top of page

Ο προπομπός για deal ΤΕΝΕΡΓ, η «ντρίπλα» Στάσση και τα 10+4 συμβόλαια για Lamda.Οι φήμες για Euroxx


Λένε οι Άραβες ότι η σκιά δεν ανήκει στο αντικείμενο που τη ρίχνει. Το ίδιο προσδοκούμε να ισχύσει και για μας. Επιτέλους, σε μορφή App, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί το newsletter «MorningView», με τη σκιά, όμως, να καθορίζεται από την ενημέρωση.

Η θετική πρώτη- μεταπρογραμματική- αξιολόγηση των Θεσμών για την ελληνική οικονομία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αντισταθμίσει μέρος ή το σύνολο της αύξησης του χρέους, λόγω των Ηρακλειδών εγγυήσεων και των επιταγών Eurostat. Η διαγραφή επιτοκιακού περιθωρίου 2% σε δάνειο του EFSF το 2021 οδηγεί σε ελάφρυνση χρέους 5,2 δισ.


Alpha: Σιγά-σιγά η Reggeborgh ενισχύει τη θέση της στη μετοχή. Στις 25 Οκτωβρίου κατείχε το 5,55% ( Απελεύθερος 4 Νοεμβρίου).Tώρα, όπως την υπολογίζουν χρηματιστές, ξεπέρασε το 5,66%. Είναι με διαφορά στήθους από τον Paulson ο μεγαλύτερος, πλέον, ιδιώτης μέτοχος.


ΔΕΗ: In line με το consensus τα προσαρμοσμένα EBITDA τρίτου τριμήνου ( σ.σ. ο φόρος στα υπερκέρδη θεωρήθηκε one-off). Αισιοδοξεί η διοίκηση ότι θα πετύχει τον στόχο για προσαρμοσμένα EBITDA χρήσης, αντίστοιχα του 2021. Προβλέπει, επίσης, μείωση του καθαρού δανεισμού στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς από 2,6 δισ. στις 30/9.

Δεν διευκρινίστηκε αν στη μείωση θα μετρήσει η προκαταβολή κατανάλωσης 2023, την οποία θα λάβει τον Δεκέμβριο από το Δημόσιο.


ΔΕΗ- ENEL: Δεν ρωτήθηκε ευθέως η διοίκηση, για τις πληροφορίες περί προχωρημένης διαπραγμάτευσης με την ENEL, αναφορικά με την εν Ρουμανία δραστηριότητα της τελευταίας. Σε έμμεση, όμως, ερώτηση ο Γ. Στάσσης ανέφερε κάτι σημαντικό: σε ενδεχόμενο reform της ευρωπαϊκής αγοράς θέλει να ‘χει ( σ.σ. η ΔΕΗ) επαφή με τον τελικό πελάτη. Ωραία «ντρίπλα». Έδωσε στίγμα, χωρίς να επιβεβαιώσει τίποτε.

Η ENEL, πάντως, επιβεβαίωσε, χθες, ότι βρίσκεται σε συνομιλίες, για την πώληση του συνόλου της δραστηριότητας στη Ρουμανία.


ΟΠΑΠ: Δυνατό και το Γ΄ τρίμηνο, με τα EBITDA να αυξάνονται 13% y-o-y και να απέχουν μόλις 4% από τα αντίστοιχα του 2019. Επιβεβαιώνεται η αίσθηση των αναλυτών για EBITDA χρήσης ελαφρώς υψηλότερα των 700 εκατ. ευρώ.


ΟΠΑΠ: Εντυπωσιακή η παραγωγή ταμειακών ροών και η αποπληρωμή δανεισμού στο 9μηνο. Οι καθαρές ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 460 εκατ. ευρώ. Δόθηκαν 106,4 εκατ. ευρώ για την εξαγορά Stoiximan και αποπληρώθηκαν δάνεια 210 εκατ. ευρώ. Συν 7 εκατ. χρηματοδοτικές μισθώσεις. Προσθέστε και μερίσματα 388,8 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στις 30/9 σε 596 εκατ. ευρώ έναντι 860 εκατ. ευρώ την 1/1/2022.


