top of page

Το νέο guidance της FED, το μήνυμα σε ΜΟΗ και η επαναφορά περιθωρίων κέρδους για Τιτάν

Η φρασεολογία Πάουελ ήταν αυτή που περίμενε η αγορά. Αναίρεσε το προηγούμενο guidance για συνέχιση της πολιτικής αυξήσεων επιτοκίων, υιοθετώντας ως νέα καθοδήγηση την εξής φράση: κάποια πρόσθετη σύσφιξη μπορεί να είναι κατάλληλη.

Πρακτικά, η FED περιμένει να μετρήσει την έκταση των επιπτώσεων σε οικονομική δραστηριότητα και πληθωρισμό από την μίνι τραπεζική κρίση, για να δει αν απαιτείται επανακαθορισμός της πολιτικής της. Η αναφορά Πάουελ σε πρόσφατα στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ισχυρές ακόμη πληθωριστικές πιέσεις και η δέσμευση για συνέχιση των αυξήσεων, προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός στο 2%, περιόρισαν τη θετική επίδραση από την αλλαγή του guidance. H Wall Street έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, υπό το βάρος και της τοποθέτησης Γέλεν ότι δεν εξετάζεται παροχή πλήρους προστασίας στις καταθέσεις.

MOH: Στα καθ’ ημάς, η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη της χθεσινής ημέρας ήταν η αντίδραση μέρους των μετόχων της Motor Oil στον τρόπο, τον χρόνο και πιθανώς σε κάποιες λεπτομέρειες της εισήγησης του Δ.Σ για διανομή ιδίων μετοχών σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ και ανώτερα στελέχη, είτε δωρεάν, είτε με τη μορφή stock options (Απελεύθερος 14 Μαρτίου). Η «βιτρίνα» του Χ.Α ( μετοχές MSCI Greece) έχουν βελτιώσει, την τελευταία διετία, την ποιότητα των μετόχων τους. Εξέλιξη που καθιστά μεγαλύτερης σημασίας/ευαισθησίας θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

ΜΟΗ II: Το 22,2% των έγκυρων ψήφων καταψήφισε τη δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών, ενώ το 4,16% απείχε. Τη θέσπιση μακροπρόθεσμου προγράμματος δωρεάν διάθεσης ιδίων μετοχών καταψήφισε το 20,7% και απείχε το 4,16%. Τέλος, τη θέσπιση διάθεσης ιδίων μετοχών, μέσω stock options, καταψήφισε το 20,69%, με σταθερό το ποσοστό αποχής.

Τιτάν: Μετά τον ΟΤΕ και η Τιτάν ανέδειξε στο call με τους αναλυτές τα «αμυντικά» χαρακτηριστικά του ισολογισμού της. Πάνω από το 80% του δανεισμού με σταθερά επιτόκια ή χετζαρισμένο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ δεν έχει σημαντική λήξη ως το Νοέμβριο του 2024 (ευρωομόλογο 350 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση στοχεύει στο τέλος του έτους ο λόγος καθαρού δανεισμού προς EBITDA να υποχωρήσει σε 2 φορές.

Τιτάν ΙΙ: Οι αυξήσεις τιμών θα συνεχιστούν, όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες ανταγωνισμού, προκειμένου να επαναφέρει τα περιθώρια EBITDA στα επίπεδα του 2019. Η αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας και μεταφορών βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Capex άνω των 150 εκατ. ευρώ φέτος (243 εκατ. ευρώ πέρσι). Διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η φετινή κερδοφορία θα ξεπεράσει αυτή της απελθούσας χρήσης.

Φουρλής: Δυνατό το Δ΄ τρίμηνο του 2022, με τις πωλήσεις στο +21% και τα προσαρμοσμένα EBITDA στο +33% (15 εκατ. ευρώ). Ξεκίνησε τη φετινή χρονιά με διψήφια άνοδο πωλήσεων (Α΄ τρίμηνο). Αν δεν ακολουθήσει επιβράδυνση της ζήτησης, λόγω χαμηλότερης οικονομικής δραστηριότητας, υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια καλή χρήση.

Φουρλής ΙΙ: Τα προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας μειώθηκαν και αυξήθηκαν αισθητά οι διαθέσιμοι κωδικοί, ο όμιλος αναπροσάρμοσε τιμές στο Β΄ εξάμηνο του 2022, βελτιώνοντας περιθώρια, ενώ η αποκλιμάκωση του ενεργειακού πληθωρισμού βοηθά σε λελογισμένη αύξηση στο λειτουργικό κόστος ( αναπροσαρμογή ενοικίων, μισθών κά).

ΔΕΗ: Η ΔΕΗ αναθεώρησε ελαφρώς, στην παρουσίαση μετά το SPA για την ENEL Ρουμανίας, την καθοδήγησή της για EBITDA, ανεβάζοντας τον πήχη σε περίπου 900 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 10 Μαρτίου), με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA υποχωρεί έτσι στις 31/12/2022 σε 1,4x. Το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί από τις εγχώριες τράπεζες για τη χρηματοδότηση μέρους του τιμήματος εξαγοράς της ENEL ακούγεται ότι δεν θα ξεπερνά το 2,5%.

ALARM: Σε περιόδους αποδρομής είθισται οι φυγόκεντρες δυνάμεις να εντείνονται. Η κάθετη άρνηση επιχειρηματικού ομίλου να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις, για πώληση περιουσιακού του στοιχείου στους «εφοπλιστές», προκάλεσε μια μίνι καραμπόλα στο υπό κυοφορία deal διάσωσης τράπεζας. Τελικώς, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Με τι αντάλλαγμα;

ΑΕΠ Ελαιώνας- ΠΑΟ: Σε αναστολή καταχώρησης έθεσε το ΓΕΜΗ την ΑΕΠ Ελαιώνα, επειδή η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει εμπρόθεσμα οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021. Πρόκειται για μικτή εταιρεία των Alpha Bank-Πειραιώς, στην οποία περιήλθε από την Βωβός έκταση 43,2 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, μαζί με το υπό κατασκευή εμπορικό κέντρο. Alpha και Πειραιώς ήταν οι πιστώτριες τράπεζες του project. Η εύλογη αξία ακινήτου στο τέλος του 2018 ανερχόταν σε 105 εκατ. ευρώ. Η ΑΕΠ Ελαιώνας έχει αναλάβει την υποχρέωση κατασκευής των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ (γήπεδο μπάσκετ/βόλει, χάνμπολ, αίθουσες για πυγμαχία, πάλη, άρση βαρών κά) σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.

Υ.Γ.: Κάτι έχει συμβεί. Αλλιώς δεν εξηγείται, όσα διαδραματίζονται στο Nolita να σημειώνουν αλλεπάλληλα …limit up στα πρωινά κουτσομπολιά της πιάτσας και οι «κοσμικές» στήλες να μην το έχουν πάρει πρέφα. Έχει επέλθει «φραγή»;

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.119 views0 comments
bottom of page