top of page

Το call της Πειραιώς, αντί για Λονδίνο. Επιτέλους, free cash flow για ΜΥΤΙΛ. Η νέα «ένεση» σε Public

Οι προχθεσινές συναλλαγές, κατά τις δημοπρασίες, εκτελέστηκαν από Πειραιώς ( σ.σ. είχε τις πωλήσεις) και Optima ( αγορές). Αμφότερες θα είναι στους κερδισμένους σε μερίδιο αγοράς τον τρέχοντα μήνα.

Ούτε χθες βρέθηκε consensus, ως προς το τι αφορούσαν οι συναλλαγές. Οι μισοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ETF swap και οι άλλοι για μια άρτια «ματσαρισμένη» από την Goldman Sachs αγοραπωλησία. Ο τσιμπημένος όγκος της χθεσινής συνεδρίασης, λόγω της διόρθωσης, δεν συνηγορεί προς τη μια ή την άλλη άποψη. Αξιοσημείωτη, η πρεμούρα κάποιων μεγαλομετόχων να συντηρήσουν το καλό κλίμα.

Πειραιώς: Το απόγευμα της 30ης Ιανουαρίου θα διενεργηθεί, τελικώς, η επενδυτική ημερίδα της Πειραιώς, με τηλεδιάσκεψη, αντί της αρχικώς προγραμματιζόμενης παρουσίασης στο Λονδίνο. Η τράπεζα θα παρουσιάσει τους στόχους φετινής χρήσης.

Αττική Οδός: Με το κόστος χρήματος να αυξάνεται και τη κυβέρνηση να πιέζει για συγκράτηση του τιμήματος διέλευσης ή ακόμη και μείωση του, ήταν αναμενόμενες οι αποσύρσεις private equity/infrastructure funds/ομίλους υποδομών. Επισήμως, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Άβαξ διαψεύδουν την αποχώρηση της Ardian. Ανεπίσημα, παραδέχονται ότι υπάρχει προβληματισμός και συζητήσεις.

ΜΥΤΙΛ: Μπαράζ εκθέσεων από Alpha Finance και Pantelakis. Η δυναμικότητα του gas&power ανεβαίνει φέτος σε 8 TW, εξέλιξη που επιτρέπει τη διατύπωση εκτιμήσεων για EBITDA ( περί τα 800 με 830 εκατ. ευρώ). H αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας και η μείωση των επενδύσεων αναμένεται να «γεννήσει» ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 200 εκατ. ευρώ. Τιμή στόχο τα 31,4 ευρώ ανά μετοχή δίνει η Alpha Finance. Πιο συντηρητική η Pantelakis.

ΜΥΤΙΛ ΙΙ: Αναμένεται να τεθούν, φέτος, σε λειτουργία φωτοβολταικά πάρκα, ισχύος 200 MW. Άλλα περίπου 500 MW θα προστεθούν το 2024, όταν λήγει το συμβόλαιο με τη ΔΕΗ. Θα μπορεί, έτσι, να καλύψει με ιδιοπαραγωγή περίπου το 40% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Αλουμίνιον, σε τιμές κάτω από 40 ευρώ ανά MWh, ενώ θα έχει εξοικονόμηση δαπανών σε επίπεδο CO2.

Βοτανικός: Στην εκπόνηση οριστικών μελετών για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό προχωρά η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha-Πειραιώς), όπως ενημέρωσε η εταιρεία με ανακοίνωσή της. Χίλια μπράβο. Αναρτήστε και στο ΓΕΜΗ καμιά λογιστική κατάσταση, γιατί η τελευταία είναι της χρήσης 2018 (αντίστοιχη είναι η ενημέρωση και στο site της εταιρείας).

Cenergy: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων, τεχνολογίας αιχμής προωθεί η Ελληνικά Καλώδια. Η επένδυση θα διπλασιάσει το capacity και θα προσθέσει δυνατότητα αποθήκευσης. Παράλληλα θα αναβαθμιστούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ανακοίνωσε, πέρσι το Μάιο, πρόθεση να ξεκινήσει την παραγωγή πλωτών ανεμογεννητριών, σε έκταση 1.000 στεμμάτων γύρω από τις εγκαταστάσεις της Sovel. Επένδυση της τάξης των 70 με 100 εκατ. ευρώ.

Public: Νέα κεφαλαιακή «ένεση», ύψους 30 εκατ. ευρώ, παρείχε η Olympia Group στην Public, με βάση την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 13ης Δεκεμβρίου. Μετά τις ζημιές των προηγουμένων χρήσεων ( Public: Το …βουνό ζημιών και το «Ρούμπεν άλλαξε τα όλα») το νέο management επιχειρεί να «μαζέψει» τα κόστη και να αναπτύξει συνέργειες.

Attica Bank: Το term sheet, μεταξύ ΤΧΣ-Ellington/ΤΜΕΔΕ, δεν απαγορεύει στο ΤΧΣ, αφού αξιολογήσει ως σοβαρή και συμφέρουσα μια άλλη πρόταση (Thrinvest), να εισέλθει σε διμερή διαπραγμάτευση. Στο διάστημα μερικών εβδομάδων, που θα απαιτηθεί για τις συζητήσεις ΤΧΣ- Thrinvest η Attica είναι θωρακισμένη καθώς έχουν δεσμευτεί, ως έναντι της αύξησης τα λεφτά που αναλογούν στη συμμετοχή του ΤΧΣ (329 εκατ. ευρώ).

Η Thrinvest ( Μπάκος 40%- Καϋμενάκης 40%- Εξάρχου 20%) φέρεται να έχει συναινέσει στον οδικό χάρτη ανακεφαλαιοποίησης/ιδιωτικοποίησης της Attica. Ο,τι δηλαδή αρκούν 490 εκατ. ευρώ ( ως 473,3 εκατ. μέσω ΑΜΚ και τα υπόλοιπα με έκδοση/διάθεση warrants).

Quiz: Η προαναγγελία Πολάκη για αποκαλύψεις που συνδέονται με τη R Energy (Ρόκας) θα μας απασχολήσει καθώς πιθανώς, πέραν της εισηγμένης, θα εμπλέκουν και τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει SPA μεταξύ Lamda και Ρόκα για το 50,1% της R1 Energy (Απελεύθερος 1 Νοεμβρίου)


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.216 views0 comments
bottom of page