top of page

Η FED, η …αβάντα από την τραπεζική κρίση και το νέο σκηνικό.Η δικαίωση Alpha και ο χρονισμός για MIG

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η FED θα συνυπολογίσει, στη σημερινή της συνεδρίαση, τις επιπτώσεις σε οικονομία-πληθωρισμό από τη –μίνι;- χρηματοπιστωτική κρίση, είτε επιβραδύνοντας το ρυθμό αύξησης επιτοκίων, είτε δίνοντας, με τη φρασεολογία της, ένα αισιόδοξο στίγμα. Εξ ου και αντέδρασαν έντονα ανοδικά οι μετοχές των κυκλικών κλάδων.

Τα στοιχεία συνηγορούν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ βιώνει κρίση. Η κρίση εμπιστοσύνης με τη μορφή απόσυρσης καταθέσεων κτυπά τις μικρομεσαίες τράπεζες, οι οποίες, όμως, ελέγχουν, αθροιστικά, πάνω από το 40% των χορηγήσεων. Σε επιμέρους κατηγορίες ( π.χ. Commercial real estate) το αθροιστικό τους μερίδιο κτυπά 70%. Αν σφίξουν τις κάνουλες, εξαιτίας της απόσυρσης καταθέσεων, επέρχεται αισθητή μείωση στη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, εξέλιξη που υποβοηθά αποθέρμανση της οικονομίας και πτώση του δομικού πληθωρισμού.

Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με αναλυτές, θα ήταν να μην αποφασίσει η FED αύξηση επιτοκίων. Κίνηση που πιθανώς θα ενισχύσει τις ανησυχίες για την έκταση των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β., που θα συνοδευτεί, όμως, από καθοδήγηση για ανάγκη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, λόγω ανθεκτικότητας του δομικού πληθωρισμού, επίσης, δεν θα «ενθουσίαζε». Τι μένει; Να αντιγράψει η FED τη Λαγκάρντ… Να ανεβάσει, δηλαδή, τα επιτόκια, αλλά να αναιρέσει το guidance για τις επόμενες κινήσεις της, ως ότου μετρηθεί η επίπτωση σε οικονομία-πληθωρισμό από την κρίση.

Στην τελευταία περίπτωση, ό,τι προεξοφλούσαν οι αγορές, κατά την άνοδο των προηγούμενων μηνών ( τιθάσευση πληθωρισμού και ταχύτερη ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου επιτοκίων), θα έχει επιβεβαιωθεί, με την εξής κρίσιμη διαφορά: η αποθέρμανση της οικονομίας ήρθε από την κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η οποία ακόμη και αν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, έχει απότοκα που θα τα βρούμε μπροστά μας. Το επόμενο διάστημα, η προσοχή θα επικεντρωθεί στους «αδύναμους κρίκους» του νέου περιβάλλοντος ( επιβράδυνση οικονομίας, διάθεση τραπεζών να τιμολογήσουν αυστηρότερα τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο).

Υπό το παραπάνω πρίσμα, εύκολη απάντηση στο αν η χθεσινή κίνηση χαρακτηρίζεται ως bear market rally ή πρόκειται για την αρχή ενός bull market δεν υπάρχει. Ήδη, από το Φεβρουάριο, πάντως, οι αποδόσεις «αμυντικών» τίτλων έχουν ενισχυθεί. Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι, ακόμη και αν πρόκειται για bull market, θα πρωταγωνιστήσουν οι μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς, που είναι καλά τοποθετημένες στις αγορές τους.

Στα καθ’ ημάς, πέραν της πολιτικής αβεβαιότητας, την οποία δεν έχουν αποτιμήσει οι ξένοι, θα μετρήσουν επιπρόσθετα, τα προβλήματα επιχειρήσεων, των οποίων ο δανεισμός αναδιαρθρώθηκε με γνώμονα τις ανάγκες των τραπεζών/SPVs τιτλοποιήσεων και όχι την επίτευξη μακροπρόθεσμα βιώσιμων λύσεων, αλλά και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης που «σκάνε» όλο και με συχνότερο ρυθμό. Όσο πλησιάζουμε στο Μάιο και τις πρώτες κάλπες θα μειώνεται η διάθεση της αγοράς να αναλάβει στοιχήματα.

Watsa-Μαξίμου: Δεν ξέρω αν στο Μαξίμου έκαναν ευχέλαιο, αλλά το …κατευόδιο Watsa για τις κάλπες δεν πέρασε σίγουρα απαρατήρητο. Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει για Σαμαρά και -εν μέρει- για Τσίπρα. Ο Watsa, βέβαια, πίστευε όσα έλεγε. Εξ ου και παρ’ ότι είχε επίμονες εισηγήσεις να πωλήσει, κατά το πρώτο μισό του 2014, μέρος της θέσης σε Eurobank, δεν τις υιοθέτησε, πιστεύοντας ότι η –τότε- εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές.

