top of page

Ο πήχης για Κύπρου και η άμυνα με ασφαλιστικές. Πληρώνει και γράφει κέρδος η ΜΥΤΙΛ. Ντεσού της Reds



Ήταν βέβαιο ότι το φετινό Αύγουστο δεν θα πλήξουμε και έγινε πράξη.


Η διαρροή και η εν συνεχεία επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος Lone Star για την Τράπεζα Κύπρου είχε τα εξής άμεσα αποτελέσματα: πρώτον καθιστά δημόσιες τις όποιες εξελίξεις και δεύτερον ανοίγει το παιχνίδι, τόσο στους μετόχους του Συγκροτήματος, οι οποίοι μπορούν να έλθουν σε απευθείας επαφή με «μνηστήρες», όσο και σε άλλους τυχόν διεκδικητές.


Για το Χ.Α, η υπόθεση θα αποκτήσει ενδιαφέρον, αν εγχώρια τράπεζα υποβάλει προσφορά στους μετόχους της Κύπρου, με αντάλλαγμα χαρτιά ή και λίγα μετρητά, όπως εξήγησε χθες η στήλη Gamechanger. Προς το παρόν, όλες δηλώνουν μη ενδιαφερόμενες.


Δημόσια έχει καταστεί και η κόντρα ΤτΕ- Μιχάλη Σάλλα, με φόντο, αυτή τη φορά, προεκλογικό. Μετά τη μη χορήγηση fit&proper στον Γεώργιο Σάλλα και την παραίτησή του (Απελεύθερος 16 Αυγούστου), η πλευρά του πρώην τραπεζίτη διαμηνύει, μέσω διαρροών, «πως εφόσον δεν συμμετέχει στο Δ.Σ δεν έχει λόγο να συμμετάσχει ( σ.σ. η Lyktos) στην ΑΜΚ της Παγκρήτια.»


Στο κάδρο της σύγκρουσης και η Ε.Κ, η οποία θα πρέπει στο τέλος του μήνα να πάρει απόφαση, για θέμα κατάχρησης αγοράς στη μετοχή της Πειραιώς, μετά την ΑΜΚ του 2009.




ΜΥΤΙΛ: Στην καταπολέμηση της… πλήξης και ο όμιλος Μυτιληναίος, ο οποίος εξαγόρασε τη WATT+VOLT. Από την ανακοίνωση μάθαμε την ενίσχυση μεριδίου αγοράς ( στο 10% μετά την προσθήκη 200.000 πελατών) και το equity value της συναλλαγής.


Δεν μάθαμε το enterprise value, ούτε τα ιστορικά EBITDA της W+V.


Στο τέλος του 2020 η WATT+VOLT είχε καθαρό ταμείο 16 εκατ. ευρώ και ενοποιημένα EBITDA 14,14 εκατ. ευρώ. Η εκτίναξη, όμως, των τιμών προμήθειας και πώλησης ρεύματος το 2021 και κυρίως φέτος έχει μεταβάλει, πιθανότατα, την παραπάνω εικόνα. Όπως και την εικόνα των απαιτήσεων με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών.


ΜΥΤΙΛ II: Τα 16 από τα 36 εκατ. ευρώ του τιμήματος καταβάλλονται με απόδοση στον πωλητή 941 χιλ. ιδίων μετοχών, σε τιμή 17 ευρώ έκαστη ( ίδια με την τιμή του placement 4,5 εκατ. ιδίων μετοχών).


Η μέση τιμή κτήσης των ίδιων μετοχών υπολογίζεται σε περίπου 13 ευρώ ( σ.σ. 12,82 ευρώ ανά μετοχή στις 30/6). Επομένως, γράφει ένα κέρδος από τη διάθεση των ιδίων της τάξης των 3,8 με 3,9 εκατ. ευρώ.


Τράπεζα Κύπρου: Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στο σκεπτικό, με το οποίο απέρριψε το Δ.Σ της Κύπρου τις προσφορές της Lone Star, που ενδέχεται να αποτελέσουν οδηγό εξελίξεων.

Πρώτον, το Δ.Σ σταθερά ανέφερε ότι οι προσφορές της Lone Star υποεκτιμούν την τράπεζα.


