top of page

Due diligence σε IDE από Ισραηλινούς. Χωρίς γραφεία σε Ελληνικό η Eurobank.Η έκπληξη στο deal ΤΕΝΕΡΓ


Θα βαρεθούν να τον βλέπουν οι Βορειοελλαδίτες τον πρωθυπουργό καθώς προγραμματίζονται διαδοχικές επισκέψεις προκειμένου να αναστραφεί η πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, έναντι αυτών που συγκέντρωσε το 2019.

ΤΕΝΕΡΓ: Πρόσφατο δημοσίευμα του Radar.gr παραθέτει/αποκαλύπτει μια διαφορετική δομή στην υλοποίηση ενδεχόμενης συμφωνίας First Sentier- ΓΕΚ/Περιστέρη για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σε σχέση με αυτή που θεωρούσε ως επικρατέστερη η αγορά.

Βάσει του δημοσιεύματος, δεν θα προηγηθεί αγορά των ποσοστών ΓΕΚ/Περιστέρη από τη First Sentier, αλλά προαιρετική(;) δημόσια πρόταση, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών, που τελούν σε ελεύθερη διασπορά. Ήτοι, για το 51%.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Προφανώς, πριν την υποβολή της δημόσιας πρότασης θα ανακοινωθεί η συμφωνία First Sentier και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται ρήτρα, βάσει της οποίας η ΓΕΚ θα μεταβιβάσει μέρος του ποσοστού της, για να καλυφθεί τυχόν απόκλιση του αποτελέσματος αποδοχής της δημόσιας πρότασης από τον στόχο του 51%.

Το εναπομείναν ποσοστό της ΓΕΚ και το 11% του Περιστέρη θα μεταβιβαστούν, σταδιακά, στη First Sentier, σε αποτίμηση βάσει επίτευξης προκαθορισμένων στόχων (earn-out scheme). Η First Sentier έχει συμφωνήσει να μπει στο σχήμα, ως συνεπενδυτής, η Macquarie.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙΙ: Πρόκειται για πολύπλοκη δομή, που εφόσον ισχύει, επιβεβαιώνει τις εδώ και μήνες πληροφορίες για συναλλαγή πολλών βημάτων. Ενδέχεται να προκαλέσει, αρχικά, αμηχανία και γκρίνια (λόγω δυσκολίας κατανόησης), αλλά στο τέλος θα μετρήσει το προσφερόμενο τίμημα.

Αν η τιμή της δημόσιας πρότασης κινείται στην περιοχή των 22 ευρώ, ενέχει προεξόφληση μελλοντικών επιδόσεων για την εταιρεία ( σ.σ. ήδη διαπραγματεύεται σε αξιοσημείωτο premium έναντι ομοειδών ευρωπαϊκών λόγω των προσδοκιών πώλησης). Επομένως, η αγορά εκτιμά οι περισσότεροι μέτοχοι μειοψηφίας θα αποδεχθούν την προσφορά.

ΓΕΚ: Τέλος, η δομή της συναλλαγής θα δώσει τη χρονική ευχέρεια να διενεργηθεί η διάσπαση και μεταβίβαση στη ΓΕΚ από την ΤΕΝΕΡΓ των ΣΔΙΤ ( Απορρίμματα, ηλεκτρονικό εισιτήριο κά) και άλλων δραστηριοτήτων, που δεν ενδιαφέρουν τη First Sentier. Επίσης, δεν θα υπάρχει πίεση για την ενεργοποίηση του προγράμματος διάθεσης δωρεάν μετοχών σε στελέχη ΤΕΝΕΡΓ.

Θερμοηλεκτρική: Υπογράφηκε σύμβαση ενδιάμεσης χρηματοδότησης, μεταξύ της εταιρείας και των Eurobank-Πειραιώς. Θα ακολουθήσει έκδοση κοινοπρακτικού δανείου που θα καλύπτει σε πρώτη φάση ως το 65% του κόστους επένδυσης.

