top of page

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πληρώνει ενώ η Goldman ψάχνει άλλους ( να πληρώσουν). Η Cenergy και το «χιόνι» των ΔανώνΗ αναμονή της FED συγκράτησε, χθες, τον μοναδικό μεγάλο αγοραστή, που, κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, έβγαζε ζήτηση σε Eurobank, Alpha Bank και ΕΤΕ. Το σκεπτικό Πούτιν, πίσω από τη μερική επιστράτευση, υπενθύμισε τους κινδύνους μη ορθολογικών αντιδράσεων από ένα απολυταρχικό καθεστώς και το δημοσίευμα του Bankingnews περί μπλόκου από SSM στη διανομή μερίσματος προκάλεσε, εύλογα, ανησυχία.

Όλα αυτά, συν το γεγονός ότι η αγορά δεν είχε δυναμική για υψηλότερα επίπεδα, οδήγησαν στη χθεσινή διόρθωση, χωρίς αξιοσημείωτο τζίρο.


Τράπεζες-SSM-μέρισμα: Αν ο SSM συστήσει συγκράτηση ή αποφυγή διανομής μερίσματος χρήσης 2022, θα το ξέρουμε, μετά το άτυπο «στρεσάρισμα» των επιχειρησιακών σχεδίων 2022-23, που έχει δρομολογήσει ( Απελεύθερος 19 Σεπτεμβρίου).

Αν προχωρήσει σε σύσταση, θα είναι είτε οριζόντια, είτε θα αφορά σε τράπεζες οι οποίες δεν πληρούν κάποια κριτήρια.


Τράπεζες-SSM- μέρισμα ΙΙ: Χθες, πάντως, τα τηλέφωνα των μεγάλων ΑΧΕ πήραν.. φωτιά με τους –ξένους κυρίως- πελάτες να ζητούν ενημέρωση. Η δημοσιοποίηση του θέματος έγινε. Αν ο προβληματισμός αποδίδεται μεν στον SSM, πηγάζει, όμως, οίκοθεν, η ένταση της αντίδρασης έχει σημασία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έκανε πρόσφατα ένα σημαντικό δωράκι στις τράπεζες, επιτρέποντας να τοκίζεται η πλεονάζουσα ρευστότητα, που καταθέτουν στο Ευρωσύστημα με 0,75% (Απελεύθερος 12 Σεπτεμβρίου). Ρευστότητα που εν πολλοίς προέρχεται από την ίδια, μέσω TLTROs.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έληξε, χθες, η περίοδος αποδοχής της πρότασης πρόωρης αποπληρωμής για το ευρωομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέχρι προχθές το βράδυ, ακούμε ότι την είχαν αποδεχθεί κάτοχοι ομολογιών, ονομαστικής αξίας περίπου 230 εκατ. ευρώ. Λογικά η αποδοχή ξεπέρασε τα 450 εκατ. ευρώ καθώς οι περισσότεροι κινούνται την τελευταία ημέρα.

Όσοι δεν την αποδέχθηκαν θα περιμένουν δυόμιση μήνες και θα κλειδώσουν κάτι παραπάνω σε απόδοση ( Απελεύθερος 4 Αυγούστου).


Cenergy: Αύξηση πωλήσεων κατά 36%, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να αυξάνονται κατά 8% και το σχετικό περιθώριο να υποχωρεί σε 7,8%. Η δυσαρμονία οφείλεται στην ΣΩΛΚΟΡ, τα προσαρμοσμένα EBITDA της οποίας επιδεινώθηκαν, λόγω μείγματος πωλήσεων. Κατάσταση που θα αλλάξει προς το καλύτερο στο Β΄ εξάμηνο, όπως υπόσχεται η εταιρεία.


Cenergy II: Το κεφάλαιο κίνησης εκτινάχθηκε σε 226 εκατ. ευρώ από 41 εκατ. στις 31/12/2021, τάση που αναμένεται να αντιστραφεί μεσοπρόθεσμα καθώς ο όμιλος διαπραγματεύεται, όπως αναφέρει, καλύτερους όρους πληρωμής.

