top of page

Το mega deal της ION Investments, οι φήμες για Aegean και η καταγγελία ..πολυιδιοκτησίας για Ρόκα

Συνεχίζουν να κυριαρχούν οι εγχώριοι επενδυτές στο Χ.Α. Υπήρχαν, χθες, κάποιοι ξένοι αγοραστές, αλλά δεν ήταν αυτοί που καθόρισαν τις εξελίξεις. Η ισχυρότερη παρουσία ιδιωτών επενδυτών αυξάνει το ρίσκο μεταβλητότητας, ιδιαίτερα εφόσον διαψευστούν προσδοκίες βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

ΜΥΤΙΛ: Το επόμενο στοίχημα για την εισηγμένη εστιάζεται στο να πεισθούν οι επενδυτές για τη διατηρησιμότητα των EBITDA. Αν τα δύο πρώτα τρίμηνα της φετινής χρονιάς επιβεβαιώσουν ότι έχει αλλάξει επίπεδο ( σ.σ. κατοχυρωθεί ως βάση ετήσια EBITDA πέριξ των 800 εκατ. ευρώ), θα ‘ρθει και η αποτίμηση των 4 δισ. ευρώ. Η προσοχή της αγοράς στο Α΄ εξάμηνο εστιάζεται στα περιθώρια κέρδους του gas&power, στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων τιμών για φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Μυτιληναίος είχε υψηλότερες εισαγωγές LNG ακόμη και από τη ΔΕΠΑ.

ΜΥΤΙΛ ΙΙ: Ο δεύτερος παράγοντας, που θα παίξει ρόλο, είναι η επιβεβαίωση του pipeline για τις ΑΠΕ. Στο Β΄ εξάμηνο και εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για νέα φωτοβολταικά πάρκα σε λειτουργία 500 ΜW στις αρχές του 2024 και άλλα περίπου 800 MW το 2025, θα προεξοφληθεί η συμβολή τους στην κερδοφορία του ομίλου. Επιπρόσθετα, για κάθε MWh από ΑΠΕ η Μυτιληναίος θα αποζημιώνεται με το CO2, που δεν θα «ματσάρει», με συντελεστή 0.7x. Δεν είναι αμελητέο.

Aegean: Στην αγορά ακούγονται φήμες για placement, οι οποίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν καθώς πιθανώς δεν αφορούν στην οικογένεια Βασιλάκη. Υπενθυμίζεται ότι φέτος συμπληρώνεται διετία από την εκταμίευση της κρατικής ενίσχυσης. Το Δημόσιο μπορεί να δηλώσει πρόθεση άσκησης των warrants και η Aegean να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης για αγορά των warrants.

Η τιμή αγοράς ισούται με τη διαφορά, μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με όγκο χρηματιστηριακής τιμής των προηγούμενων 60 ημερών διαπραγμάτευσης και της τιμής άσκησης (3,20 ευρώ).

Aegean II: Με δεδομένο, όμως, ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά, δεν είναι εύκολο, σε επίπεδο εντυπώσεων, να φανεί ότι το Δημόσιο έβαλε 120 εκατ. ευρώ και θα πάρει πίσω αισθητά λιγότερα. Επομένως, είναι πιθανόν να υπάρξει άλλη λύση ή μετάθεση της περιόδου άσκησης για διάστημα μερικών μηνών ή και έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Aegean επιμετρά τα warrants σε εύλογη αξία, έχοντας σχηματίσει πρόβλεψη ( σ.σ. στο Q4 2021) για πιθανή άσκηση του δικαιώματος αγοράς. Η διαφορά, μεταξύ εύλογης αξίας και των 120 εκατ. ευρώ καταχωρείται στα αποτελέσματα, ως κρατική επιχορήγηση.

ION Investments- Prelios: Μια μεγάλη δουλειά ετοιμάζεται να κλείσει στην Ιταλία η ION Investments, γνωστή στα καθ’ ημάς από το ενδιαφέρον της για αγορά μέρους του ποσοστού, που διατηρεί το ΤΧΣ στην Πειραιώς. Η ION διαπραγματεύεται με την Davidson Kempner (DK) την εξαγορά της Prelios, εταιρείας που διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανακτηθέντα ακίνητα αξίας 40 δισ. ευρώ. Το deal θα γίνει σε αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Σύμβουλος η Goldman Sachs.

R1 Energy: Αν τα καλά τεκμηριωμένα στοιχεία της εφημερίδας Documento ισχύουν η πλευρά Ρόκα αντιμετωπίζει, για να το απλοποιήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, καταγγελία…πολυιδιοκτησίας. Το νομικό πλαίσιο επιτρέπει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον εγκαθιστούν ανεμογεννήτρια ισχύος ως 3 ΜW, να μην εισέρχονται σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την ταρίφα αλλά να παίρνουν σταθερή που είναι αρκετά υψηλότερη. Θέτει, όμως, το εξής πλαφόν: επιτρέπει ως δύο εταιρείες με ανεμογεννήτρια ως 3 MW.

R1 Energy II: Ο Ρόκας διαθέτει ήδη δύο (S-Wind, L-Wind ανήκουν στο R Energy 1) και σύμφωνα με τα στοιχεία του Documento πιθανόν να κρύβεται πίσω από άλλες δύο ( D-Wind και N-Wind). Τα στοιχεία, που παρέθεσε η εφημερίδα, είναι ισχυρά. Θα αναμένουμε την έρευνα της ΡΑΕ.

Αντίθετα, τα περί φωτογραφικής ρύθμισης Σκρέκα, η οποία επιτρέπει το διπλασιασμό ισχύος για ανεμογεννήτριες των 3MW είναι μάλλον τραβηγμένα καθώς ωφελούνται όλοι όσοι έχουν αντίστοιχη επένδυση. Υπενθυμίζεται ότι συνήθως οι μηχανές των ανεμογεννητριών είναι δυναμικότητας 6MW.

Τροποποίηση απόφασης Σκρέκα: Εν τω μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή τροποποιήθηκε η απόφαση Σκρέκα (Απελεύθερος 17 Αυγούστου), για το νέο πλαίσιο κατά προτεραιότητα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης σε σταθμούς ΑΠΕ και αποθήκευσης. Κάποιοι εξ όσων είχαν μείνει παραπονούμενοι, τον Αύγουστο, ικανοποιήθηκαν. Εξ ου και χθες στο Nolita τα κεράσματα έδιναν και έπαιρναν. Πέραν των συνήθων υπόπτων, που συζητούσαν για τον 5ο πόλο, ξεχώριζε η παρουσία Παπασταύρου.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.208 views0 comments
bottom of page