top of page

Η Κύπρου, το μέρισμα και οι υποψίες για κυβερνητικό stop σε ETE, Eurobank. Ζημιές για ENEL Romania

Νεύρα, μεταξύ των τραπεζών, μετά από αρκετό καιρό, προκάλεσαν οι χειρισμοί στην υπόθεση Attica Bank. Οι μισοί δείχνουν τους άλλους μισούς ως «ζηλωτές» της κυβέρνησης, αλλά μάλλον η υπόθεση λειτουργεί ως σταγόνα σε υπερφορτωμένο ποτήρι. Τα όσα προηγήθηκαν στα μέτωπα «παγώματος» στεγαστικών και μερίσματος χρήσης 2022 βάρυναν την ατμόσφαιρα. Ένα είναι σίγουρο η «οικειοθελής» συμμετοχή των Big4 στην ΑΜΚ της Attica, μετά τις εξίσου αυτόβουλες κινήσεις παγώματος των επιτοκίων στα στεγαστικά, λειτουργεί ως αντίστιξη στην εικόνα χώρας σε προθάλαμο επενδυτικής βαθμίδας.

ΕΤΕ-Κύπρου: Την ώρα που εδώ ασχολούμαστε με το ποιος θα καλύψει την «τρύπα» της αποχώρησης ΤΜΕΔΕ, οι Κύπριοι πήραν το πράσινο φως από τον SSM, ώστε να χορηγήσει η Τράπεζα Κύπρου –συμβολικό- μέρισμα χρήσης 2022, ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Το Συγκρότημα είχε CET1 15,4% την 1η Γενάρη, που προσαρμόζεται σε 15,2% με βάση το προτεινόμενο μέρισμα.

ΕΤΕ-Κύπρου II: Την ίδια στιγμή, η Εθνική έκλεισε το 2022 με FLCET1 15,7% και συντελεστή κάλυψης NPEs από προβλέψεις πολύ υψηλότερο της Κύπρου (87,3%). Με βάση όσα περιέγραψε η διοίκηση, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, η επίπτωση από ενδεχόμενη διανομή μερίσματος χρήσης στα κεφάλαια θα ανέλθει σε 20 μονάδες βάσης (o CET1 θα μειωθεί σε 15,5% σε pro forma βάση).

Τράπεζες- SSM-κυβέρνηση: Υπάρχει περίπτωση ο SSM να ακολουθεί δύο μέτρα και σταθμά, εις βάρος- μονίμως- των ελληνικών τραπεζών; Δύσκολο καθώς δεν υπάρχουν προφανείς λόγοι. Άλλες τράπεζες, που ήταν αμφίβολο αν λάβουν έγκριση (Unicredit, Κύπρου), την έλαβαν. Μήπως επομένως δεν είναι θέμα SSM, αλλά πολιτικής συγκυρίας; Θυμίζουμε τις πληροφορίες, που έφεραν την κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει σε διοικήσεις τραπεζών ότι δεν ευνοεί τη διανομή μερίσματος χρήσης 2022 (GameChanger 19 Σεπτεμβρίου 2022).

Τράπεζες- μέρισμα-κυβέρνηση: Γράφαμε, επίσης, τότε ότι η κυβέρνηση πιέζει για συγκράτηση των επιτοκίων χορηγήσεων, ενώ θα ήθελε να δει τις τράπεζες να προσφέρουν «ασπίδα» σε δανειολήπτες, που θα δουν τις μηνιαίες δόσεις να αυξάνονται σημαντικά λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Η παραπάνω κυβερνητική ατζέντα υλοποιήθηκε στο ακέραιο.

Τράπεζες- μέρισμα-κυβέρνηση ΙΙ: Επίσης, οι διοικήσεις «γείωσαν» τις προσδοκίες για μέρισμα. Η μεν ΕΤΕ, με ήξεις, αφίξεις, ως προς την έγκριση SSM, η δε Eurobank με έξυπνη ντρίπλα πρότασης επαναγοράς στο ΤΧΣ για το 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου, κίνηση που σχεδίαζε ήδη από τα τέλη του 2022 (Απελεύθερος 16 Ιανουαρίου). Δικαιολογημένα ένας καχύποπτος μπορεί να αναρωτηθεί αν η διανομή μερίσματος κόλλησε/κολλά στην Φρανκφούρτη ή δεν ξεκόλλησε ποτέ εν Αθήναις.

