top of page

Οι δωρεάν μετοχές της ΜΥΤΙΛ, η «τράμπα» 112 εκ. σε ΓΕΚ Καστέλι και τι ψάχνει η Dimand για Skyline


ΜΥΤΙΛ: Ξεκινά η υλοποίηση του πρώτου σκέλους επιβράβευσης στελεχών/προσωπικού, μέσω διάθεσης δωρεάν μετοχών καθώς επιτεύχθηκαν τα KPI’s της περιόδου (στόχος κερδών ανά μετοχή, υπεραπόδοση έναντι FTSE 25, μη συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών τίτλων κά).

Θα διατεθούν 550.000 δικαιώματα προαίρεσης, με εξάσκηση, όμως, σε βάθος τριετίας. Δεν έχει καταστεί σαφές, αν γράψει τώρα το κόστος της παροχής ή στην τριετία εξάσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης.

ΓΕΚ-ΓΕΚ Παραχωρήσεις: Η ΓΕΚ βάζει 112,25 εκατ. ευρώ σε ΑΜΚ της 100% θυγατρικής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις, προκειμένου αυτή, εν συνεχεία, να της αγοράσει, έναντι τιμήματος 111,5 εκατ. ευρώ, το 100% της ΓΕΚΤΕΡΝΑ Καστέλι, η οποία κατέχει το 32,46% της «Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου». Το ποσό της ΑΜΚ θα καταβληθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις των 28,06 εκατ. ευρώ έκαστη. Η πρώτη καταβάλλεται ως το τέλος μήνα.

Η ΓΕΚ Παραχωρήσεις κατέχει, ήδη, το 50% της κυπριακής NK GEKTERNA Ltd, η οποία , κατέχει το 25% της της EuroAsia Interconnector (Απελεύθερος 1 Αυγούστου) καθώς και το 50% του joint venture με τη Motor Oil «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής».

Θερμοηλεκτρική: Για την επένδυση κατασκευής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 876,6 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ύψους 375 εκατ. ευρώ, δεν έχει συναφθεί ακόμη δανεισμός. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός από Siemens Energy με τη θερμική απόδοσή του να ξεπερνά το 64%.

Ενδιάμεση χρηματοδότηση στη Θερμοηλεκτρική παρείχε η Optima Bank (Απελεύθερος 13 Οκτωβρίου), ενώ βρίσκεται (η Θερμοηλεκτρική) σε συζητήσεις με Πειραιώς και άλλη μια συστημική τράπεζα για τη σύναψη δανεισμού. Στις 19 Σεπτεμβρίου η MORE μεταβίβασε στη μητρική της Motor Oil το 50% των μετοχών καθώς και το σύνολο των ομολογιών έκδοσης Θερμοηλεκτρικής (51 εκατ. ευρώ).

Dimand-Skyline: Χρηματοδότηση για να κλείσει την ίδια συμμετοχή στο deal εξαγοράς του 65% της Skyline Real Estate αναζητά, όπως πληροφορούμαστε, η Dimand.

Η πωλήτρια Alpha έχει μεν προβλέψει χρηματοδότηση μέρους του τιμήματος (vendor finance), αλλά υπάρχει και ίδια συμμετοχή, που πρέπει να καλυφθεί από τις Dimand/Premia που αποτελούν τον προτιμητέο επενδυτή. Equity βάζει και η EBRD.

Dimand-Skyline II: Δεν ξέρουμε αν οι παραπάνω πληροφορίες σχετίζονται με την αποχώρηση της Μαρίας Ιωαννίδου εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Dimand και CFO του ομίλου ( σ.σ. με προϋπηρεσία σε ΚΑΕ, Alpha Bank)

Κάποιοι λένε ότι το θέμα θα λυθεί με αίτημα στους μετόχους για έγκριση αλλαγής χρήσης αντληθέντων κεφαλαίων από το IPO. Πρόκειται, όμως, για μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Prodea: Η Castlelake βρήκε έμμεσο τρόπο να αυξήσει το free float. Κάποιοι εφοπλιστές/επιχειρηματίες εισφέρουν ακίνητα στις ενδιάμεσες εταιρείες, μέσω των οποίων ελέγχει τη Prodea. Έτσι, το ποσοστό της Castlelake υποχωρεί. Πλέον είναι στο 92,04%.

Ελληνικός Χρυσός: Το ιλιγγιώδες ποσό των 1,32 δισ. ευρώ έβαλαν, τον τελευταίο χρόνο, στην Ελληνικός Χρυσός οι Καναδοί ( Βλέπε News&Analysis). Βέβαια, τα 1,157 δισ. ευρώ αφορούσαν σε κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων από ισόποσα δάνεια στη θυγατρική.

Από τα υπόλοιπα ένα μέρος πήγε για την κάλυψη ζημιών χρήσης 2021 και κυρίως για κάλυψη της ταμειακής εκροής. Οι φετινές ΑΜΚ, αθροιστικού ύψους 114,7 εκατ. ευρώ, αποσκοπούν σε κάλυψη ίδιας συμμετοχής στο επενδυτικό πρόγραμμα των 840 εκατ. ευρώ σε Σκουριές.

Ελληνικός Χρυσός ΙΙ: Το management services agreement αορίστου διάρκειας, μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της ολλανδικής Eldorado Gold BV ( SPV μέσω του οποίου ελέγχει την εταιρεία η καναδική Eldorado), αποτελεί συνήθη πρακτική για πολυεθνικές/private equity funds (σ.σ. οι παλαιοί θυμούνται Delhaize- AB). Το αντάλλαγμα για την παροχή των υπηρεσιών θα υπολογίζεται ανά τιμολόγιο.

Στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός, το ερώτημα έγκειται σε τι βαθμό προβλέπεται από τη νέα επενδυτική συμφωνία, που υπογράφηκε με την κυβέρνηση Ν.Δ.

Υ.Γ.: Η μητρική εδρεύει στο Βανκούβερ του Καναδά. Ούτε στην πρωτεύουσα (Οττάβα), ούτε στο χρηματοοικονομικό κέντρο (Τορόντο). Η εν Ελλάδι θυγατρική γιατί εδρεύει στην Αθήνα και όχι στη Χαλκιδική ή έστω στη Θεσσαλονίκη;

Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας: Έχει χορηγήσει η Κεντρικής Μακεδονίας δάνεια στη Royal Sugar ή άλλη εταιρεία συμφερόντων Χρ. Καραθανάση για τη μίσθωση επί 28 μήνες των μονάδων της ΕΒΖ σε Σέρρες και Πλατύ; Αν ναι, εξυπηρετούνται κανονικά; Με εξασφαλίσεις επί ποσοτήτων ζάχαρης ή τίποτε χωραφάκια στα Ίβηρα;

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.220 views0 comments
bottom of page