top of page

Το «χρυσό» deal Μπάκων σε Attica. Βάζουν περίπου 160 με το Δημόσιο να βάζει πάνω από 900 εκατ. ευρώ!

Στις μετοχές ισχυρών ομίλων τεχνολογίας στράφηκε χθες το ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street. Κερδισμένες εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς ( καθαρό ταμείο ή μικρό δανεισμό), σημαντικές εξαγωγές και ικανοποιητικά κέρδη. Μένει να φανεί αν η κίνηση συνιστά ευρύτερη μετατόπισης, στο πλαίσιο των ανησυχιών για τις περαιτέρω επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ ή σχετίζεται με την έλλειψη επιλογών και τη νευρικότητα που επικρατεί.

Στα καθ’ ημάς οδεύουμε σε εκλογές με τους Μπάκο- Καϋμενάκη-Εξάρχου να κυριαρχούν στην οικονομική ειδησεογραφία. Θα βάλουν 60 εκατ. ευρώ- με option να τα πάρουν πίσω- στην Attica Bank. Άλλα τόσα περίπου θα δώσουν αν-συμφωνήσουν με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ- για την ΑΚΤΩΡ. Αμφότερες οι κινήσεις φέρεται να έχουν τις ευλογίες του Μαξίμου.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ: Η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά της ΑΚΤΩΡ. Στόχος αν επιτευχθεί συμφωνία να ανακοινωθεί πριν την 4η Απριλίου. Θα υπάρχει, βέβαια, η αίρεση της διενέργειας due diligence καθώς και της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΚΤΩΡ ΙΙ: Οι διαρροές των προηγούμενων ημερών περί άνωθεν πιέσεων/υποδείξεων για πώληση της ΑΚΤΩΡ στους Μπάκους «καλλιέργησαν» το έδαφος για να δικαιολογηθεί η μεταστροφή Holterman. Ο Ολλανδός από εκεί που δεν ήθελε να ακούει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ( σ.σ. είχε πέσει στο τραπέζι ήδη από την εποχή που οι Μπάκοι ήταν μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) εμφανίζεται….ως εξαναγκαζόμενος.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ ΙΙΙ: Οι μέτοχοι, όμως, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχουν αποφασίσει εδώ και μήνες, όπως αποκάλυψε το περασμένο Φθινόπωρο η στήλη Gamechanger, την τιμαριοποίηση του ομίλου και στο πλαίσιο αυτής την πώληση της ΑΚΤΩΡ. Άλλος ενδιαφερόμενος αγοραστής μόνο για το …βαρίδι δεν υπήρχε. Αν επιλεγόταν η καθαρή λύση από κοινού πώλησης ΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, το ενδιαφέρον θα «αβγάτιζε».

Attica Bank: Χθες, το Euro2day αποκάλυψε ότι η Thrivest θα βάλει 60 εκατ. ευρώ στην επικείμενη ΑΜΚ της Attica Bank υπό την αίρεση ότι αν δεν αποκτήσει την πλειοψηφία της τράπεζας στη δεύτερη ΑΜΚ θα πωλήσει –στην ίδια τιμή;- σε ΤΜΕΔΕ το ποσοστό της. Επομένως, βάζουν μόλις 60 εκατ. ευρώ και «καπαρώνουν» τη θέση του στρατηγικού (Φεύγουν μένοντας οι Μπάκος-Καϋμενάκης…) για την τελευταία ΑΜΚ πλήρους εξυγίανσης.

Attica Bank II: Αν τα βρουν με το ΤΧΣ για τη νέα ΑΜΚ, θα έχουν βάλει ένα ποσό γύρω στα 160 εκατ. ευρώ, για να αποκτήσουν το 51% μιας τράπεζας, που θα έχει εξυγιανθεί, χάρη σε ένεση κεφαλαίων τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ, μόνο κατά τη τριετία 2022-24, από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. (ΤΧΣ, ΥΠΟΙΚ, ΤΜΕΔΕ, e-ΕΦΚΑ). Χρυσό deal ( σ.σ. της κατηγορίας 4 Π).

