top of page

Υπεραξία 141,5 εκατ. ευρώ για ΔΕΗ. Το «φλερτ» Παπαλέκα σε Prodea και το…κουβάρι σε Attica Group

Με το Χ.Α να έχει μπροστά του την αργία της Δευτέρας και την προκήρυξη εκλογών μοιάζει πιθανό η αποκόμιση κερδών να συνεχισθεί. Η διόρθωση, προς το παρόν, δεν φοβίζει καθώς δεν έχει μεταβληθεί, διεθνώς, η διάθεση ανάληψης ρίσκου και επικρατεί άκρατη αισιοδοξία, μεταξύ των ξένων επενδυτών, για επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές.

ΔΕΗ: Τα αποτελέσματα χρήσης 2022 και η καθαρή θέση θα ενισχυθούν κατά 141,5 εκατ. ευρώ από την υπεραξία αποτίμησης των λιγνιτικών πεδίων και κτηρίων σε Κοζάνη, Φλώρινα και Αρκαδία, που πρόκειται να αποσχισθούν και εισφερθούν στη Μεταλιγνιτική ΑΕ. Η υπεραξία προέκυψε από την αποτίμηση των παραπάνω assets σε εύλογη αξία. Εκτάσεις και κτήρια θα ταξινομηθούν στα διακρατούμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία κατά την 31/12/2022.

ΔΕΗ ΙΙ: Οι μετοχές της Μεταλιγνιτική θα μεταβιβαστούν στην ελεγχόμενη από το Δημόσιο Μετάβαση ΑΕ, με χρονικό ορίζοντα τον Αύγουστο του 2025, όταν και προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης. Τμηματική θα είναι και η καταβολή του ανταλλάγματος καθώς η Μετάβαση ΑΕ θα αναλάβει να εξοφλεί τα τιμολόγια των εργολάβων και προμηθευτών, οι οποίοι θα υλοποιούν τις εργασίες αποκατάστασης, έχοντας συμβληθεί στις σχετικές συμβάσεις της ΔΕΗ ως τρίτο μέρος.

Prodea-Παπαλέκας: Έχουν βάση, όπως φαίνεται, οι πληροφορίες, που δημοσίευσε το newmoney, περί συζητήσεων Castlelake (μέσω Παπαχριστοφόρου) και Παπαλέκα, αναφορικά με πώληση από την πρώτη σε εταιρεία συμφερόντων του δεύτερου μειοψηφικού ποσοστού της Prodea. Ακούμε για υψηλό μειοψηφικό ποσοστό. Το ενδιαφέρον βέβαια επικεντρώνεται στο τίμημα καθώς η Castlelake ακύρωσε διαδοχικά εγχειρήματα placement, επειδή ήθελε να διαθέσει το 10%-15%, με discount μόλις 5% επί του NAV(Απελεύθερος 10 Αυγούστου 2022).

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ: Εκκρεμεί η ασφαλιστική αποζημίωση, που διεκδικεί η Αττική Οδός για απώλεια εσόδων, λόγω της εφαρμογής μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, που επιβλήθησαν τη διετία 2020-21. Πρόκειται για διεκδίκηση της τάξης των 50 με 60 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ ΙΙ: Υπενθυμίζεται ότι οι παραχωρησιούχοι αυτοκινητοδρόμων που δεν διέθεταν ασφαλιστική κάλυψη αποζημιώθηκαν από το Δημόσιο. Το ίδιο θα ισχύσει και για την Αττική Οδός, είτε για το σύνολο, είτε για μέρος του ποσού, ανάλογα με την κατάληξη της διεκδίκησης από την κοινοπραξία ασφαλιστικών. Πρόκειται για θέμα που θα αντιμετωπισθεί από τη νέα κυβέρνηση. Το ύψος της αποζημίωσης, που έλαβαν άλλοι παραχωρησιούχοι ήταν ίσο με τη διαφορά, μεταξύ των περιορισμένων εσόδων που πραγματοποιήθηκαν και της πρόβλεψης εσόδων των εγκεκριμένων και επικαιροποιημένων χρηματοοικονομικών μοντέλων.

