top of page

Η «μαγιά» 109 εκατ. Lamda-ΤΕΜΕΣ για δύο ξενοδοχεία, η φθηνή Autohellas και η προεκλογική φιέστα X.A

Για άλλη μια συνεδρίαση οι τραπεζικοί τίτλοι διόρθωσαν ενδοσυνεδριακά και ανέκαμψαν, ενδεικτικό της δυναμικής, που διατηρούν εν όψει των αποτελεσμάτων. Οι πρωινοί πωλητές έχασαν το momentum, αλλά το ύψος των κεφαλαιοποιήσεων ( Eurobank 5,44 δισ., ETE 4,66 δισ., Alpha 3,4 δισ., Πειραιώς 2,9 δισ. ευρώ), σε συνδυασμό με τη συνάρτηση ρίσκου/απόδοσης, δικαιολογεί τις κινήσεις τους.

Σήμερα, μερικές ημέρες πριν την προκήρυξη εθνικών εκλογών, παρουσιάζεται η στρατηγική για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα. Το timing μιλάει από μόνο του για τη σημασία, την οποία έδωσε –και- η παρούσα κυβέρνηση στην ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς.

Θα ήταν ενδιαφέρον να παρουσιάσει κάποιος τις αποδόσεις, που πέτυχε από το 2019 ο ειδικός λογαριασμός της ΤτΕ, στον οποίο καταθέτει ο ΕΦΚΑ μέρος των μαθηματικών αποθεμάτων του, με δείκτη αναφοράς τις αποδόσεις των 5 ή 10 πρώτων ομολογιακών Εσωτερικού Α/Κ της αγοράς. Αν υιοθετήσουμε ως benchmark τις αποδόσεις, που πέτυχε, χάρη στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η Eurolife Ζωής, αφ’ ότου πέρασε στον έλεγχο της Fairfax, θα πάθουμε κατάθλιψη ως –υποχρεωτικά- ασφαλισμένοι.

Από την άκαιρη παρουσίαση στρατηγικής για Κεφαλαιαγορά, περνάμε στο…ξεκάρφωμα της ημέρας. Αύριο, Πέμπτη, ο Μάριος Ηλιόπουλος παραθέτει συνέντευξη τύπου, με θέμα την χρηματοδότηση δράσεων για τη στήριξη Υγείας και Παιδείας στα νησιά του Αιγαίου. Η πλευρά Ηλιόπουλου και συμμάχων ανακοίνωσε, χθες, ότι απέκτησε 8,7 εκατ. μετοχές MIG, κατά το διήμερο 16 και 17 Φεβρουαρίου. Κατέχει, πλέον, το 12,81%.

Lamda: Αργά (σ.σ. 26 Απριλίου) θα ανακοινώσει αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου 2022 η εισηγμένη. Για την πορεία εισπράξεων και την χρηματοδότηση του project ακούμε ότι θα υπάρξει ενημέρωση στις αρχές Μαρτίου.

ΤΕΜΕΣ-Lamda: Συστάθηκαν από Lamda και ΤΕΜΕΣ οι δύο μικτές εταιρείες, που θα αναλάβουν την ανέγερση ισάριθμων πεντάστερων ξενοδοχείων στην έκταση του Ελληνικού. Ένα εντός της περιοχής της μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ένα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα. Η διαχείρισή τους θα ανατεθεί σε διεθνούς φήμης hotel operators.

ΤΕΜΕΣ-Lamda II: ΤΕΜΕΣ και Ελληνικό ΑΕ συνέστησαν τη Belt Riviera (70% ΤΕΜΕΣ-30% Ελληνικό ΑΕ), με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 46,5 εκατ. ευρώ ( σ.σ. με δυνατότητα μερικής καταβολής σε βάθος 5ετίας). Τα 18,6 εκατ. ευρώ καταβάλλονται άμεσα. Το δεύτερο joint venture, με τη διακριτική επωνυμία, Malt Riviera (70% ΤΕΜΕΣ-30% Ελληνικό ΑΕ), θα έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 62,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 24,6 εκατ. ευρώ εισφέρονται από τους δύο μετόχους άμεσα και τα υπόλοιπα σε βάθος 5ετίας.

Autohellas: Η μετοχή της παραμένει, συγκριτικά με τις ομοειδείς, φθηνή καθώς διαπραγματεύεται με EV/εκτιμώμενο EBITDA 2022 περίπου 3,5 φορές. Τα στοιχεία κρατήσεων για τη φετινή τουριστική σεζόν δημιουργούν αισιοδοξία για αύξηση των εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις της μητρικής. Στον κλάδο εμπορίας αυτοκινήτων υπάρχει κίνδυνος κάμψης των πωλήσεων, λόγω επιβράδυνσης στην ιδιωτική κατανάλωση.

Autohellas II: Η Eurobank Equities αναμένει, φέτος, πωλήσεις 858 εκατ. ευρώ (756 το 2022) και οργανικά EBITDA 129,7 εκατ. ευρώ (121 εκατ. ευρώ το 2022). Πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση, λόγω του αυξημένου χρηματοδοτικού κόστους ( σ.σ. υψηλότεροι τόκοι για δανεισμό που χρηματοδοτεί ανανέωση/επέκταση στόλου).

Autohellas III: Υπάρχει, όμως, η πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια του RRF, για ανανέωση στόλου με ηλεκτροκίνητα και plug-in υβριδικά οχήματα (Απελεύθερος 22 Δεκεμβρίου 2022). Το σχετικό επενδυτικό σχέδιο της Autohellas έχει εγκριθεί προ 9μήνου και είναι συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ. Το 50% χρηματοδοτείται από τα χαμηλότοκα δάνεια RRF και το υπόλοιπο από ίδια συμμετοχή και δανεισμό Εθνικής.

Orilina ΑΕΕΑΠ: Πρόγραμμα έκδοσης/κάλυψης ομολογιακού δανείου ως 50 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας, σύνηψε με την Eurobank η Orilina ΑΕΕΑΠ. Το ομολογιακό θα χρησιμοποιηθεί για υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της ΑΕΕΑΠ, που δείχνει να …ξυπνά. Πέρσι, αγόρασε 46,8 στρέμματα στη Χαλάστρα για ανάπτυξη Logistic center, το 80% ακινήτου «φιλέτο» από την ΙΑΣΩ δίπλα στο Mediterranean Cosmos και τρεις ορόφους σε νεοκλασικό κτήριο στο λιμάνι του Πειραιά. Οργασμός!

Υ.Γ.: Έχει και ένα MoU με Lamda για Ελληνικό (Απελεύθερος 9 Ιουνίου 2022), αλλά λήγει πριν καλά- καλά το συνηθίσουμε. Δεσμεύεται να προχωρήσει, εντός του 2023 στην εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ. Άντε να δούμε.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.195 views0 comments
bottom of page