Attica Bank III: Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο κάλυψε σχεδόν εξ ολοκλήρου την περσινή ΑΜΚ (240 εκατ. ευρώ), θα βάλει άλλα 410 εκατ. στη φετινή, ενώ το ΥΠΟΙΚ δίνει 230 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό DTC (συνυπολογίζοντας τα 62-63 εκατ. ευρώ του DTC από τη ζημιά του 2022). Αν συνυπολογιστεί το ποσό, που θα βάλει το ΤΧΣ στην ΑΜΚ του 2024, ο λογαριασμός φεύγει πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ, όταν τα ενήμερα δάνεια της τράπεζας είναι μόλις 960 εκατ. Θα σταματήσει εκεί ή θα αναλάβει το ΤΧΣ και μέρος της εξυγίανσης της Παγκρήτια;

Attica Bank IV: Το ΤΧΣ είχε απορρίψει τους προηγούμενους όρους της Thrivest, που προέβλεπαν συγχώνευση Attica- Παγκρήτια και διενέργεια ΑΜΚ το 2024 από το ενιαίο σχήμα. Το Ταμείο δεν ήθελε να αναλάβει –και- τη ζημιά της Παγκρήτια. Πολύ περισσότερο, εφόσον δεν του παρεχόταν η δυνατότητα να διενεργήσει due diligence στην τράπεζα. Έχει μεταβάλει στάση;

Attica Bank V: Όπως ανέφερε ο Εξάρχου σε πρόσφατη συνέντευξη στο Bloomberg « αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Thrivest ( σ.σ. στην ΑΜΚ της Attica Bank) είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι να δεσμευτούν για την εξυγίανση της τράπεζας από την κληρονομιά των «κόκκινων» δανείων». Θα δεσμευτούν οι μέτοχοι με βάση την τωρινή «φωτογραφία» της ζημιάς; Η οποία πως προκύπτει; Από τις ενδεικτικές προσφορές για Omega, Metexelixis, μετά από μια διαδικασία, που τουλάχιστον χαρακτηρίζεται ως πρόχειρη;

ΔΕΗ: Οριακά υψηλότερα της πρόσφατης καθοδήγησης τα επαναλαμβανόμενα EBITDA χρήσης 2022 (953,7 εκατ. ευρώ) χάρη στην επίδοση του τελευταίου τριμήνου (309,4 εκατ.). Στόχος για φέτος 1,1 δισ. ευρώ. Η μείωση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης και οι κινήσεις αντιστάθμισης μείωσαν τον καθαρό δανεισμό σε 1,38 δισ. ευρώ. Η αντιστροφή πρόβλεψης απομείωσης 177,5 εκατ. ευρώ της επένδυσης για την Πτολεμαΐδα V ενίσχυσε τα αποτελέσματα. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών αυξήθηκαν πέρσι κατά 207,5 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ ΙΙ: Ξεκόλλησε το capex για ΑΠΕ ( 100 εκατ. ευρώ στο Δ τρίμηνο). Εφικτός ο στόχος να έχει 2,5 GW σε λειτουργία στο τέλος του 2024 ( σ.σ. μαζί με τα πάρκα ENEL σε Ρουμανία). Ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής φωτοβολταικών πάρκων συνολικής ισχύος 250 MW σε Κοζάνη (200MW), Αρκαδία (39+11 MW).

ΤΕΝΕΡΓ: Εισήλθε στην τελική ευθεία, δεν έχει, όμως, «κλειδώσει» το σχήμα χρηματοδότησης της First Sentier. Αν συμβεί θα απαιτηθεί χρόνος για λήψη εγκρίσεων. Η δομή συναλλαγής δεν έχει αλλάξει. Εφόσον συμφωνηθεί η χρηματοδότηση και κλείσει η συμφωνία, οι Αυστραλοί θα –επιδιώξουν να- πάρουν σε πρώτη φάση το 65%. Βάσει της συμφωνίας η ΓΕΚ θα παραμείνει με ως 35% για μερικά χρόνια, ενεργώντας από κοινού και συντονισμένα με τη FS.

Eurobank: Με γρήγορο ρυθμό ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακαίνισης του κτηρίου (Σταδίου και Ομήρου), που αποτέλεσε επί χρόνια της έδρα της Φοίνιξ. Το κτήριο είχε αγοραστεί από τη Grivalia και ανακαινίζεται εκ βάθρων ως γραφειακός χώρος. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν μετεστεγαστεί σε αυτό -μέρος;-της διοίκησης της Eurobank.

Aegean I: Χετζαρισμένη έναντι του κινδύνου ανόδου της τιμής πετρελαίου είναι η Aegean. Στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, είχε σε ισχύ παράγωγα προϊόντα αγοράς καυσίμων, που καλύπτουν ποσοστό 49% των προβλεπόμενων αναγκών σε καύσιμα για φέτος. Επιπρόσθετα, το 60% του στόλου, φέτος, θα αποτελείται από αεροσκάφη νέας τεχνολογίας, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση σε κατανάλωση καυσίμου. Η Aegean έχει και συμφωνίες αντιστάθμισης για το 45% και 11% των εκτιμώμενων ετήσιων αναγκών του σε δολάρια Η.Π.Α., για τα έτη 2023 και 2024, αντίστοιχα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.200 views0 comments
bottom of page