top of page

Το αρόδο CVC για ΔΕΗ, τα καλά νέα που «καίγονται» και το «ριμέικ» της Πειραιώς σε Ντυνάν-Euromedica

Updated: Jul 25, 2022


Καλημέρα σας,


Οι διοικήσεις Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς επιβεβαίωσαν, κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων, την αίσθηση της αγοράς ότι οι επιδόσεις δευτέρου τριμήνου και συνολικά πρώτου εξαμήνου θα είναι εντός των στόχων ή πάνω από αυτούς.

Με δεδομένο, όμως, ότι οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενη ύφεση και τις επιπτώσεις της στα νούμερα από το 2023, οι καλές φετινές επιδόσεις, προς το παρόν, «καίγονται».

Οι τραπεζίτες ποντάρουν ότι στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2023 οι αγορές θα προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων και ανάκαμψη των οικονομιών. Σε αυτό το σενάριο, οι τραπεζικοί τίτλοι θα ξαναγίνουν υποψήφιοι για υπεραπόδοση, εφόσον έχουν επιτευχθεί οι φετινοί στόχοι.


Πειραιώς: Η τράπεζα είχε παράσχει αναλυτικά στοιχεία για τις επιδόσεις Β΄ τριμήνου, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές (Απελεύθερος 11 Ιουλίου). Τα ίδια πάνω κάτω ειπώθηκαν και χθες από τον CEO, Χρ. Μεγάλου.


Μοναδική διαφορά η έμμεση προαναγγελία ότι τα έσοδα από προμήθειες θα καταρρίψουν κατά το Β΄ τρίμηνο κάθε προηγούμενο ρεκόρ.


Alpha: Ο CEO της Alpha Bank, Β. Ψάλτης αναθεώρησε ανοδικά το φετινό στόχο καθαρής πιστωτικής επέκτασης, βάζοντας τον πήχη πάνω από τα 2,6 δισ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ που είχε τεθεί αρχικά.


Προανήγγειλε NPE ratio κάτω του 10% στις 30 Ιουνίου και επανέλαβε το στόχο για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 6% φέτος.


Eurobank: Εντός στόχων προανήγγειλε η διοίκηση ότι θα είναι τα αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου, εξέλιξη που ενισχύει την πιθανότητα διανομής μερίσματος για τη χρήση, εφόσον το επιτρέψει ο επόπτης.


Παραμένει η πρόθεση διεύρυνσης των διεθνών δραστηριοτήτων, με έμφαση στις αγορές της Κύπρου ( Ελληνική) και της Σερβίας.


Eurobank ΙΙ: Αλλαγές μετά αναβαθμίσεως στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού. Αποχώρησαν τα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ, που συμμετείχαν σε αυτή. Ήτοι ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Eurobank, Γ. Ζανιάς και Γ. Χρυσικός.


Παραμένουν ο CEO Φ. Καραβίας, οι αναπληρωτές CEO, Σταύρος Ιωάννου, Κώστας Βασιλείου και Ανδρέας Αθανασόπουλος καθώς και οι γενικοί διευθυντές Risk Management και Οικονομικών, Χρ. Αδάμ και Χ. Κοκολογιάννης.


Η επιτροπή αναβαθμίστηκε ως διοικητική, η οποία συνίσταται, πλέον, από τον CEO και όχι από τον πρόεδρο.


ΔΕΗ: Αρόδο έχει ρίξει η CVC περιμένοντας την έγκριση της επενδυτικής επιτροπής του fund στο αίτημά της να αυξήσει το ποσοστό μετοχών, που κατέχει στη ΔΕΗ, με αγορές από το ταμπλό, προκειμένου να μουαγενάρει τη θέση της.

Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, ορόσημο που παρήλθε χωρίς, όπως όλα δείχνουν, να ληφθούν αποφάσεις.

Η CVC Capital Partners κατέχει σήμερα το 10% της ΔΕΗ και το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΕΣΥΠ) το 34,12%.


Ντυνάν-Euromedica: Το «καράβια βγήκαν στην στεριά και πιάσανε τα όρη» υποψιάζεται η στήλη ότι ήταν το σουξέ των προηγούμενων μηνών, μεταξύ όσων δούλεψαν, εντός Πειραιώς και περιχώρων, το deal Ερρίκος Ντυνάν- Euromedica.


Το concept της κίνησης είναι αντίστοιχο αυτού που εφαρμόστηκε στα καράβια (απορρόφηση της HSW από την Attica Group), μόνο που τώρα πιάσαμε τα όρη.


Ντυνάν-Euromedica II: Η Πειραιώς κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν) καθώς και το 29,35% της «νέας» Euromedica, το οποίο απέκτησε στις 17 Νοεμβρίου 2021, μέσω εισφοράς εις είδος ( ανταλλαγή χρέους με απόκτηση συμμετοχής).


Μετά τη συγχώνευση Ημιθέα-Euromedica, η τράπεζα θα παραμείνει μέτοχος πλειοψηφίας σε ένα σχήμα από το οποίο μπορεί να προκύψουν σημαντικές συνέργειες, λόγω καθετοποίησης.


Πειραιώς-Blantyre: Αντίστοιχο concept είχε προταθεί στο παρελθόν για τις εταιρείες Ημιθέα-Υγεία ( σ.σ. όσο ακόμη ελεγχόταν από τη συνδεδεμένη με την Πειραιώς MIG), το οποίο δεν υιοθετήθηκε.

Παραπλήσιας λογικής, στο ίδιο, δε, μουσικό μοτίβο, είναι και το εγχείρημα διάσωσης της ΑΝΕΚ από την Attica Group (ποιος είδε φάρο στον Ψηλορείτη/ στην Ελασσόνα λευκό πανί).


Πειραιώς-Blantyre II: Μετά από αυτά, παρακαλείται η Blantyre, αν υπάρχει αμοιβή για το deal να τη μοιράσει σε πρώην και νυν Πειραιώτες ( από το Μάριο ως τον Ηλία και τη Θέμιδα), που συνέλαβαν, επεξεργάστηκαν και εξέλιξαν το concept.


Η ίδια ας περιοριστεί στο success fee, που θα λάβει, όταν με το καλό σε δύο τρία χρόνια πωληθεί το σχήμα Ερρίκος Ντυνάν- Euromedica. Το ότι θα επιχειρηθεί πώληση είναι βέβαιο καθώς η μεν Πειραιώς δεν έχει λόγο να παραμένει κλινικάρχης, η δε Farallon μετρά τρία χρόνια επένδυσης στη Euromedica.


Μπορεί να χάθηκε μια διετία στην προσπάθεια εξυγίανσης, χωρίς τη συναίνεση του τότε βασικού μετόχου, αλλά τα κουκιά για τα private equity funds είναι…μετρημένα.


Υπενθυμίζεται ότι το Ερρίκος Ντυνάν πέρασε προ μηνών υπό τη διαχείριση της Blantyre, αφού προηγουμένως η Πειραιώς κεφαλαιοποίησε το σύνολο των απαιτήσεών της από δάνεια, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους 145,2 εκατ. ευρώ.


 

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.192 views0 comments
bottom of page