top of page

Η αγωνία της ΕΤΕ για Αττικής, το deal Resolute-Πειραιώς και η …εξαφάνιση του Victor VekselbergΜε περίσσιο ενδιαφέρον – και λίγη αγωνία- παρακολουθούν στην Αιόλου τις εξελίξεις στο μέτωπο της Attica Bank. Παρ’ ότι κυβέρνηση και ΤτΕ διαμηνύουν ότι υπάρχουν- κάποιες- εναλλακτικές, που θα εξεταστούν για την ανεύρεση νέου επενδυτή, στην Εθνική αγωνιούν μήπως η διερεύνηση αποβεί άκαρπη, οπότε ενδέχεται να αναλάβουν ρόλο έσχατου αγοραστή. Σενάριο διάσπασης, με κάλυψη του funding gap από το ΤΕΚΕ, δεν παίζει- και- για λόγους πολιτικής συγκυρίας.

Την αγωνία της Εθνικής συμμερίζεται έτερη συστημική τράπεζα καθώς ενδεχόμενη …καραμπόλα την επηρεάζει έμμεσα. Αν η ΕΤΕ ζευτεί…στο καθήκον, οι πιθανότητες να διανέμει μέρισμα χρήσης 2022 μειώνονται. Κάτι ανάλογο, στο πλαίσιο, όμως, ενός αυτοπεριορισμού, μπορεί να ζητηθεί και από την ίδια. Στην λογική να παραμείνουν –όλοι- στην ίδια γραμμή.

Μόνο που οι αγορές δεν λειτουργούν έτσι ( Απελεύθερος 19 Σεπτεμβρίου), ούτε αντιλαμβάνονται τέτοιες λογικές…


Attica Bank: Μετά το «ναυάγιο» στη διαπραγμάτευση ΤΧΣ με Ellington- ΤΜΕΔΕ, ξεκίνησε, αθόρυβα, διαδικασία εποπτικών μέτρων. Η ΤτΕ σε συνεργασία με τη διοίκηση θα βγάλει το έλλειμμα των κεφαλαιακών δεικτών, για τη διετία 2022-23, αφού παραλάβει capital plan και business plan.

Εν συνεχεία, θα επιχειρηθεί ανακεφαλαιοποίηση με βάση το εγκριθέν capital plan, σε συνεργασία με υφιστάμενους μετόχους ή/και νέους επενδυτές. Κάποιες εναλλακτικές, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν.


Attica Bank II: ΤΧΣ και σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ διαμήνυσαν, χθες, σε διοίκηση της Attica και ΤτΕ ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μετόχων. Μετά τα όσα μεσολάβησαν, κατά τους προηγούμενους εννέα μήνες, η αναφορά τους ακούγεται σαν την ατάκα του Νίκου Ρίζου στην ταινία «Της κακομοίρας».

«Θα ξανάρθω, Ζήκο. Θα ξανάρθω…»


Jumbo: Στα top picks περιέλαβε τη μετοχή η Eurobank Equities, με σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 17,20 ευρώ. Η Jumbo διαπραγματεύεται, παραδοσιακά σε discount, σε σχέση με ευρωπαίους λιανέμπορους.

Η «ψαλίδα», όμως, έχει ανοίξει (περίπου 35% EV/EBITDA discount σε σχέση με τον ανταγωνισμό) καθώς η Jumbo πέτυχε να μετακυλήσει το αυξημένο μεταφορικό κόστος ( σ.σ. η βασική αβεβαιότητα για το 2022) στις τελικές τιμές, διατηρώντας υψηλή κερδοφορία.

Ο όμιλος μπήκε στο Β΄ εξάμηνο με σημαντικά αποθέματα και αν η ζήτηση παραμείνει ισχυρή θα βελτιώσει σημαντικά τις καθαρές ταμειακές ροές.


Lamda: Η επίτευξη εισπράξεων 200 εκατ. ευρώ, φέτος, φαντάζει φιλόδοξος στόχος, αν συνυπολογίσει κανείς ότι απομένουν τρεις μήνες και η σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών για τον Riviera Tower δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επενδυτικά, η μη επίτευξη του στόχου εισπράξεων 2022 δεν θα έχει επίπτωση. Οι αναλυτές έχουν διατυπώσει συντηρητικότερες εκτιμήσεις ( σ.σ. αναμένουν καθαρές εκροές ως 210 εκατ. ευρώ φέτος στον όμιλο). Για την Lamda, όμως, έχει σημασία καθώς θα παράσχει ευχέρειες ως προς το χρονισμό επενδύσεων.


Attica- ANEK: Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της ΑΝΕΚ μέσω της απορρόφησής της από την Attica.

Χθες ολοκληρώθηκε η συμφωνία πιστωτών ( σ.σ. μέσα στο συνολικό πανικό η διοίκηση της Attica Bank έδωσε την τελευταία έγκριση), οι οποίοι «κουρεύουν» κατά 70% τις απαιτήσεις τους. Οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα πάρουν ένα μικρό μέρος των μετοχών του νέου σχήματος.


Resolute-Πειραιώς: Συστάθηκε η εταιρεία (Resolute Hellas) που θα αγοράσει την Piraeus Real Estate Management (PREM) καθώς το project Valley ολοκληρώθηκε με τη Resolute να ανακηρύσσεται προτιμητέος επενδυτής. Ήταν το φαβορί.


Τράπεζα Κύπρου: Τις αναγκαίες διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει η καμπάνια πειθούς των μετόχων για τις προοπτικές της τράπεζας, ώστε να μην ενδώσουν σε ενδεχόμενη υψηλότερη προσφορά της Lone Star. Εντυπωσιακή η απουσία οιασδήποτε αναφοράς στον Victor Vekselberg και στους λοιπούς Ρώσους μετόχους της τράπεζας.

Σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, η συμπεριφορά μετόχων ( μεθοδικές αγορές από hedge funds), μετά τη γνωστοποίηση του ενδιαφέροντος της Lone Star, δείχνει ότι όλα θα κριθούν στο προσφερόμενο τίμημα.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.303 views0 comments
bottom of page