top of page

Ο Μητσοτάκης, το story τραπεζών και οι εκλογές. Η «ψαλίδα» MOH- ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η παραμελημένη INTKA


«Ως πρόσφατα, μας είχαν απλά στο …ραντάρ. Τώρα, έρχονται διαβασμένοι στις συναντήσεις, έχουν δουλέψει μοντέλο και κάνουν στοχευμένες ερωτήσεις…». Η παραπάνω αναφορά τραπεζικού στελέχους αποτυπώνει τις προοπτικές για τις - εγχώριες τράπεζες από το συνδυασμό αύξησης επιτοκίων- ανθεκτικής στις αναταράξεις εγχώριας οικονομίας- υστέρησης του τραπεζικού τομέα στον πιστωτικό κύκλο. Οι τράπεζες θα αποτελέσουν το hot story του Χ.Α, το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι θα ελεγχθεί – σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ελλάδα- ο πληθωρισμός και η σύγκρουση Δύσης- Ρωσίας δεν θα κλιμακωθεί. Το βασικότερο προαπαιτούμενο, όμως, έγκειται στην υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας. Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα των επενδυτών: κάντε γρήγορα εκλογές, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα τεθεί και στον Μητσοτάκη στο road show του Λονδίνου.

Road Show Morgan Stanley: Μπορεί από αριθμό συναντήσεων να μην …πάμε καλά (Απελεύθερος 17 Νοεμβρίου), αλλά μέσα …πετάμε. Η παρουσία του πρωθυπουργού λειτουργεί ως «μαγνήτης» για τους επιχειρηματίες και CEOs καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει δείπνο στις 28 Νοεμβρίου, παρουσία Μητσοτάκη. Κάποιοι, μάλιστα, CEO’s θα πετάξουν στο Λονδίνο, μόνο για να παραστούν στο τραπέζι. Ο αριθμός των προγραμματισμένων συναντήσεων δεν δικαιολογεί την παρουσία τους.

Wood: Για όσους υστερούν σε ραντεβού στο road show της Morgan Stanley, η αποζημίωση θα ‘ρθει στο συνέδριο της Wood, 6 Δεκεμβρίου, στην Πράγα. Ακούμε ότι θα είναι από τα πολυπληθέστερα σε αριθμό επενδυτών και ήδη η ατζέντα των συναντήσεων έχει «φισκάρει», για όλες τις εγχώριες εισηγμένες, οι οποίες θα συμμετάσχουν.

Πειραιώς: Η μετοχή κλείνει, το τελευταίο διάστημα, τη διαφορά αποτίμησης με τους τίτλους των Alpha, ΕΤΕ, Eurobank καθώς η αγορά αντιλαμβάνεται την αλλαγή σελίδας. Υπό το φως των επιδόσεων 9μηνου και της καθοδήγησης για NPE ratio κάτω του 8% στο τέλος του έτους, με FLCET 1 άνω του 11% και συντελεστή κάλυψης άνω του 50%, η αποτίμηση, που προσέφερε η ION Investments (Απελεύθερος 19 Οκτωβρίου), δείχνει χαμηλή.

Πειραιώς ΙΙ: Η εισφορά των ομολογιακών της MIG, 421 εκατ. ευρώ στην Strix Holdings μειώνει κατά 329 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο καθαρής λογιστικής αξίας το απόθεμα των NPEs ( 3,3 δισ. ευρώ στις 30/9). Επομένως, το NPE ratio θα υποχωρήσει μόνο από αυτή την κίνηση στα επίπεδα του 8%. Αν συνυπολογισθεί η αύξηση του παρονομαστή ( σ.σ. πίτα εξυπηρετούμενων δανείων) και η όποια οργανική μείωση ο στόχος για NPE ratio χαμηλότερο του 8% επιτυγχάνεται, χωρίς επίπτωση στο Cost of Risk. O, δε, συντελεστής κάλυψης θα ανέβει καθώς φεύγουν ομολογιακά, με χαμηλό συντελεστή (421 εκατ. ευρώ μικτή λογιστική αξία και προβλέψεις 90 εκατ. ευρώ).

