Οι Μπάκοι, τα …κλειδιά Attica με 30 εκ., ο δανεισμός, οι Κατασκευές και η ζημιά των άλλων (τραπεζών)
Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, είσαι ό,τι δηλώσεις. Το να δηλώνονται, όμως, ταυτόχρονα, αντικρουόμενες ιδιότητες για την ίδια υπόθεση, είχαμε να το δούμε από την εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Στην περίπτωση της Attica Bank έχουμε, αφενός επίκληση συστημικής (;) ευστάθειας και συνθήκες διάσωσης, αφετέρου μια υπό εκκόλαψη συμφωνία, που οδηγεί την τράπεζα, μετά τις Παγκρήτια, Σερρών, HSBC Ελλάδος, στα χέρια συγκεκριμένου επιχειρηματικού πόλου, ο οποίος από τη ναυτιλία επεκτείνεται στις Κατασκευές, κλάδο με ζημιογόνα ή ισχνά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα υψηλές ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.
Θυμίζουμε ότι, τα πρώτα χρόνια της κρίσης χρέους κατέρρευσαν όλα τα προηγούμενα εγχειρήματα επιχειρηματικών ομίλων, που ήλεγχαν τράπεζες ( Ψωμιάδης-Aspis, Λαυρεντιάδης- Proton, Ρέστης-FBB), ενώ την ίδια τύχη, υπό διαφορετική διαδρομή είχε και η MPB.
Attica-συστημικές: Για λόγους συστημικής ευστάθειας οι Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank καλούνται να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ της Attica Bank, βάζοντας η κάθε μια 10 εκατ. ευρώ. Παρ’ ότι «γκρινιάζουν» - δικαιολογημένα- μάλλον θα υποχρεωθούν να το κάνουν, αφού καλύψουν τα νώτα τους, με αποφάσεις Δ.Σ και αν χρειαστεί εγκρίσεις –εκ των υστέρων;- γενικών συνελεύσεων.
Attica- συστημικές ΙΙ: Το εντυπωσιακό είναι ότι οι τράπεζες υποχρεώνονται να βάλουν 40 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ των 473,3 εκατ. ευρώ, μετά την υπαναχώρηση του ΤΜΕΔΕ, που αποτελεί το μοναδικό αντισυμβαλλόμενο στη συμφωνία μετόχων του περασμένου Σεπτεμβρίου με το ΤΧΣ. Το πλάνο προέβλεπε πως Thrivest/Παγκρήτια θα έμπαιναν στην ΑΜΚ, ως συνεπενδυτές του ΤΜΕΔΕ, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος για νέα συμφωνία μετόχων πριν την ΑΜΚ.
Θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να υποκαταστήσουν το ΤΜΕΔΕ στη συμφωνία μετόχων με το ΤΧΣ; Και τι υποχρεώσεις συνεπάγεται κάτι τέτοιο; Θυμίζουμε, επίσης, ότι το ΤΧΣ συμμετέχει σε όλες τις συστημικές τράπεζες, στη, δε, ΕΤΕ αποτελεί το μεγαλομέτοχο.
Τράπεζες- ζημιά από Attica: Αν ισχύουν όσα διαβάζουμε, το ΤΜΕΔΕ υπαναχώρησε της επί της αρχής συμφωνίας της 6ης Απριλίου, λόγω όρων που έθετε η πλευρά Μπάκων (Thrivest/Παγκρήτια). Όροι που οδηγούσαν σε συντριπτικό dilution της θέσης του ΤΜΕΔΕ, μετά τη νέα ΑΜΚ του ενιαίου σχήματος Attica-Παγκρήτια το 2024. Αν οι συστημικές τράπεζες αποδεχθούν τέτοιους όρους, θα βάλουν 40 εκατ. ευρώ και την επόμενη της ΑΜΚ θα πρέπει να πάρουν «γενναία» πρόβλεψη απομείωσης. Δεν το λες και ωραίο.
