top of page

Πιο κοντά σε μέρισμα Eurobank-ETE. ΑΜΚ 275 εκ. σε MORE. Το ράλυ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και οι αμοιβές τραπεζιτών

Σε πλήρη εξέλιξη τελεί το contrarian σενάριο για τις αγορές μετοχών. Από τις αρχές του έτους καταγράφουν αξιοσημείωτη άνοδο, με τις ευρωπαικές να πρωτοστατούν. Την ίδια στιγμή, τα μετρητά στους χρηματιστηριακούς κωδικούς, βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ (4,8 τρισ. δολάρια). Αν η άνοδος δεν οφείλεται στο January effect και μέρος των παραπάνω μετρητών τοποθετηθούν σε μετοχές, η δυναμική θα ανατροφοδοτηθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε ένα ανοδικό πρώτο τρίμηνο. Μετά βλέπουμε…

Παράλληλα, τα ομόλογα καταγράφουν από τις αρχές του έτους επιδόσεις, που είχαν να δουν από το 1999 καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν, βάσει της πορείας του πληθωρισμού, ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων παρέμβασης θα συνεχισθεί με ηπιότερο ρυθμό. Κόντρα στις επιμένουσες προειδοποιήσεις «γερακιών» της ΕΚΤ ότι οι παραπάνω προσδοκίες δεν συνάδουν με τον στόχο για έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα του 2%.

Eurobank-ΕΤΕ- Μέρισμα: Εντύπωση έκανε στον πρόεδρο του SSM, Αντρέα Ένρια, ότι δεν ετέθη θέμα διανομής μερίσματος χρήσης 2022 από τους CEOs των τραπεζών, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Τους πρόλαβε, βέβαια, ο ίδιος, θέτοντας το ζήτημα στην εξής αντικειμενική βάση: αν το στρεσάρισμα του business plan 2022-23, με το βασικό σενάριο, βγάλει ( σ.σ. με το δυναμικό μοντέλο) ότι η τράπεζα θα έχει ικανοποιητικά επίπεδα CET 1 στο τέλος της φετινής χρονιάς, μπορεί να διανείμει μέρισμα.

Eurobank-ΕΤΕ- μέρισμα ΙΙ: Το θετικό είναι ότι ο Enria δεν συνέδεσε τη διανομή με τυπικά κριτήρια, όπως η κλίμακα κινδύνου, στην οποία βρίσκεται η τράπεζα. Που σημαίνει ότι, αν Eurobank και ΕΤΕ περάσουν το «μίνι» stress test των b/plans τους, θα δώσουν μέρισμα. Στην περίπτωση που η Eurobank επαναγοράσει και ακυρώσει το 1,4% του ΤΧΣ, δεν θα διανείμει μέρισμα καθώς η ακύρωση αποτελεί μια άλλης μορφής επιβράβευση για το μέτοχο.

ΜΥΤΙΛ: Ισχυρό το αποτύπωμα των εγχώριων επενδυτών στην κίνηση της μετοχής το τελευταίο διάστημα.

ΜΟΗ: Η Motor Oil κάλυψε αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της Motor Oil Renewable Energy (MORE), ύψους 275 εκατ. ευρώ. Η αύξηση έγινε για να χρηματοδοτηθεί η σύσταση της ΑΝΕΜΟΣ RES Holdings και η απόκτηση από αυτή του 75% της Άνεμος.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Όλοι ψάχνονται για το ράλυ της μετοχής ( νέο υψηλό πενταετίας). Την Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 12,47% και όγκο 439 χιλ. τεμαχίων. Η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα απαιτητικά επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ, με βάση τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Αν δεν συντρέχει θεμελιώδης λόγος ( π.χ. πώληση του υπόλοιπου 25% της Άνεμος σε MORE ή/και πώληση REDS στη Reggeborgh με όρους που να δικαιολογούν την αποτίμηση), υπεύθυνο της ανοδικής κίνησης είναι το χαμηλό free float