Φημολογείται, δε, ότι για να ενισχύσει το παραπάνω επιχείρημα παρέπεμψε στις τιμές στόχους, που έχουν δώσει οι αναλυτές και κινούνται από 1,65 ως 3 ευρώ.


Ασυνήθιστο επιχείρημα, αλλά θέτει έναν –υψηλό- πήχη ( σ.σ. μαζί με την ενσώματη καθαρή θέση), για το που βλέπει το Δ.Σ τη δίκαιη αξία.


Τράπεζα Κύπρου ΙΙ: Η Lone Star, αφού μετρήσει τις αντιδράσεις των μετόχων, ενδέχεται να υποβάλει προαιρετική δημόσια πρόταση. Πιθανώς το αντάλλαγμα τοις μετρητοίς να προσεγγίσει το 1,70 ευρώ, αφού η προηγούμενη ήταν 1,51 ευρώ.


Ταυτόχρονα, θα λάβει δικαίωμα διενέργειας due diligence, βάσει των αποτελεσμάτων του οποίου μπορεί να αναθεωρήσει την προσφορά της. Αν παρεμβληθεί και άλλος παίκτης με προαιρετική δημόσια προσφορά το παιχνίδι θα αγριέψει.


Προς το παρόν, η χρηματιστηριακή συγκυρία δεν βοηθά τις εγχώριες τράπεζες να κτυπήσουν την Κύπρου προσφέροντας ως αντάλλαγμα μετοχές.


Τράπεζα Κύπρου ΙΙΙ: Το δεύτερο σταθερό σημείο στην επιχειρηματολογία, που ανέπτυξε το Δ.Σ της Κύπρου, είναι η συστημικότητα του Συγκροτήματος για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

Αν κρίνουμε από τη στάση κάποιων κυπριακών Μέσων, είναι επιθυμητή η στρατηγική συμμετοχή ( σ.σ. για να φύγουν οι Ρώσοι), όχι, όμως, η διάθεση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου του Συγκροτήματος.


Πρόκειται για – μέση- λύση, που δεν ενδείκνυται σε private equity deals. Επίσης, δεν ευνοεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από στρατηγικούς αγοραστές.


Τράπεζα Κύπρου IV: Τέλος, το Δ.Σ της Κύπρου φέρεται να έχει αναθέσει σε- υφιστάμενο- σύμβουλο την εξέταση εναλλακτικών, για την αξιοποίηση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Ήτοι, την πώλησή τους, κατεύθυνση στην οποία πίεζαν μέτοχοι (Απελεύθερος 10 Αυγούστου), υπό το πρίσμα της βελτιστοποίησης της δομής κεφαλαίων και της ανταμοιβής μετόχων.


Αν οι ασφαλιστικές αποτιμηθούν 175 με 200 εκατ. ευρώ ( σ.σ. με πολλαπλασιαστή 7 με 8 φορές τα κέρδη του 2021) και οι μέτοχοι έχουν υπόσχεση ισόποσης επιστροφής, η απόρριψη προσφορών καθίσταται ευχερέστερη.


Reds: Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες (Απελεύθερος 11 Αυγούστου) περί ενεργοποίησης υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από τη Reggeborgh.


Λόγω της υποχρέωσης μάθαμε ότι η Reggeborgh, μέσω της Prosilio NV, κατέχει το 4,81% ( 2.762.781 μετοχές) του μετοχικού κεφαλαίου της Reds. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέχει το 55,45%.

Η δημόσια πρόταση απευθύνεται στους κατόχους των υπόλοιπων 22.820.829 μετοχών (39,73%) και προσφέρεται ως αντάλλαγμα 2,48 ευρώ σε μετρητά για κάθε μετοχή.


Reds II: Βέβαια, free float σοβαρό δεν υφίσταται καθώς από το 39,73% το περίπου 19% το κατέχουν οι Χρήστος Παναγιωτόπουλος (11,66%), πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας και Διαμαντής Διαμαντίδης (7,14%), μέσω της Diamanco Holdings.


Το προσφερόμενο τίμημα ξεπερνά την τρέχουσα δίκαιη αξία ( 112 εκατ. ευρώ την έβγαλε η Eurocorp), ιδιαίτερα αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι τα έσοδα της Reds έρχονται από το Smart Park και το αντάλλαγμα ενέχει σημαντικό premium, σε σχέση με το NAV.


 




Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.







231 views0 comments
bottom of page