Θυμίζουμε, επίσης, ότι οι συστημικές τράπεζες είναι ήδη μέτοχοι της Παγκρήτια, με την Εθνική να κατέχει το υψηλότερο ποσοστό (7,1%). Έβαλαν/βάζουν λεφτά για τη διάσωση των Παγκρήτια και Attica, αλλά δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους στην επόμενη ΑΜΚ, μέσω της οποίας οι Μπάκοι θα ελέγξουν την πλειοψηφία της νέας εξυγιασθείσας τράπεζας; Χρηματοδοτούν, δηλαδή, τον εν δυνάμει ανταγωνιστή τους (λέμε τώρα);
Attica-Παγκρήτια: Βάσει όσων διαβάζουμε, οι Μπάκοι θα συμμετάσχουν στην εν εξελίξει ΑΜΚ της Attica με 64 εκατ. ευρώ. Τα 30 εκατ. ευρώ θα τα βάλει η Thrivest και τα 34 εκατ. ευρώ η Παγκρήτια. Η συμμετοχή, μέσω Παγκρήτια, σκόνταφτε στην αντίθεση της ΤτΕ, η οποία κάμφθηκε, με υπόσχεση παροχής εγγύησης από τη Thrivest. Αλλάζει η εγγύηση τα δεδομένα; Οι Μπάκοι αποκτούν το 11% της Attica και τα «κλειδιά» της τράπεζας, με μόλις 30 εκατ. ευρώ καθώς για τα υπόλοιπα 34 εκατ. ευρώ ο κίνδυνος μοιράζεται σε όλους τους μετόχους της Παγκρήτια. Η, δε, εγγύηση Thrivest λειτουργεί ως εν δυνάμει κίνδυνος dilution για τους μετόχους μειοψηφίας της Παγκρήτια.
Attica- Παγκρήτια II: Γιατί επιλέχθηκε η παραπάνω δομή; Οι μετοχές Attica, που θα αποκτήσει η Παγκρήτια, θα ακυρωθούν, λόγω σύγχυσης, στην προβλεπόμενη συγχώνευση. Διευκολύνει αυτή η εξέλιξη την απόκτηση ελέγχου του ενιαίου σχήματος από τη Thrivest με λιγότερα κεφάλαια; Προέβλεπε το αρχικώς συζητούμενο σχήμα καταβολή και των 64 εκατ. ευρώ από τη Thrivest, με χρήση equity και τραπεζικού δανεισμού; Μέρος των 30 εκατ. ευρώ, που θα βάλει η Thrivest, θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό;
Attica- Παγκρήτια ΙΙΙ: Για να μετρηθεί ο κίνδυνος, που αναλαμβάνουν οι τελικοί επενδυτές της Thrivest στο σχήμα Attica- Παγκρήτια, θα πρέπει να εξετασθεί τι equity έχουν βάλει ως τώρα στην Παγκρήτια και αν έχουν δανειστεί ενδιάμεσες εταιρείες τους για να το εισφέρουν στη Thrivest. Θα πρέπει, επίσης, να εξετασθεί το άνοιγμα της Παγκρήτια σε Intrakat ( δάνεια, εγγυητικές) και αν η συμφωνία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ προβλέπει κάλυψη μέρους του τιμήματος με –μερική- χρηματοδότηση μέσω δανεισμού. Πρόκειται για ζητήματα αυξημένης ευαισθησίας για τον επόπτη μετά από όσα συνέβησαν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.
Attica- Παγκρήτια- κυβέρνηση: Ο παραπάνω έλεγχος αποτελεί παιχνιδάκι για την ΤτΕ. Το δύσκολο είναι η απουσία ευελιξίας, που έθεσε στην υπόθεση διάσωσης/εξυγίανσης της Attica Bank, η κυβέρνηση, όταν ο ΥΠΟΙΚ απέκλεισε αύξηση κεφαλαίου άνω των 500 εκατ. ευρώ, όπως ζητούσαν ΤΧΣ –ΤΜΕΔΕ-Ellington.
Oι λόγοι της παραπάνω επιβληθείσας δυσκαμψίας, που στέρησε από την Attica «καθαρές» λύσεις και επομένως ενδιαφερόμενους επενδυτές, μένει να εξηγηθούν.
Πειραιώς-MIG: Δεν αλλάζει και πολλά στην ουσία της διαμάχης με την πλευρά Ηλιόπουλου, η πώληση από την τελευταία του 9,77% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG στην Πειραιώς. Εφόσον συνεχίσει να διατηρεί το 5%, διατηρεί τη δυνατότητα διεκδικήσεων δια των δικαστηρίων. Χάνει βέβαια σε βαρύτητα επιχειρημάτων από το γεγονός της πώλησης, αλλά αυτό δεν άπτεται των τυπικών της δικαιωμάτων.
ΟΠΑΠ: Παράμετρο κρυμμένης αξίας αποτελεί για τον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με την Eurobank Equities, ο χαμηλός – σε πραγματική βάση- φορολογικός συντελεστής της Stoiximan, λόγω του συστήματος επιστροφής φόρων, που ισχύει στην Μάλτα. Επιπρόσθετα, κρυμμένη αξία ενδέχεται να προκύψει από το earn-out scheme για τη Betano. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει εγγράψει σχετική απαίτηση 130 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 16 Μαρτίου).
MIG: Η εισηγμένη θα εγγράψει λογιστικό κέρδος από ενδεχόμενη ολοκλήρωση του debt to equity swap της τάξης των 91 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας ισόποσα τα ίδια κεφάλαιά της, με βάση τα οικονομικά στοιχεία της 31/12/2022).
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
