top of page

Το σοκ από το κούρεμα ομολόγων της Credit Suisse. Οι αμυντικές επιλογές του Χ.Α και ο φθηνός ΟΛΠ

Πιθανώς να αναχαιτίσει, αλλά δεν θα αναστρέψει την πτωτική τάση των αγορών το deal διάσωσης της Credit Suisse. Και αυτό επειδή οι διασώσεις τραπεζών εκατέρωθεν του Ατλαντικού (First Republic Bank, Credit Suisse) επιβεβαιώνουν ότι η βίαιη αλλαγή περιβάλλοντος, με την ισχυρή άνοδο των επιτοκίων, δημιουργεί/επιτείνει θέματα ποιότητας τραπεζικών ισολογισμών. Αποφεύγεται, μεν, μια νέα Lehman Brothers, αλλά η ανησυχία, μεταξύ των συναλλασσόμενων - σε όλα τα επίπεδα- θα συνεχίσει να μας συντροφεύει.

Η ίδια η συμφωνία διάσωσης, άλλωστε, ενέχει στοιχεία που προκαλούν ένα μίνι σοκ στους επενδυτές. Το «κούρεμα» τίτλων χαμηλής προτεραιότητας (Additional Tier 1, perpetual bonds κά) έκδοσης Credit Suisse έρχεται, μετά από μερικά έτη αμεριμνησίας για τέτοιας έκτασης κινδύνους. Είθισται οι αγορές να αντιδρούν έντονα πτωτικά σε αυτού του είδους τις εξελίξεις και να ανακάμπτουν εν συνεχεία.

Αν δεν υπάρξει άρδην αλλαγή της εικόνας, πάμε για …παλινόρθωση των αμυντικών τίτλων. Εταιρείες καλά τοποθετημένες στις αγορές τους ( σ.σ. που αντέχουν σε επιβράδυνση/ ύφεση) με ισχυρούς ισολογισμούς και δυνατότητα διατήρησης ικανοποιητικών μερισματικών αποδόσεων. ΟΠΑΠ, Jumbo και δευτερευόντως ΟΤΕ,MOH εντάσσονται στη λίστα. Αν το φυσικό αέριο μείνει χαμηλά ενδέχεται να προστεθούν Μυτιληναίος και ΔΕΗ. Η πρώτη έχει κινδύνους ζήτησης/τιμής αλουμινίου από ενδεχόμενο slow down η δεύτερη επηρεάζεται περισσότερο από την πολιτική αβεβαιότητα.

Τράπεζες: Να δοθεί χρόνος στον χρόνο θα ήθελαν οι τράπεζες. Να αποτραπεί, δηλαδή, η διαφαινόμενη μαζική αποστροφή κινδύνου και το …τσουβάλιασμα του κλάδου, ώστε να διαφανεί ότι αποτελούν ασφαλής- συγκριτικά - επενδυτική επιλογή. Μια ματιά στις πρόσφατες καθοδηγήσεις διοικήσεων και τα ως τώρα στοιχεία μείγματος καταθέσεων (Απελεύθερος 13 Μαρτίου) δείχνουν ότι το Α΄ εξάμηνο θα εμφανίσουν εντυπωσιακά κέρδη, λόγω περαιτέρω διεύρυνσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και εκτίναξης των καθαρών εσόδων από τόκους.

Τράπεζες ΙΙ: Επιπρόσθετα, τα στοιχεία από τα χαρτοφυλάκια Διακράτησης ως τη Λήξη (Απελεύθερος 17 Μαρτίου) δείχνουν ότι οι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται μακριά από κινδύνους και σε πολύ καλύτερη θέση, λόγω έκτασης και ποιότητας των εν λόγω χαρτοφυλακίων, από τις αμερικανικές περιφερειακές. Η σχετική ανάλυση της DBRS το επιβεβαιώνει.