ΕΤΕ: Με το χαμηλότερο NPE ratio, μεταξύ των εισηγμένων τραπεζών, αναμένεται να κλείσει τη χρονιά η Εθνική. Η καθοδήγηση κάνει λόγο για NPE ratio περίπου 5% από 5,9% στις 30/9. Η υποχώρηση θα έρθει από την ισχυρή πιστωτική επέκταση ( σ.σ. περιμένουν δυνατό Δ΄ τρίμηνο), λογιστικές διαγραφές και αποτελεσματικούς χειρισμούς σε μεγάλα tickets.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- MOH: Μεγάλη διαφορά ακούμε πως χωρίζει, προς το παρόν, τις δύο πλευρές, αναφορικά με την αποτίμηση της ΗΛΕΚΤΩΡ. Η εταιρεία αποτελεί διαχρονικό καϋμό της Motor Oil, η οποία θέλει να την αποκτήσει, είτε με επιμέρους συμφωνία, είτε με συνολική λύση. Η πλευρά ΕΛΛΑΚΤΩΡ/Reggeborgh διευκρινίζει πως δεν ισχύουν οι πληροφορίες περί διαπραγμάτευσης, αλλά αυτές επιμένουν… Αν κλείσει επιμέρους deal για την ΗΛΕΚΤΩΡ (σ.σ. πιθανό το ενδεχόμενο να αγοράσει και η Reggeborgh το ποσοστό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη REDS), τότε θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι όροι της συμφωνίας μετόχων, μεταξύ Reggeborgh –ΜΟΗ, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

ΙΝΤΚΑ-Ακίνητα: Στα 63,3 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκαν τα έξι ακίνητα που αποσχίει η Intracom και εισφέρει στην Intracom Properties (Απελεύθερος 3 Νοεμβρίου). Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το συγκρότημα της Παιανίας (19ο χιλιόμετρο Λ. Μαρκοπούλου), που αποτιμήθηκε 38,8 εκατ. ευρώ. Το όμορο πολύ μικρότερης έκτασης (1ο χιλιόμετρο Λ. Παιανίας –Μαρκοπούλου) αποτιμήθηκε 5,39 εκατ. ευρώ.

INTKA: Με τα ακίνητα να αποτιμώνται 63,3 εκατ. ευρώ και καθαρό ταμείο, που προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ, η κεφαλαιοποίηση των 135,2 εκατ. ευρώ δείχνει προκλητική. Το πρόβλημα ήταν και παραμένει η απουσία…επισπεύδοντος. Ούτε ο μεγαλομέτοχος βλέπει ευκαιρία να αυξήσει τη θέση του, ούτε κάποιο fund να «κτίσει», επιθετικά, θέση…

Άβαξ: Στην αγορά κυκλοφορεί ότι η Άβαξ πέτυχε αναπροσαρμογή στη σύμβαση με την Ελληνικό ΑΕ (Lamda), λόγω της αύξησης του κόστους εκτέλεσης. Είναι πιθανόν καθώς η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε εξέλιξη και τα συν 40 εκατ. ευρώ, που ακούγονται, μοιάζουν λογικός συμβιβασμός. Οι πιστώτριες τράπεζες της Lamda για το project Ελληνικού, προς το παρόν, δεν έχουν ενημερωθεί. Αναμένεται, άλλωστε, η κατάθεση επικαιροποιημένου business plan.

Καπνική Μιχαηλίδης- Γενική Αποθηκών: Ολοκληρώθηκε, εντός της φετινής χρονιάς, η διαδικασία εκπλειστηρίασης εμπορευμάτων (σ.σ. καπνός) της «Καπνική Α. Μιχαηλίδης» από τη Γενική Αποθηκών (ΠΑΕΓΑΕ). Το εκπλειστηρίασμα ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ, αλλά το «κανόνι» στους πιστωτές της Καπνικής ήταν πολλαπλάσιο. Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Αποθηκών είχε προβεί στην έκδοση τίτλων αποθήκευσης υπέρ της Καπνική Μιχαηλίδης, για ποσότητες που αποδείχθηκαν ελλειμματικές. Οι τίτλοι αποθήκευσης χρησιμοποιούνταν ως ενέχυρο από την Καπνική για λήψη βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Καπνική Μιχαηλίδης- Γενική Αποθηκών ΙΙ: Μετά την ανακάλυψη του ελλείμματος και την κατάρρευση της «Καπνική Μιχαηλίδης», κάποιοι από τους ενεχυρούχους δανειστές της ( Deutsche Bank, FBN Bank, Scipion Trade Capital, ΕΤΕ, Πειραιώς) στράφηκαν εναντίον της Γενική Αποθηκών, ζητώντας αποζημίωση. Η ΠΑΕΓΑΕ είχε στο τέλος του 2021 προβλέψεις ( για επίδικες υποθέσεις και λοιπές υποθέσεις) ύψους 11,1 εκατ. ευρώ.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.466 views0 comments
bottom of page