Lamda: Ρυθμό αρχίζει να αποκτά η υπογραφή συμβολαίων, για τα διαμερίσματα του Riviera Tower. Ακούμε ότι υπογράφηκαν συμβόλαια για τουλάχιστον 10 διαμερίσματα. Στα οικόπεδα για βίλες έχουν υπογραφεί μόλις 4 συμβόλαια, διατυπώνεται, όμως, η αισιοδοξία ότι εντός Δεκεμβρίου θα κλείσουν αρκετά περισσότερα.


ΤΕΝΕΡΓ: Ξεκίνησε η απόσχιση και πώληση non core business assets στον συνδεδεμένο όμιλο Ήρων (Απελεύθερος 29 Ιουλίου). Κίνηση που η αγορά ερμήνευσε ως προπομπό του deal. Εξ ου και το νέο υψηλό (19,99 ευρώ), που έδωσε, χθες, η μετοχή. Ειδικότερα αποφασίστηκε η πώληση του 51% της Optimus Energy καθώς και της Terna Energy Trading Ltd στην Ήρων ΙΙ Βοιωτίας.


ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Πρόκειται για εταιρείες παροχής υπηρεσιών Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (Φο.Σ.Ε.) ΑΠΕ σε Ελλάδα (Optimus) και εξωτερικό ( Terna Energy Trading Ltd). H δραστηριότητά τους «φούσκωσε», συγκυριακά, λόγω εκτίναξης τιμών χονδρικής. Το τίμημα μεταβίβασης ορίστηκε σε 18,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,4 εκατ. ευρώ αφορούν στην Optimus, λόγω των υψηλών ταμειακών της διαθεσίμων (24 εκατ.).


Watsa- Eurolife: Ο έρωτας, ο βήχας και ο …ευχαριστημένος μέτοχος φαίνονται. H Fairfax έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη με τον πρόεδρο και CEO του ομίλου Eurolife, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου.

Κατά την πρώτη πενταετία της επένδυσης, πήρε πίσω σχεδόν το σύνολο του τιμήματος εξαγοράς του 80% της Eurolife και πλέον γράφει κέρδος. Ανταμείβει τον πρόεδρο και CEO της Eurolife με αναπροσαρμογή και ανακατανομή των αποδοχών του. Επιπρόσθετα, η σύμβαση εργασίας του μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.


Watsa-Eurolife II: Όλα αυτά αποφασίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου. Στις 25 Οκτωβρίου η Eurolife Ζωής διένειμε στη μοναδική της μέτοχο, Eurolife ERB Insurance, 70 εκατ. ευρώ. Ποσό προερχόμενο από μη διανεμηθέντα κέρδη παρελθουσών χρήσεων. Σύντομα θα περάσουν από την Holding στη Costa Luxemburg (Fairfax).


Euroxx: Δεν λένε να την αφήσουν ήσυχη οι φήμες. Η πλέον πρόσφατη κάνει λόγο για εξαγορά της από ξένο παίκτη. Μη σπρώχνεστε παιδιά… Με τέτοιες φήμες υπάρχει κίνδυνος να εκληφθεί ως προάγγελος η πληροφορία ότι ο νέος επικεφαλής ανάλυσης θα ‘ρθει από τα ξένα.


Alarm: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλη η Ελλάδα το ‘χε ρίξει στο περπάτημα. Για όσους υποπτευόταν ότι ήταν υπό παρακολούθηση, λόγω της ανάμειξής τους στην υπόθεση Λογοθέτη/Πειραιώς, το περπάτημα ήταν ο πλέον αποδοτικός τρόπος να αποφευχθούν δυσάρεστα.

Σε μια τέτοια διαδρομή, σε σκιερά δρομάκια της Κηφισιάς, κλείστηκε το πρώτο deal συμβιβασμού. Αν το ήξερε ο εντολέας τους ενός εκ των δύο περιπατητών ή αυτενέργησε όρκο δεν παίρνω. Ο Λογοθέτης, πάντως, επανήλθε.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.351 views0 comments
bottom of page