Η ΔΕΗ κλείνει με ENEL, η ΤΕΝΕΡΓ καθυστερεί (πολύ) και η Lamda χάνει…πελάτες. Η δυσφορία για ΟΤΕ
Η Πειραιώς σηκώνει, σήμερα, την αυλαία των αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου για τις τράπεζες. Δεδομένου του ράλλυ, που έχει καταγράψει ο κλάδος, οι επιδόσεις της θα αποτελέσουν οδηγό για το αν ολοκληρώθηκε η επανεκτίμηση αξίας, λόγω της ανατιμολόγησης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων από την άνοδο των επιτοκίων.
Πειραιώς: Αναμένονται αισθητά υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, σε τριμηνιαία βάση, λόγω της αύξησης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, κατά περίπου 30% (Απελεύθερος 20 Φεβρουαρίου) και ισχυρά κέρδη καθώς το NPE ratio υποχώρησε περαιτέρω ( σ.σ. στις παρυφές του 7%) και το λειτουργικό κόστος έμεινε σταθερό ή υποχώρησε οριακά.
ΟΤΕ: Ο ΟΤΕ αιφνιδίασε αρνητικά την αγορά, λόγω της απόφασης να διαθέσει μόνο το 70% των ελεύθερων ταμειακών ροών του 2022 (597 εκατ. ευρώ), έναντι του 85% πέρσι, για ανταμοιβή μετόχων, μέσω μερίσματος και προγράμματος επαναγοράς/ακύρωσης. Το μέρισμα διαμορφώθηκε στα επίπεδα που ανέμενε η αγορά, κόπηκε, όμως, σημαντικά το ποσό για buyback (175 εκατ. ευρώ).
ΟΤΕ ΙΙ: Παρ’ ότι από τον Φεβρουάριο το 2022 η διοίκηση του ΟΤΕ είχε καθοδηγήσει ότι για ανταμοιβή μετόχων θα διατίθεται, πλέον, το 70% με 100% ( σ.σ. έναντι του 100%) του free cash flow, η αγορά πόνταρε ότι δεν θα πήγαινε τόσο γρήγορα στο χαμηλό του παραπάνω εύρους (70%). Και αυτό, λόγω του «μαξιλαριού» από ελεύθερες ταμειακές ροές παρελθουσών χρήσεων, που δεν χρησιμοποιήθηκαν και του ιδιαίτερα χαμηλού καθαρού δανεισμού (469 εκατ. ευρώ στις 31/12/22).
ΟΤΕ ΙΙ: Τα προσαρμοσμένα EBITDA Δ΄ τριμήνου (332 εκατ. ευρώ) ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, με τις επιδόσεις της κινητής (+3%) να αντισταθμίζουν την πίεση από τα έσοδα σταθερής ( μείωση κατά 5,5% σε ετήσια βάση) και τη Ρουμανία. Στο σύνολο του έτους διαμορφώθηκαν σε 1,34 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα του Δ΄ τριμήνου ήταν αρνητικό λόγω απομείωσης 116 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία. Σε προσαρμοσμένη βάση υποχώρησε κατά 7% λόγω του υψηλότερου χρηματοοικονομικού κόστους. Η διοίκηση αναμένει να συνεχισθεί η πίεση στα έσοδα και περιθώρια σταθερής.
Lamda: Μετά την Eurobank ( σ.σ. τυπικά το θέμα δεν έχει ακόμη κλείσει) και η Πειραιώς εξετάζει το ενδεχόμενο να μην …κατηφορίσει στο Ελληνικό. Αφορμή δεν μπορεί να είναι το κόστος καθώς η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει ανάθεση έργου «με το κλειδί στο χέρι» και προκαθορισμένο κόστος (147 εκατ. ευρώ). Μάλλον έπαιξε ρόλο η υπαναχώρηση της Eurobank.