Watsa-Eurobank: Η Fairfax βελτίωσε σημαντικά την τιμή κτήσης της στην Eurobank, χάρη στη συγχώνευση της τράπεζας με τη Grivalia και κυρίως χάρη στην τιμή μετατροπής των μετόχων Grivalia σε νέες μετοχές Eurobank. Πρακτικά, οι μέτοχοι της Grivalia βρέθηκαν να κατέχουν το 40% της Eurobank, μετά τη συγχώνευση. Η δε Fairfax είχε περίπου το 50% της Grivalia. Επομένως, της αναλογεί η προαναφερθείσα υπεραξία. Για τον value investor, βέβαια, σημασία έχει να προκύπτει ετησιοποιημένη απόδοση άνω του 10%.

Alpha: Εύσημα από την αγορά λαμβάνει ο όμιλος για την προνοητικότητα να προχωρήσει σε έκδοση Additional Tier I τον περασμένο Φεβρουάριο και ενώ δεν υπήρχε πρεμούρα (σ.σ. η Alpha είχε δώσει καθοδήγηση για έκδοση AT1 το 2024). Προφανώς, η επιλογή του χρόνου έγινε με πρώτιστο οδηγό την –τότε- αντίληψη για την προκήρυξη εκλογών (Απελεύθερος 9 Φεβρουαρίου) και την ισχυρή πιθανότητα νέας εκλογικής αναμέτρησης. Συνυπολογίστηκε, όμως, η ταχύτητα/ένταση του ανοδικού κύκλου. Μετά το κούρεμα των AT1 της Credit Suisse, η τιμολόγηση για νέες εκδόσεις θα παραμείνει για κάποιο διάστημα απαγορευτική.

ΜΟΗ: Σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση με θέματα τη διανομή ιδίων μετοχών σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ και ανώτερα στελέχη, είτε δωρεάν, είτε με τη μορφή stock options (Απελεύθερος 14 Μαρτίου)

ΕΛΧΑ: Τροποποιήθηκε η σύμβαση χορήγησης δανείου στη συνδεδεμένη Nedzink. Το επιτόκιο ορίστηκε σε Euribor 3μήνου πλέον 3,6%. Δίκαιους και εύλογους έκρινε τους όρους της συναλλαγής η KPMG, συνυπολογίζοντας και τους όρους βραχυπρόθεσμου/μεσοπρόθεσμου δανεισμού της ΕΛΧΑ από εγχώριες τράπεζες.

Πειραιώς-MIG-Attica: Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις Πειραιώς ο όμιλος θα ενοποιήσει την MIG και επομένως την Attica Group, εφόσον λάβει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κάτι που δεν προβλέπεται να συμβεί ως την 31η Μαρτίου. Στο Β΄ τρίμηνο θα υπάρξει χρόνος μετά την έγκριση της Ε.Α να υλοποιηθεί το debt to equity swap μεταξύ MIG-Strix. Επομένως, η Πειραιώς θα ενοποιήσει πλήρως τη MIG, όταν θα έχει μεταβιβάσει το 79,38% της Attica Group και θα έχει ακυρώσει ομολογίες έκδοσής της.

Attica Bank: Κλείνουμε με την τράπεζα της …καρδιάς μας. Κατετέθηκαν προχθές ενδεικτικές προσφορές για Omega- Metexelixis (σ.σ. για το Astir1 τρέχει διακριτή διαγωνιστική διαδικασία η οποία έλαβε παράταση ως προς την κατάθεση προσφορών). Χθες βρέθηκαν υπό την ΤτΕ, εκπρόσωποι ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Thrivest. Η συνάντηση διενεργήθηκε σε καλό κλίμα. Στόχος να μπει η Thrivest ( όχι η Παγκρήτια) με 60 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Attica αποκτώντας αδιάθετες από ΤΜΕΔΕ και πιθανώς e-ΕΦΚΑ. Δεν προβλέπονται warrants.

Attica Bank II: Η όποια δυσκολία έγκειται στον οδικό χάρτη για το πώς Attica-Παγκρήτια θα φθάσουν εις σάρκα μια. Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και e-ΕΦΚΑ θα έχουν βάλει στην τράπεζα, μέσω δύο αυξήσεων κεφαλαίου (2022-2023), περί τα 560 εκατ. ευρώ. Άλλα 230 εκατ. ευρώ θα έχει βάλει σωρευτικά το ΥΠΟΙΚ για συμψηφισμό DTC. Η όποια συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτια θα πρέπει να μην οδηγεί στην ανάληψη από τους φορολογούμενους, μέσω του ΤΧΣ, δυσανάλογου βάρους.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.170 views0 comments
bottom of page