top of page

Κτίζει και γκρεμίζει stories το Μαξίμου. Σκάντζα Αράβων- Ιταλών και …κροσέ υπουργού σε τράπεζεςΗ μια πλευρά του Μαξίμου προσπαθεί να συντηρήσει φιλοεπενδυτικό κλίμα, με αιχμή τις τράπεζες και η άλλη του δίνει αριστερό … κροσέ, μπλοκάροντας την τροπολογία, η οποία θα επίλυε το θέμα που άνοιξε για τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης η τελευταία απόφαση Αρείου Πάγου. Για να επιβεβαιωθεί, για άλλη μια φορά, το «εδώ είναι Βαλκάνια…»


Πειραιώς-ΙΟΝ Group: Όσοι διάβασαν προσεκτικά τα δημοσιεύματα των συμπολιτευόμενων Μέσων κατάλαβαν ότι η κυβερνητική γραμμή συνίσταται στο «υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρούς επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες».

Πράγματι, η ION Group αποτελεί «βαρύ» όνομα για τα εγχώρια δεδομένα ( σ.σ. ουδείς περιμένει να προσελκύσουν οι εγχώριες τράπεζες επενδυτές με διαβάθμιση «ΑΑΑ»). Ως εκ τούτου, κυβέρνηση και αρχές έχουν κάθε λόγο να κρατήσουν ζεστό το ενδιαφέρον της.

Το timing, όμως, της δημοσιοποίησης του ενδιαφέροντοςενέχει πολιτική σκοπιμότητα. Ήρθε την ώρα που οι Σαουδάραβες (Public Investment Fund- PIF)καθυστερούν, χαρακτηριστικά, να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία για την προκαταρκτική αξιολόγησηfit&proper, που ζητάει ο SSM, προκαλώντας νευρικότητα στην κυβέρνηση για το αν και πόσο θερμά ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ως το 20% της Εθνικής.  


Πειραιώς-ION Group II: Η πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα του Mr A. Pignataro διενεργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Είδε κυβερνητικά στελέχη, ΤτΕ και τραπεζίτες, αφήνοντας παντού καλές εντυπώσεις. Το περασμένο Σ/Κ έστειλε την εκδήλωση ενδιαφέροντος με μη δεσμευτική προσφορά για την Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Αυγούστου, οι έτεροι Ιταλοί (Helikon Investments) ανακοίνωσαν ότι αύξησαν τη θέση τους στην Πειραιώς σε 9,37%, (Απελεύθερος 16 Αυγούστου).


Τράπεζες- Άρειος Πάγος: Την επιχείρηση δημιουργίας/συντήρησης κλίματος για τις τράπεζες γκρέμισε έτερος παράγων του Μαξίμου, ο οποίος «μπλόκαρε» τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για το θέμα των πλειστηριασμών, με το σκεπτικό ότι θα προκαλέσει πλήγμα, προεκλογικά, στη δημοτικότητα της κυβέρνησης. Φέρεται, μάλιστα, να το ποσοτικοποίησε, κάνοντας  λόγο για πτώση ως και 2,5% στην εκλογική απήχηση της Ν.Δ.  

Αυτό σημαίνει ότι ως τις εκλογές, νομοθετική παρέμβαση δεν πρόκειται να υπάρξει, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμη και αν συνέλθει, με διαδικασίες εξπρές, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα βγει, προεκλογικά, απόφαση.


Τράπεζες- Άρειος Πάγος: Τράπεζες, funds και servicersκαλούνται, πλέον, να βρουν βραχυπρόθεσμου ορίζοντα λύσεις. Είναι βέβαιο ότι θα είναι περισσότερο χρονοβόρες και κοστοβόρες, αλλά προτεραιότητα αποτελεί να μην «φρακάρουν» τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και οι πλειστηριασμοί. Τέλος, να μην καλλιεργηθεί εκ νέου αίσθηση ατιμωρησίας για τους μπαταχτσήδες.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην παρέμβει νομοθετικά αποτελεί απευθείας πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, δεδομένων των επενδύσεων, που έχουν διενεργηθεί στη συγκεκριμένη αγορά από σειράεπενδυτών. Υπονομεύει, δε, το story των τραπεζών μια και κατέχουν τα senior notes bonds των τιτλοποιήσεων.


ΔΕΗ: Παρουσιάσεις στο Λονδίνο σε πελάτες της Goldman Sachs διενεργεί η διοίκηση. Εξ ου και η ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.


ΟΛΠ: Στις 18 Οκτωβρίου καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ η έγκριση από το Δ.Σ της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης και των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων,με σκοπό τη διανομή προσωρινού μερίσματος.

Η διανομή εντείνει τη φημολογία περί έναρξης από το ΤΑΙΠΕΔ διαδικασίας για την πώληση του εναπομείναντος ποσοστού του (7,13% ή 1.782.500 μετοχές) στον ΟΛΠ. Λογικά, δεν πρόκειται να εμφανισθεί άλλος ενδιαφερόμενος αγοραστής πέραν της Cosco.

Καθαρό ταμείο 110 εκατ. ευρώ ( αν αφαιρεθούν και οι μισθώσεις πέφτει στα 50 εκατ. ευρώ), με EBITDAεξαμήνου 43,9 εκατ. ευρώ (47% περιθώριο) και κέρδη προ φόρων 33,2 εκατ. ευρώ (36%).


ΜΟΤΟ: Δυνατό τρίτο τρίμηνο, τόσο στην εμπορεία (Yamaha- Porsche), όσο και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 44,68 εκατ. ευρώ (+45,7%), τα EBITDA σε 14,6 εκατ. ευρώ (+55,1%) με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται σε 32,7%. Τα προ φόρων κέρδη σε 10,24 εκατ. ευρώ (+41,3%).

Στο εννεάμηνο τα EBITDA ανήλθαν σε 22,4 εκατ. ευρώ (+85,5%). Καθαρός δανεισμός 18,9 εκατ. ευρώ.


REDS: Έκτακτη γενική συνέλευση συγκάλεσε το Δ.Σ,με μοναδικό θέμα την ανάκληση του συνόλου των μελών του Δ.Σ και την εκλογή νέων.  Την συνέλευση ζήτησε, όπως είναι αντιληπτό, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ως κάτοχος του 55,46%.


Καραϊσκάκης: Διαβάζουμε ότι κατατέθηκε προχθές στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που μεταξύ άλλων ενέχει ρύθμιση και για τον ανώτατο συντελεστή δόμησης όσον αφορά στις εμπορικές χρήσεις του σταδίου Καραϊσκάκης, που ανήκει στη Καραϊσκάκη ΑΕ.

 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.320 views0 comments
bottom of page