ΤΕΝΕΡΓ: Θα καθυστερήσει αρκετά, αν τελικώς γίνει, λένε στις τράπεζες, το κλείσιμο συναλλαγής για την αγορά του 65% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη First Sentier ( σ.σ. το 35% προβλέπεται να παραμείνει στη ΓΕΚ για μερικά έτη). Και αυτό επειδή οι συζητήσεις για την αλλαγή δομής χρηματοδότησης, που πυροδότησε η αποχώρηση της Macquarie από τη θέση συνεπενδυτή (Απελεύθερος 3 Φεβρουαρίου), βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Κάθε αρχή και δύσκολη. Πολύ περισσότερο αν πρόκειται για επανεκκίνηση από χειρότερη ( από πλευράς equity) βάση.
ΔΕΗ: Αντίθετα, ακούμε ότι κοντά στην ολοκλήρωση του exclusivity, με υπογραφή SPA, είναι η ΔΕΗ για την δραστηριότητα της ENEL σε Ρουμανία (Απελεύθερος 10 Φεβρουαρίου).
ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ: Μπαράζ δημοσιευμάτων, χθες, τα οποία προεξοφλούν ότι οι μεγαλομέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα υποχρεωθούν, λόγω του αδιεξόδου (;) στις συζητήσεις με τη Wade Adams, να επιστρέψουν στον αρχικό σχεδιασμό από κοινού πώλησης των ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Υπάρχει η λεπτομέρεια ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πρόσφατα διέψευσε την πώληση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Τη συγχώνευση βέβαια όχι. Ο όμιλος Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, «Μ» Παραχωρήσεις) δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
BriQ-ICI: Το πρώτο deal, μεταξύ ΑΕΕΑΠ, ήρθε- επιτέλους- στην εγχώρια αγορά. Η BriQ, με μια έξυπνη δομή, αγοράζει τη Intercontinental International (ICI), σε enterprise value 98-99 εκατ. ευρώ. Από τα 60,5+10,2 εκατ. ευρώ, που δίνει μετρητοίς, τα 35 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για αποπληρωμή του καθαρού δανεισμού της ICI ( σ.σ. στοιχεία 30/9). Τα υπόλοιπα 35 εκατ. ευρώ, μαζί με περίπου 14 εκατ. μετοχές BRIQ, τρέχουσας αξίας 28 εκατ. ευρώ, πηγαίνουν στους μετόχους της ICI.
BriQ-ICI ΙΙ: Η συναλλαγή σπάει ως εξής: η BriQ αγοράζει 17 ακίνητα από την ICI έναντι 60,57 εκατ. ευρώ. Από αυτά αποπληρώνεται ο δανεισμός (τους) και το εναπομείναν ποσό διανέμεται στους μετόχους. Εν συνεχεία, ο Χαλικιάς θα μεταβιβάσει στην BriQ το 25,92% της ICI και θα εισπράξει 10,2 εκατ. ευρώ. Τέλος, θα προταθεί στους μετόχους της ICI συγχώνευση με τη BriQ, με αντάλλαγμα 1,4178 μετοχές BriQ για κάθε 1 μετοχή ICI.
BriQ: Η BriQ αγόρασε ετήσια έσοδα από μισθώματα της τάξης των 9 εκατ. ευρώ έναντι 98 εκατ. ευρώ (10,8%). Μετά την ολοκλήρωση και των τριών σταδίων της συναλλαγής θα έχει ετήσια μισθώματα άνω των 18 εκατ. ευρώ με 50 εκατ. μετοχές. Αν λάβει δανεισμό για το σύνολο του τιμήματος τοις μετρητοίς (70 εκατ. ευρώ) ο καθαρός δανεισμός της θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ. Με τι yield πρέπει να διαπραγματεύεται;
Υ.Γ.: Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατέθεσε την πρόταση να ανοίξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης γραφείο πρωτευούσης. Ακόμη και αν πρόκειται για ακούσιο χιούμορ, η στήλη υποκλίνεται στους πολυεπίπεδους συνειρμούς που γεννά η ιδέα.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