ΙΝΤΚΑ: Ο Σωκράτης Κόκκαλης επιβεβαίωσε τις συζητήσεις για την πώληση της Intracom Defence χωρίς να κατονομάσει τον ισραηλινό όμιλο. Διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει. Οι Ισραηλινοί διενεργούν από τα τέλη Νοέμβρη due diligence στην IDE και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γνωστοποιήσουν στην Intracom τις προθέσεις τους. Αν υποβάλουν δεσμευτική προσφορά που θα ικανοποιεί τον όμιλο, η πώληση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε ο Σ. Κόκκαλης προανήγγειλε ότι η Intracom μετατρέπεται σε 100% εταιρεία επενδύσεων. Οι Ισραηλινοί τη θέλουν την IDE για να βάλουν πόδι στην Ε.Ε.

INTKA ΙΙ: Μεθοδικές αγορές εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα στον τίτλο. Εμφανής η άνοδος του όγκου των συναλλαγών από την 1η Δεκεμβρίου.

Alpha: Η πιστωτική επέκταση αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Alpha στο νέο επιτοκιακό περιβάλλον. Το υπόλοιπο ενήμερων χορηγήσεων της τράπεζας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,5-2,6 δισ. ευρώ, το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, χάρη σε δάνεια προς επιχειρήσεις (αύξηση χορηγήσεων κατά 2,9 δισ. ευρώ) και οριακή συμβολή αποθεραπείας NPEs. Αντίθετα, το υπόλοιπο χορηγήσεων προς ιδιώτες μειώθηκε, λόγω αποπληρωμών κατά 0,4 δισ. ευρώ.

Alpha II: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παραπάνω τάση θα συνεχισθεί και τη διετία 2023-24 με την Alpha να επιδεικνύει τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση (6,1% βλέπει στη διετία η Morgan Stanley), αυξάνοντας με υψηλότερο ρυθμό τα έσοδα από τόκους. Η απόδοση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας 2022 επί των εποπτικών κεφαλαίων αναμένεται να ξεπεράσει το 9% για την εγχώρια δραστηριότητα ( σ.σ. η Ρουμανία υστερεί).

Η σύγκλιση της κερδοφορίας θα οδηγήσει και σε σταδιακή σύγκλιση αποτιμήσεων, με την Alpha να κλείνει την ψαλίδα. Πρόσφατα η Wood εκτίμησε 50% περιθώρια ανόδου για τον τίτλο της Alpha έναντι 37% για ΕΤΕ και 44% για Eurobank.

Lamda: Σήμερα παρουσιάζεται στις τράπεζες το επικαιροποιημένο business plan της Lamda. Θα περιλαμβάνει αναθεώρηση κόστους κατασκευής για τα έργα της πρώτης πενταετίας, λόγω ανόδου του κόστους και υψηλότερα έσοδα από πωλήσεις. Πιθανές ακυρώσεις κάποιων MoU, για τις οποίες, όμως, είναι ήδη ενήμερες ( σ.σ. από πρώτο χέρι) οι τράπεζες.

Lamda-Eurobank: Ακούμε, για παράδειγμα, ότι στην Eurobank επικράτησαν τελικά οι δεύτερες σκέψεις (Απελεύθερος 5 Οκτωβρίου), ως προς την άνοδο του κόστους για τον office tower στο Ελληνικό και προσανατολίζεται να μην προχωρήσει στην επένδυση.

Υπενθυμίζεται ότι Eurobank και Ελληνικό ΑΕ είχαν υπογράψει MoU, βάσει του οποίου θα εξεταζόταν η απόκτηση από την τράπεζα οικοπέδου, εμβαδού περίπου 18 χιλ. τ.μ. επί του οποίου θα αναγειρόταν πύργος γραφείων 40 χιλ. τ.μ. Μάλλον θα βρει –εύκολα ή δύσκολα- άλλον αγοραστή η Lamda.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.261 views0 comments
bottom of page