Τράπεζες ΙΙΙ: Κίνδυνοι, βεβαίως, παραμένουν. Πρωταρχικός, η ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, λόγω της βίαιης ανόδου επιτοκίων/δόσεων. Ακολουθούν η πιθανότητα επιβράδυνσης επενδύσεων και κατανάλωσης ( σ.σ. συνεχίζει να αποτελεί την «ατμομηχανή» του ΑΕΠ), λόγω αύξησης του κόστους χρήματος και βεβαίως η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία υπό το σοκ της κρίσης εμπιστοσύνης στο χρηματοοικονομικό τομέα δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως από τους ξένους.

Τράπεζες-NPEs: Η Eurobank αναμένει καθαρές ροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, για φέτος, της τάξης των 400 με 450 εκατ. ευρώ. Εξ ου και το NPE ratio προβλέπεται να παραμείνει στο 5,2%, με το συντελεστή κάλυψης να υποχωρεί σε 68% (74,6% στο τέλος 2022) και τον παρονομαστή να αυξάνεται κατά 2,8 δισ. ευρώ, λόγω εκτιμώμενης πιστωτικής επέκτασης.

ΟΛΠ: Εντυπωσιακές οι οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης το 2022. Ακόμη πιο εντυπωσιακή η αδράνεια στο ταμπλό. Με καθαρό ταμείο στις 31/12/2022 133 εκατ. ευρώ ( αν αφαιρεθούν και οι μισθώσεις πέφτει στα 69 εκατ. ευρώ), EBITDA 95,5 εκατ. ευρώ (49,12% περιθώριο) και κέρδη προ φόρων 74,6 εκατ. ευρώ ( περιθώριο 38,37%) η κεφαλαιοποίηση των 455 εκατ. ευρώ δείχνει φθηνή (EV/EBITDA 4x). Η μετοχή, όμως, παραμένει…αόρατη για τους επενδυτές. EPS 2,11 ευρώ και πρόταση διανομής μερίσματος 1,04 ευρώ ανά μετοχή.

ΟΤΕ: Αμελητέα επίπτωση έχει στον ΟΤΕ η σημαντική αύξηση του κόστους χρήματος. Κατά την 31η Δεκεμβρίου είχε καθαρό χρέος 726,7 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσε σε μόλις 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις. Επιπρόσθετα αποπλήρωσε εντός του 2022 το υπόλοιπο 374,6 εκατ. ευρώ ομολογιακής έκδοσης με απόδοση 2,375% και σύνηψε χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος. Επόμενη αποπληρωμή ομολόγου τον Σεπτέμβριο του 2026.

ΤΕΝΕΡΓ: Υψηλές αφίξεις εκ Λονδίνου περιμέναμε αυτή την εβδομάδα, αλλά η επίσκεψη στελέχους της First Sentier ακυρώθηκε. Η συζήτηση των Αυστραλών με τις εγχώριες τράπεζες για το νέο σχήμα χρηματοδότησης προχωρά αλλά δεν έχει φθάσει ακόμη σε τελικό στάδιο.

ALARM: Ενδιαφέρουσες οι αποστάσεις που παίρνουν από την κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα, δύο επιχειρηματικοί πόλοι. Ο πρώτος,, με συμφέροντα σε Κατασκευές και τράπεζες, δηλώνει δημόσια τη δυσαρέσκειά του, τόσο για τις…τρικλοποδιές, που υπέστη σε πρόσφατο εγχείρημα, όσο και για την παρέμβαση, που δέχθηκε άνωθεν, ως προς τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Ο έτερος πόλος, που ακουμπά εσχάτως σε παραδοσιακό εκδοτικό συγκρότημα, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται εκνευρισμένος με διατάξεις του νομοσχεδίου «σκούπα» Σκρέκα. Ακούγεται ότι καταβλήθηκε προσπάθεια εξευμενισμού, με πίεση προς τις – πιστώτριες- τράπεζές του, αλλά δεν απέδωσε. Εξ ου και τα αρνητικά δημοσιεύματα συνεχίζονται…

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.







161 views0 comments
bottom of page