ΙΝΚΑΤ: Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reporter.gr ο CEO της Intrakat ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος αποτελεί η επίτευξη σημαντικής κερδοφορίας για την κατασκευαστική, ώστε να αποδίδει ικανοποιητικό μέρισμα. Ο ίδιος, σε άλλη στιγμή, έχει δηλώσει ότι από το ανεκτέλεστο, που είχε η Intrakat, όταν την αγόρασαν από την Intracom, θα βγουν κέρδη 170 εκατ. ευρώ. Βάζει ψηλά τον πήχη.

Lamda-Eurobank: Το MoU, μεταξύ Eurobank-Ελληνικό ΑΕ, για την αγορά από την πρώτη οικοπέδου 18 στρεμμάτων της δεύτερης, προκειμένου να αναγερθεί κτήριο γραφείων 40 χιλ. τ.μ., έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο (Απελεύθερος 21 Δεκεμβρίου), χωρίς να παραταθεί.

Lamda- πώληση οικοπέδων: Για το εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο και κάποια άλλα του Commercial Hub η Lamda ξεκινά διερεύνηση αγοράς για συνεπενδυτή (σ.σ. θα πάρει πάνω από το 65% του Joint Venture). Συνολικά τα εν λόγω οικόπεδα κτίζουν 136 χιλ. τ.μ. Όλα θα είναι γραφειακοί χώροι. Το JV θα αγοράσει από την Ελληνικό ΑΕ τα οικόπεδα. Πρόκειται για εισπράξεις που, εφόσον πραγματοποιηθούν, δεν συμπεριλαμβάνονται στα έσοδα του business plan πρώτης πενταετίας. Επομένως, λειτουργούν ως buffer.

Λάμψα: Επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,47 ευρώ ανά μετοχή προτείνει το Δ.Σ της Λάμψα στους μετόχους.

Τραπεζίτες- αμοιβές: Με βάση, προ διετίας, fairness opinion της KPMG Advisors οι σταθερές μικτές αποδοχές των CEOs των τραπεζών είχαν ως εξής για το 2020: Alpha 376.733 ευρώ, ΕΤΕ 336.495, Eurobank 298.451 ευρώ, Πειραιώς 293 χιλ. ευρώ ( σ.σ. αναπροσαρμόστηκε σε 365 χιλ. ευρώ στις αρχές 2021), Attica Bank 266 418 ευρώ ( σ.σ. λογικά έχουν αναπροσαρμοστεί έκτοτε ανοδικά. Bonuses σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ τραπεζών για τη χρήση 2021 δεν μοιράστηκαν, μετά το μπλόκο της κυβέρνησης (Απελεύθερος 2 Ιουνίου).

Ως εκ τούτου, ο τραπεζίτης με τις αποδοχές ( τακτικές και έκτακτες), ύψους 1 εκατ. ευρώ μάλλον είναι κάποιος, ο οποίος μετέχει σε Δ.Σ. ως μη εκτελεστικό μέλος ( π.χ. Γ. Χρυσικός, ο οποίος είναι μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Eurobank και ταυτόχρονα CEO της Grivalia Management.).

Γαλακτοβιομηχανίες- κυβέρνηση: Το επόμενο έργο, που «ανεβάζει» η κυβέρνηση είναι η πίεση στις γαλακτοβιομηχανίες να μη μειώνουν τιμές, που πληρώνουν στους αγελαδοτρόφους για αγορά φρέσκου γάλακτος. Με τα ποσοστά δημοσκοπήσεων στην Βόρεια Ελλάδα να μην είναι ανθηρά για την κυβέρνηση, προβλέπω να κηρυχθούν «ιερές –οι- αγελάδες» ως τις εκλογές. Εν τω μεταξύ, οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ έχουν εκτιναχθεί με διάφορα τρικ. Είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία;


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.211 views0 comments
bottom of page