Σαράντης: Δεν βρέθηκαν μέτοχοι να ζητήσουν σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με αφορμή τη σύμβαση φύλαξης/αποθήκευσης προϊόντων/υπηρεσιών με τη Λενίδι ΜΑΕ και ουσιαστικό θέμα το λόγο για τον οποίο η οικογένεια Σαράντη επίλεξε να στήσει δίπλα στην εισηγμένη μια δική της εταιρεία, με επικαλυπτόμενη δραστηριότητα, η οποία διαχειρίζεται και το e-shop του ομίλου Σαράντης (Απελεύθερος 13 Φεβρουαρίου).

Πειραιώς-Attica Group: Η Πειραιώς υπέβαλε χθες, για να βγει από την υποχρέωση, τη δημόσια πρόταση στους μετόχους μειοψηφίας της Attica Group. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Strix Holdings. Η οποία Strix θα υποβάλει, με τη σειρά της, υποχρεωτική δημόσια προσφορά στους μετόχους μειοψηφίας της Attica Group, εφόσον εγκριθεί το debt to equity swap. Αν μέχρι τότε αποκτήσει μετοχές η Πειραιώς η πρόταση της Strix θα απευθύνεται και σε αυτή!

Πειραιώς-Attica Group: Η Πειραιώς προσφέρει αντάλλαγμα 1,855 ευρώ ανά μετοχή και δεν θα αγοράζει στο ταμπλό. Η έκθεση αποτίμησης της Action Auditing προσδιόρισε την αξία της Attica σε 1,75 ευρώ ανά μετοχή ( με παραδοχές EV/EBITDA 12,1x και P/E 22x). Η δίκαιη αποτίμηση αντιστοιχεί σε 1,2 φορές το book value της Attica.

Πειραιώς- Attica Group III: Λογικά, η αγορά θα αγνοήσει τη δημόσια πρόταση της Πειραιώς, περιμένοντας ως την 31 Μαρτίου, τη λήψη εγκρίσεων για το debt to equity swap. Και αυτό διότι, αν ολοκληρωθεί το swap, η Strix υποχρεούται, βάσει της αποτίμησης στην οποία θα διενεργηθεί, να υποβάλει δημόσια προσφορά, με αντάλλαγμα 2,59 ευρώ ανά μετοχή. Από πλευράς εντυπώσεων, όμως, όλο αυτό το «κουβάρι», που συνοδεύεται, μάλιστα, από σημαντικές και δυσνόητες, για τον πολύ κόσμο, διαφορές αποτίμησης, δεν κτυπάει όμορφα.

Attica Bank: Κλείνουμε με την τράπεζα της…καρδιάς μας και τον Μέγα Investor(Α). Μετά το ΤΜΕΔΕ, τον Τζουζέπε και τη σατανική τραπεζίτισσα, στο στόχαστρο, χθες, βρέθηκε ο γενικός διευθυντής προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης της ΤτΕ, Σπύρος Παντελιάς, επειδή φέρεται να είπε ότι υπάρχει και άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής για την Attica Bank. Πάλι καλά που δεν εκλήθη στο…Nolita για εξηγήσεις.

Attica Bank II: Πάμε τώρα στα σοβαρά. Βγάζει μάτι η προσπάθεια να απαξιωθεί, όσο γίνεται περισσότερο, η τράπεζα, ώστε να δεχθεί το Δημόσιο, μέσω ΤΧΣ, να αναλάβει μεγαλύτερη ζημιά, χωρίς, όμως, η πίεση που ασκείται να οδηγήσει στην εφαρμογή Plan C. UBS-Euroxx-Axia τρέχουν διαδικασία δειγματισμού σε τρεις επενδυτές σχεδόν όλου του χαρτοφυλακίου NPEs, η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε πώληση μέρους του (ως 1,3 δισ. ευρώ). Επομένως, η Thrivest και το εναλλακτικό σχήμα επενδυτών έχουν εξασφαλίσει δωρεάν due diligence, ώστε εν συνεχεία να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο ΤΧΣ. Όταν καταθέσουν τις προσφορές τους τα funds, μαζί με τα …κουκιά θα μετρηθούν και οι προθέσεις.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.300 views0 comments
bottom of page