Σαράντης: Κάτω του 5% το ποσοστό της Goldman Sachs Asset Management (GSAM).

ΔΕΗ-ENEL: Έναν από τους μετόχους μειοψηφίας στις εταιρείες διανομής και προμήθειας ρεύματος που διατηρεί η ENEL σε Ρουμανία αγόρασε η ΔΕΗ σε αποτίμηση αντίστοιχη αυτής που προβλέπει το SPA με Ιταλούς. Η ENEL Ρουμανίας έκλεισε πέρσι με ζημιές 39 εκατ. ευρώ σε επίπεδο λειτουργικού αποτελέσματος. Οι ΑΠΕ είχαν κέρδη της τάξης των 140 εκατ. ευρώ. Επομένως, η ζημιά ήρθε, ως αναμένετο, από διανομή και κυρίως προμήθεια ρεύματος.

Attica Group: Βρέθηκαν 38 μέτοχοι που αποδέχθηκαν τη δημόσια πρόταση της Πειραιώς δίνοντας 22.699 μετοχές προς 1,855 ευρώ όταν στο ταμπλό διαπραγματεύεται τον τελευταίο μήνα μεταξύ 2,37 με 2,47 ευρώ!

ΤΕΝΕΡΓ: Εντός των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα χρήσης 2022. Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε 164,7 εκατ. ευρώ, ενώ έγραψε κέρδη 35 εκατ. ευρώ από διακοπείσες δραστηριότητες (Απελεύθερος 22 Νοεμβρίου 2022). Η διοίκηση επανέλαβε ότι υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών για την εταιρεία, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Η ΤΕΝΕΡΓ σχημάτισε ειδικό αποθεματικό ύψους 48,8 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ως 2.500.000 νέων μετοχών. Σε πρώτη φάση θα εκδοθούν 1.200.000 νέες μετοχές (Απελεύθερος 6 Φεβρουαρίου). Αύξηση δανεισμού κατά περίπου 130 εκατ. ευρώ, λόγω του αυξημένου capex. Ένα μικρό μέρος της συστάδας πάρκων Καφηρέας έχει ηλεκτρισθεί από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Attica: Νέα συμφωνία μετόχων. Αυτή τη φορά, μεταξύ ΤΧΣ και της πλευράς Thrivest/Παγκρήτια. Η πλευρά των Μπάκων επέμεινε εξ αρχής στην απευθείας συμμετοχή της Παγκρήτια στην ΑΜΚ της Attica Bank και το πέτυχε, παρά τις ενστάσεις της ΤτΕ, αποδεχόμενη να παράσχει εγγύηση η Thrivest για το σκέλος της συμμετοχής της Παγκρήτια. Το πώς θα διασφαλισθεί ότι η εγγύηση δεν θα λειτουργήσει εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας της Παγκρήτια, θα μας το εξηγήσει κάποια στιγμή το Δ.Σ της τράπεζας.

Attica-ΤΜΕΔΕ: Κομψό το κατευόδιο ΤΜΕΔΕ/Μακέδου στο εγχείρημα του πέμπτου πόλου. Το ΤΜΕΔΕ προσπάθησε να διασφαλίσει το μέλλον της επένδυσής του στην Attica, δεν τα βρήκε με τη Thrivest και θα δει το ποσοστό του μετά την ΑΜΚ να πέφτει στο 5%. Πάρα ταύτα καλωσόρισε τους νέους μετόχους και το εγχείρημα, δηλώνοντας ότι παραμένει ως προτεραιότητα η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ Attica και τεχνικού κόσμου. Η απόφαση του ΤΜΕΔΕ να βάλει stop losses στην επένδυση της Attica μπορεί να αποδειχθεί «χρυσάφι» για τη διοίκηση Μακέδου.

Attica- δάνεια σε Μπάκους: Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του MV, η διοίκηση διευκρινίζει ότι η Attica Bank δεν έχει δανειακό άνοιγμα σε εταιρείες συμφερόντων Μπάκου-Καϋμενάκη- Εξάρχου, ούτε έχει χορηγήσει δάνεια, η ροή των οποίων κατέληξε σε αγορά/απόκτηση μετοχών Παγκρήτια. Το σημειώνουμε.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.187 views0 comments
bottom of page