top of page

Έκοψε προσωπικό, αύξησε έξοδα η Jumbo. Το business plan της Hard Rock και οι αναθεωρήσεις για AegeanΣτο Λονδίνο, για το συνέδριο της Bank of America (BofA), βρίσκονται σήμερα τα επιτελεία των Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς. Η Eurobank, η οποία αναμένεται να προσελκύσει το υψηλότερο ενδιαφέρον, μετά –και- την πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση μερίσματος, θα εκπροσωπηθεί από τον CEO, Φ. Καραβία. Ο CFO της Alpha ήταν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα στην ΤτΕ θα … πετούν τάπες, περιμένοντας να ωριμάσουν οι συνθήκες στην Attica. Σήμερα λήγει η παράταση της προθεσμίας και η μεν τράπεζα καλείται να καταθέσει capital και business plan, οι δε μεγαλομέτοχοί της (ΤΧΣ και σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ) την πολυπόθητη συμφωνία μετόχων, μαζί με τις απαραίτητες έγγραφες δεσμεύσεις. Μέχρι χθες το βράδυ …λευκός καπνός δεν είχε προκύψει από τη διαπραγμάτευση μεταξύ μετόχων.


Jumbo: Νέα έκτακτη χρηματική διανομή 52,38 εκατ. ευρώ (0,385 ευρώ ανά μετοχή) από την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι οι αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης περιόρισαν τις καθαρές ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες σε μόλις 5,7 εκατ. ευρώ.

Θα μοιράσει, φέτος, 157 εκατ. ευρώ στους μετόχους.


Jumbo ΙΙ: Ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς τα EBITDA εξαμήνου. Το περιθώριο μικτού κέρδους του ομίλου διαμορφώθηκε σε 57,04% από 53,07% την αντίστοιχη περσινή περίοδο και της εταιρείας σε 44,3% από 40,96%. Η παραπάνω, όμως, βελτίωση δεν πέρασε στα περιθώρια EBITDA, τα οποία υποχώρησαν ελαφρώς (32,7% έναντι 32,9% στον όμιλο), λόγω της σημαντικής αύξησης στα έξοδα διάθεσης (91,4 εκατ. από 76 εκατ. ευρώ).

Εμφανής η υποχώρηση των περιθωρίων για την εν Ελλάδι δραστηριότητα, τη στιγμή, μάλιστα, που αύξησε τη συνεισφορά της (60%) στον κύκλο εργασιών του ομίλου. Αντίθετα, βελτιώθηκαν τα περιθώρια σε Κύπρο, Βουλγαρία.


Jumbo IIΙ: Ο όμιλος μείωσε το προσωπικό του κατά 503 άτομα, σε σχέση με την 30η Ιουνίου 2021, εκ των οποίων οι 460 ήταν μόνιμο προσωπικό.

Το μόνιμο προσωπικό της μητρικής μειώθηκε κατά 406 άτομα, ενώ αυξήθηκε το έκτακτο. Παρά τις παραπάνω περικοπές, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού αυξήθηκαν κατά 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 4 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι παροχές τρίτων. Το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης προήλθε από τη μητρική.


ΓΕΚ-Hard Rock-Καζίνο: Στις ΗΠΑ βρέθηκαν πρόσφατα στελέχη Εθνική και Alpha, προκειμένου να τους παρουσιάσει η Hard Rock το business plan, που έχει εκπονήσει για την επένδυση του IRC. Οι δύο τράπεζες προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την επένδυση, εφόσον βέβαια αξιολογήσουν θετικά το business plan.

Η Hard Rock θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΑΖ Ελληνικό, αγοράζοντας από τη ΓΕΚ το 51%, αφού διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες με την Επιτροπή Παιγνίων.


MOH-ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η πρόθεση για έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη διυλιστηρίων δεν αλλάζει τη δομή της χρηματοδότησης για το 75% του κλάδου ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η μικτή εταιρεία (75% MOH-25% ΕΛΛΑΚΤΩΡ) θα δανειστεί 350 εκατ. ευρώ ( σ.σ. μάλλον από Eurobank). Το δάνειο μαζί με τα μετρητά, ύψους 333 εκατ. ευρώ, που θα βάλει η Motor Oil (MORE), ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ( σ.σ. η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα καλύψει την αναλογούσα συμμετοχή της με την εισφορά του 14% της Άνεμος), θα καλύψουν το τίμημα των 683,3 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του υπόλοιπου 86%.


Lamda-MUT: Ολοκληρώνεται η προεργασία μεταξύ των συνεταίρων Lamda- Brook Lane για το business plan της μικτής εταιρείας (70% Brook Lane-30% Lamda), η οποία θα κτίσει και θα πωλήσει/μισθώσει κτήριο περίπου 48 χιλ. τ.μ. και ύψους 150 μέτρων στο Ελληνικό («Mixed Use Tower»).

Εφόσον συμφωνηθεί το business plan υπογράφεται το SPAκαι εν συνεχεία η μικτή εταιρεία που θα συσταθεί θα απευθυνθεί στις τράπεζες για χρηματοδότηση, προκειμένου να αγοράσει το ακίνητο από την Ελληνικό ΑΕ.


Aegean: Σε ανοδική αναθεώρηση εκτιμήσεων, για τη φετινή κερδοφορία της Aegean, αναμένεται να προχωρήσουν αναλυτές, μετά την βεβαιότητα με την οποία τοποθετήθηκε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη, όσον αφορά στις επιδόσεις τρίτου τριμήνου.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η κερδοφορία τρίτου τριμήνου θα είναι τουλάχιστον ίση με αυτή του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Υπό την παραπάνω δήλωση, οι εκτιμήσεις για τα EBITDA χρήσης αναμένεται να αναθεωρηθούν και να φθάσουν στα επίπεδα των 220 εκατ. ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.353 views0 comments
bottom of page