Ο καθαρός δανεισμός σε 449 εκατ. ευρώ (+184 εκατ. ευρώ), με προσαρμοσμένα EBITDA εξαμήνου 52 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο συμβάσεων στα επίπεδα ρεκόρ του 1,1 δισ. ευρώ.


Cenergy III: H Hellenic Cables έριξε τα πρώτα 5,2 εκατ. ευρώ, εντός εξαμήνου, για την επένδυση εργοστασίου στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει πρόκειται για αρχικές δαπάνες που ήταν απαραίτητες ώστε να υποστηριχθεί η κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων.

Προς το παρόν, όμως, πέφτει…χιόνι από τους Δανούς για το κοινό project. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική άτυπη συμφωνία προέβλεπε πως η Orsted θα βάλει 200 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στο Μέριλαντ και η Cenergy 50 εκατ. ευρώ.


Autohellas: Επιστροφή κεφαλαίου ύψους 48,6 εκατ. ευρώ (1 ευρώ ανά μετοχή) προτείνει το Δ.Σ στους μετόχους. Πρόκειται για καθαρό ποσό για όσους δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου επί διανομής μερισμάτων καθώς το αποθεματικό που κεφαλαιοποιείται ύψους 51,18 εκατ. ευρώ προέρχεται από μερίσματα θυγατρικών και συμμετοχών και κατά την κεφαλαιοποίηση θα παρακρατηθεί φόρος 5% (2,56 εκατ. ευρώ).


G-Hotels-GSAM: Πέντε περίπου μήνες μετά την επίτευξη συμφωνίας, δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση από μέλη της οικογένειας Γεωργιάδη στην Goldman Sachs Asset Management του 100% εταιρείας/εταιρειών, που ελέγχουν τρεις ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 1000 δωματίων στην Χαλκιδική.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αναζήτηση συνεπενδυτών από την GSAM. Ακούγεται, μάλιστα, ότι ο κολοσσός διατίθεται να …περιοριστεί στο 20% του equity value (σ.σ. Άνοιξε δρόμο ο κυρ Κώστας και η Ellington). Το ερώτημα, που αυτόματα ανακύπτει, είναι με τι όρους εγκρίθηκε- αν αυτό συνέβη- το deal από την επενδυτική επιτροπή της;


G-Hotels-GSAM ΙΙ: Ταυτόχρονα, ανοικτό είναι το θέμα της χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου της GSAM για τις τρεις μονάδες. Το πλάνο ανέρχεται στο «φαραωνικό» ύψος ( σ.σ. για επενδύσεις ανακαίνισης/εκσυγχρονισμού και μικρές επεκτάσεις) των 140 εκατ. ευρώ. Ούτε από την αρχή να τα ξανάκτιζαν…

Το υψηλό capex, οι πληροφορίες για αναζήτηση συνεπενδυτών, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά οδήγησαν συστημική τράπεζα να μην δώσει χρηματοδότηση. Δανεικά λογικά θα βρουν αλλού. Για συνεπενδυτές, όρκο δεν παίρνουμε…


Στεγαστικά Galaxy: Για τον Οκτώβριο έχει προγραμματισθεί η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, όσον αφορά στη «φέτα» ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων, που έβγαλε προς πώληση η Cepal, για λογαριασμό της τιτλοποίησης Galaxy ( SPV Orion).

Το χαρτοφυλάκιο είναι μικρό ( σ.σ. περίπου 120 εκατ. ευρώ) και βγαίνει για να δοκιμάσει τα …νερά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 94% των δανείων, που περιλαμβάνει είναι ρυθμισμένα, τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά πάνω από 12 μήνες.

Ενδιαφέρον αναμένεται να επιδείξουν οι τρεις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες ( σ.σ. η Alpha δεν μπορεί να το επαναγοράσει). Πρόκειται για το πρώτο reperforming portfolio στεγαστικών, που βγαίνει προς πώληση.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.314 views0 comments
bottom of page