουργήθηκαν καθαρές ροές από νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα.

Μικρή ανησυχία συντηρείται από το γεγονός ότι για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο υπάρχει δημιουργία νέων επισφαλειών στα στεγαστικά, με τα νούμερα να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ( μεταξύ 12 με 39 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο). Οι εισροές αντισταθμίζονται από το αρνητικό NPE formation σε corporate για έξι συνεχόμενα τρίμηνα.

Goldman Sachs- Χ.Α: «Εμφύλιο» σε Μαξίμου ενδέχεται να προκαλέσει η φημολογούμενη προσπάθεια του Χ.Α., προφανώς με άνωθεν ευλογίες, να «πείσει» Goldman Sachs και JP Morgan να υποβάλουν αίτηση για εξ αποστάσεως μέλη. Η Goldman Sachs, την τελευταία τριετία, έχει «αβγατίσει» το μερίδιό της στις συναλλαγές που διενεργούνται στο Χ.Α. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν καθώς εκτελεί μέσω «καλωδίου», εκτιμάται, όμως, ότι κινείται πλέον στο 10%. Η JP Morgan αντίστοιχα εκτιμάται ότι κατέχει το 7%.

Goldman Sachs- Χ.Α ΙΙ: Οι συναλλαγές τους στο Χ.Α κατέχουν απειροελάχιστο μερίδιο του τζίρου, τον οποίο διενεργούν σε πανευρωπαϊκή ή ΕΜΕΑ βάση. Επιχειρησιακά δεν έχει κανένα νόημα να καταστούν remote members. Αν το κάνουν, όμως, και αυτό «ντυθεί» επικοινωνιακά ως έλευσή τους στην Ελλάδα θα κάνει –προεκλογικό- θόρυβο και για το Χ.Α θα αποτελέσει επιτυχία. Γραφεία έχουν νοικιάσει αμφότερες και είναι σχεδόν άδεια.

Goldman Sachs –XA III: Ενώ λοιπόν στη θεωρία δείχνουν όλα εύκολα, στην πράξη το πράγμα έχει ζόρι. Και αυτό διότι μεγάλο μέρος ( σ.σ. τουλάχιστον το 60%) των συναλλαγών της GS στο Χ.Α εκτελείται, μέσω συγκεκριμένης τραπεζικής ΑΧΕ. Αν το χάσει, θα δει το μερίδιό της να υποχωρεί αισθητά. Έχει επομένως κάθε λόγο, αλλά και ισχυρές προσβάσεις, για να ακυρώσει ή να ανατρέψει, στην πράξη, τον φημολογούμενο σχεδιασμό.

DEMO ABEE: Οι επιδόσεις της εταιρείας, κατά τα τελευταία χρόνια, είναι ζηλευτές και έρχονται στο συντριπτικό τους μέρος από εξαγωγές. Θεωρητικά το Χρηματιστήριο και τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής θα έπρεπε να έχουν κινήσει γη και ουρανό για να την εισάγουν στο Χ.Α.

Το ιδιαίτερα υψηλό επενδυτικό της πλάνο μπορεί, όμως, άνετα να καλυφθεί, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη δυνατότητα συμψηφισμού claw-back προς τον ΕΟΠΥΥ, με δαπάνες για παραγωγικές επενδύσεις και κλινικές μελέτες. Επομένως, η οικογένεια Δέμου δεν έχει ανάγκη να μοιραστεί με άλλους το μελλοντικό growth.

DEMO ABEE II: Ενδεικτικό της άνεσης, που της χαρίζει η ευχέρεια να ακουμπά σε διαφορετικά σκέλη του ΤΑΑ, αποτελεί η χρηματοδότηση της επένδυσης για ανάπτυξη συγκροτήματος με τρεις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Τρίπολη

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 128 εκατ. ευρώ. Καλύπτεται, δε, κατά 53% από ίδια συμμετοχή, μόλις κατά 30% από τραπεζικό δανεισμό (ΕΤΕ) και κατά 17% από χαμηλότοκο δάνειο ΤΑΑ. Γιατί τόσο υψηλή ίδια συμμετοχή; Επειδή, πέραν των εξόδων έρευνας συμψηφίζονται με claw-back και δαπάνες επενδύσεων.

Attica Bank: Ως δίχτυ ασφαλείας λειτουργεί η απόφαση του ΤΧΣ να καταθέσει, ως έναντι της ΑΜΚ, το σύνολο του ποσού, που του αναλογεί (329 εκατ. ευρώ), σε λογαριασμό τον οποίο τηρεί η Attica στην ΤτΕ. Με τους κεφαλαιακούς δείκτες να μην κινδυνεύουν, η Attica, αν η Ellington δεν τα βρει με ΤΧΣ στην κατανομή των προβλέψεων, θα έχει την στοιχειώδη άνεση να αναζητήσει νέο επενδυτή.

Μπάκοι- Attica Bank: Κύκλοι της Thrivest έκαναν, το βράδυ της Παρασκευής, στο σύνολο σχεδόν των Μέσων την εξής πανομοιότυπη δήλωση «παρακολουθούσαμε στα ΜΜΕ το θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, εξετάζοντας, αν άξιζε να ασχοληθούμε επενδυτικά, σε περίπτωση…»

Προφανώς, διακρίνονται από αξιοσημείωτη αυτοπειθαρχία καθώς την εβδομάδα 5 με 9 Δεκεμβρίου ο Εξάρχου είχε δύο ραντεβού- σε δημόσιο χώρο- με την κα. Βρεττού (Nolita, Athenee), αλλά δεν άνοιξε θέμα για την τράπεζα. Βράχος…

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.230 views0 comments
bottom of page