top of page

Πρόσθετο ρίσκο σε τράπεζες. Σεφτές σε MRT για Lamda.Σπαζοκεφαλιά τα δάνεια για κατοικίες σε ΕλληνικόΤο relief rally των τελευταίων συνεδριάσεων ξεκίνησε με αφορμή την αίσθηση ότι η άνοδος των επιτοκίων από τη FED δεν θα είναι, τόσο επιθετική σε ένταση και διάρκεια, όσο φοβήθηκαν οι αγορές τον Σεπτέμβριο.

Συντηρείται δε από τα καλύτερα, σε γενικές γραμμές,εταιρικά αποτελέσματα, σε σχέση με τις ανησυχίες της αγοράς. Ανησυχητικό σημάδι ότι το growth μεγάλων ομίλων έρχεται από τις αυξημένες τιμές πώλησης, ενώ αντίθετα παρατηρείται κόπωση στους όγκους πωλήσεων. Κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς η φρασεολογία της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου. Στα καθ’ ημάς βοήθησε ο ορίζοντας λήξης παραγώγων ( σήμερα το μεσημέρι).


Τράπεζες: Ο ΥΠΟΙΚ, Χρ. Σταικούρας επιβεβαίωσε, χθες, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταθέσει τροπολογία η οποία να «θεραπεύει» το ζήτημα νομιμότητας του επισπεύδοντος, που άνοιξε η απόφαση Αρείου Πάγου.

Για την υπαναχώρησής της είπε μισές αλήθειες, ισχυριζόμενος ότι το ΥΠΟΙΚ απέρριψε την πρόταση φορέων για ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Τα προσχέδια της τροπολογίας, που απεστάλησαν σε ΤτΕ, φορείς ήταν προφανώς πλαστογραφημένα…


Τράπεζες ΙΙ: Στο δια ταύτα η απόφαση της κυβέρνησης προσθέτει ρίσκο στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Αν τα πλάνα ανάκτησης, που έτσι και αλλιώς χωλαίνουν, απαιτηθεί να τροποποιηθούν, με τη συμπλήρωση διετίας, ως αποτέλεσμα περαιτέρω επιδείνωσης των εισπράξεων, ενδέχεται η DBRS να αναθεωρήσει επί τα χείρω την πιστοληπτική διαβάθμιση των senior notes. Επομένως, παρά την κρατική εγγύηση, δημιουργείται κίνδυνος σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων, ώστε να μην απωλεσθεί η ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση.

Αν ανοίξει, δε, θέμα αναστροφής πράξεων, η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ. Εξ ου και κάποιοι διακριτικά αναστέλλουν ακόμη και συνήθεις εργασίες, που σχετίζονται με πλειστηριασμούς.  


Lamda-MRT: Υπογράφηκε το πρώτο συμβόλαιο πώλησης διαμερίσματος του Riviera Tower και η Ελληνικό εισέπραξε, ως προκαταβολή το 20% του τιμήματος. Προφανώς η προκαταβολή καλύφθηκε από ίδια συμμετοχή του αγοραστή.

Και αυτό επειδή δεν έχει συμφωνηθεί, προς το παρόν, με τις τράπεζες ο μηχανισμός, όσον αφορά στα στοχευμέναστεγαστικά προγράμματα για αγορά διαμερισμάτων/κατοικιών και το που θα κατευθύνεται ο «κουβάς» των εισπράξεων.


Lamda-τράπεζες: Το έργο του Ελληνικού χρηματοδοτούν, ως γνωστόν, Eurobank και Πειραιώς. Επίκειται στο σχήμα να εισέλθει και η Alpha. Οι 2+1 τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν και τη χρηματοδότηση αγοράς κατοικιών καθώς δύσκολα άλλη τράπεζα θα πάρει τον κίνδυνο χορήγησης δανείου, με εγγραφή δεύτερης προσημείωσης.

Αν οι εισπράξεις της Ελληνικό ΑΕ από τις προκαταβολές/εξοφλήσεις για διαμερίσματα και κατοικίες, που χρηματοδοτούνται από στεγαστικά δάνεια, δεσμεύονται υπέρ του δανείου «κουβά» για τα έργα πρώτης φάσης, όλα καλά για τις τράπεζες.


Lamda-τράπεζες ΙΙ: Αν, όμως, μέρος ή το σύνολο των εισπράξεων προγραμματίζεται να αποτελέσει κεφάλαιο κίνησης για τα επόμενα έργα, ξεκινούν τα προβλήματα καθώς οι πιστώτριες τράπεζες διπλασιάζουν το άνοιγμακαι τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν. Επίκεινται κρίσιμες συναντήσεις για το θέμα.

Σημειώστε ότι για τα διαμερίσματα του Riviera Tower,πέραν της προκαταβολής (20%) προβλέπονται άλλες έξικαταβολές από τον αγοραστή, βάσει προόδου της κατασκευής. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή θα έχει καταβληθεί περίπου το 80% του τιμήματος.  Μέρος του θα καλυφθεί με ίδια συμμετοχή (equity). Το υπόλοιπο – στις περισσότερες περιπτώσεις- από δανεισμό.


Lamda- τράπεζες ΙΙΙ: Υπάρχει, βέβαια, και το τρικ που έκανε …θραύση στην Κύπρο την ένδοξη δεκαετία 2000. Μπαίνει ρήτρα στην αρχική δανειακή σύμβαση για τα έργα υποδομής και την κατασκευή πύργου και συγκροτημάτων κατοικιών ότι όσο προχωρά το έργο, κατάπτωση ενεχύρου δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Με την παραπάνω ρήτρα, η δεύτερη προσημείωση που εγγράφεται για το στεγαστικό δάνειο αποκτά, θεωρητικά, ισχύ. Πρακτικά, ούτε το πρόβλημα της διπλής έκθεσης αντιμετωπίζεται ούτε –κυρίως- το ρίσκο.  

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η άνοδος του κόστους κατασκευής και η επακόλουθη μετακύληση στις τιμές πώλησης ( σ.σ. εκτός διαμερισμάτων MRT) η κατάσταση δείχνει ζόρικη. Το πλεονέκτημα, βέβαια, της Ελληνικό είναι ότι απευθύνεται σε χοντρά πορτοφόλια για τα πρώτα έργα.


ΤΕΝΕΡΓ-First Sentier: Συναντήσεις με στελέχη τραπεζών, που θα συμμετάσχουν στο σχήμα χρηματοδότησης, στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είχε την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκιο της First Sentier Europe.

Η αίσθηση, την οποία αποκόμισαν οι τραπεζίτες, είναι ότι οι Αυστραλοί θεωρούν σχεδόν βέβαια τη συμφωνία.


REDS: Η ανάγκη σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης για την αλλαγή προέδρου, επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν ότι η απομάκρυνσή του Χρ. Παναγιωτόπουλου από τη θέση του CEO της ΆΚΤΩΡ δεν ήταν προγραμματισμένη, ούτε ήρθε …βελούδινα (Απελεύθερος 11 Οκτωβρίου).

Όταν του ζητήθηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος της REDS, αντί να τους διευκολύνει, ζήτησε έκτακτη γενική συνέλευση. Φέρεται, δε, να έχει συμφωνήσει πως θα αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά της Reggeborgh για το 11,66% της REDS, το οποίο κατέχει.

 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.282 views0 comments
bottom of page