top of page

Ρευστό από θυγατρικές μαζεύει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η έκτακτη εισφορά σε ΔΕΗ- ΜΥΤΙΛ και το βήμα πίσω Β. ΦουρλήΑξιοσημείωτη συμπεριφορά επιδεικνύει, το ΧΑ, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, παρά τις αρνητικές εξελίξεις/ειδήσεις.

Προχθές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα ειδική εισφορά, αυτή τη φορά σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από αέριο-θερμική ενέργεια. Θα πληρώσουν 10 ευρώ ανά MWh και τα έσοδα ( σ.σ. περίπου 400 εκατ. ευρώ) θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Η εισφορά πλήττει κυρίως ΔΕΗ (-0,86%) και Μυτιληναίος (-1,95%).


MOH-ΕΛΠΕ: Φαίνεται να εκτονώθηκε η πίεση, που προκάλεσε στους δύο τίτλους η πρόθεση της Κομισιόν να επιβάλει εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη της χρήσης. Ο τίτλος της MOH έχασε ως 11,5% από τα πρόσφατα υψηλά (18,98 ευρώ) και αυτός των ΕΛΠΕ ως 5,16%.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η επίπτωση της εισφοράς για τον όμιλο ΕΛΠΕ ενδέχεται να αναλογεί ως το 33% των καθαρών εσόδων και για την Motor Oil ως το 28%. Τα επόμενα ευρωπαϊκά διυλιστήρια στη λίστα (OMV, Galp) θα έχουν επίπτωση μόλις 15%.

Η πρόθεση επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση προβλέψεων και εξόδων κατά τους εναπομείναντες μήνες της χρήσης.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σήμερα θα πιστωθεί το τίμημα στους κατόχους ομολογιών, ονομαστικής αξίας 497 εκατ. ευρώ, οι οποίοι αποδέχθηκαν την προσφορά εξαγοράς.

Για τη χρηματοδότηση της πρόωρης αποπληρωμής, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σύνηψε δάνειο «γέφυρα» με την Eurobank, ύψους 500 εκατ. ευρώ και διάρκειας 18 μηνών. Θα αποπληρωθεί από την είσπραξη του τιμήματος για το 75% του κλάδου ΑΠΕ (equity value 596 εκατ. ευρώ).

Κάτοχοι ομολογιών, ονομαστικής αξίας 173 εκατ. ευρώ, δεν αποδέχθηκαν την προσφορά εξαγοράς και θα περιμένουν την νέα προσφορά τον Δεκέμβριο.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙ: Η χθεσινή ανακοίνωση ενείχε και είδηση. Ο όμιλος μεταφέρει ρευστότητα από την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις στη μητρική.

Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις εξοφλεί το υπόλοιπο ομολογιακού, της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, που έχει καλύψει τον Δεκέμβριο του 2019 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θα συμμετάσχει στην κάλυψη ομολογιακού δανείου, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Για να κάνει όλα αυτά, λαμβάνει δανεισμό 275 εκατ. ευρώ από Eurobank- Alpha.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙΙ: Η μεταφορά ρευστότητας από την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την ώρα που η πρώτη ετοιμάζεται να διεκδικήσει την εκ νέου παραχώρηση του υφιστάμενου οδικού άξονα της «Αττική Οδός» προκαλεί εντύπωση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ως κάτοχος του 25% της «νέα Άνεμος», πιθανώς να λάβει και επιστροφή κεφαλαίου( Απελεύθερος 3 Αυγούστου). Τι θα κάνει τη ρευστότητα που συγκεντρώνει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ;


Πλαίσιο: Μείωση πωλήσεων κατά 3,5%, λόγω της καθυστέρησης έναρξης του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» και διεύρυνση του μικτού περιθωρίου (18,22%). Τα αυξημένα έξοδα διοίκησης/διάθεσης οδήγησαν χαμηλότερα τα προσαρμοσμένα EBITDA (5,5 εκατ. ευρώ) καθώς και τα καθαρά κέρδη (1,27 εκατ. ευρώ).


Trade Estates: Νέος CEO της ΑΕΕΑΠ ο Δ. Παπούλης, με τον Β. Φουρλή να περιορίζεται στη θέση του προέδρου. Η είδηση μετριάζει τις εντυπώσεις, μετά την αποκάλυψη της διάρθρωσης του προγράμματος κινητροδότησης/επιβράβευσης στελεχών, μέσω διανομής δωρεάν μετοχών (Απελεύθερος 9 Σεπτεμβρίου).

Η Trade Estates θα καλύψει ομολογιακό δάνειο 19,34 εκατ. ευρώ της 100% θυγατρικής της, Κτηματοδομή ΜΑΕ, ιδιοκτήτριας του εμπορικού πάρκου Florida 1.


Prodea: Τα 57,2 εκατ. ευρώ από τα κέρδη εξαμήνου προέρχονται από την αναπροσαρμογή ακινήτων σε εύλογη αξία.

Τα κέρδη περιόδου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 22,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με τα 30,16 εκατ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο του 2021. Η αύξηση σε χρηματοοικονομικά έξοδα, φόρους και τέλη εξηγεί τη μείωση. Το NAV ανά μετοχή σε 5,64 ευρώ.


Lamda Olympia Village: Τον περασμένο Αύγουστο, η LOV εκταμίευσε 361 εκατ. ευρώ από ομολογιακό δάνειο, το οποίο κάλυψαν Eurobank και Πειραιώς ποσού έως 365 εκατ. ευρώ. Το ΚΟΔ χωρίζεται σε τρεις διακριτές σειρές και φέρει επιτόκιο 2,70% πλέον Euribor 3μήνου από το δάνειο.

Τα 209,5 εκατ. ευρώ από το νέο ομολογιακό, πήγαν για αποπληρωμή ομολογιακού δανείου, που είχε καλύψει η Εθνική το 2020, τα 109 εκατ. ευρώ για το 31,7% της Lamda Malls. Τα υπόλοιπα για την εξαγορά των μετοχών της McArthurGlen Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ και την αποπληρωμή προϋφιστάμενων δανείων, που είχαν χορηγήσει οι προηγούμενοι μέτοχοι.

Έτσι, το 31,7% της Lamda Malls τελεί πλέον υπό την κατοχή της Lamda Olympia Village (LOV).


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.241 views0 comments
bottom of page