top of page

Τα …γαλάζια γράμματα της ΕΤΕ, το +31% στο μισθό του Jan Karas και οι συμφωνίες Lamda-τραπεζών

Ωραία το είπε η διοίκηση της Εθνικής. Ο SSM δεν ενέκρινε το αίτημα για καταβολή μερίσματος χρήσης 2022, επειδή είναι ακόμη πρώιμο, δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας. Τώρα πως έγινε ο SSM να άναψε πράσινο φως στην Κύπρου για μέρισμα, στην Eurobank για επαναγορά του 1,4% από ΤΧΣ και στην ΕΤΕ διαβάζουν τα γαλάζια (του) γράμματα και τους πιάνουν τα κλάματα, κάποια στιγμή θα το καταλάβουμε.

ΕΤΕ: Κατά τα υπόλοιπα, τα αποτελέσματα Α τριμήνου ήταν αναμενόμενα ισχυρά, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να διαμορφώνεται σε 2,6% από 2,12% το Δ΄ τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 18%, σε τριμηνιαία βάση και τα οργανικά έσοδα ανήλθαν σε 584 εκατ. ευρώ (+17%), την ώρα που οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 201 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 9%. Core PPI 383 εκατ. (+33%). Αποπληρωμές υψηλότερες των εκταμιεύσεων νέων δανείων κατά σχεδόν 150 εκατ. ευρώ.

ΕΤΕ ΙΙ: Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 14,8%, με καθοδήγηση για στόχο χρήσης 11%, αλλά η διοίκηση επιφυλάχθηκε για πιθανή αναθεώρηση στόχου αργότερα μέσα στη χρονιά. Ο CET1 ίπταται (16,5%), η τράπεζα έχει μηδαμινές οργανικές ροές NPEs, χωρίς, όπως ανέφερε, ενδείξεις επιδείνωσης στις πρώιμες καθυστερήσεις και οι προβλέψεις στο 88% του αποθέματος NPEs. Πάρα ταύτα, οι άλλοι πήραν πράσινο φως και η ΕΤΕ…

ΕΤΕ ΙΙΙ: Επιπρόσθετα, η Εθνική ήταν η μόνη εκ των συστημικών, που μείωσε, το διάστημα Ιανουάριος- Σεπτέμβριος του 2022, το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών της κατά περίπου 1,3 δισ. (από 14,7 δισ. σε 13,4 δισ. στις 30/9/22), αποκτώντας περιθώρια αναδιάταξης προς securities με υψηλότερες αποδόσεις. Το Α΄ τρίμηνο αύξησε κατά 1,56 δισ. τις θέσεις τους (15,14 δισ. στις 31/3) εμφανίζοντας αύξηση των εσόδων από τόκους ομολόγων κατά 15% σε τριμηνιαία βάση.

ΟΠΑΠ: Παραμένει η κορυφαία αμυντική επιλογή στο Χ.Α, λόγω των υψηλών ελεύθερων ταμειακών ροών, που δημιουργεί ο συνδυασμός καλής τοποθέτησης στην αγορά, ισχυρού ισολογισμού ( καθαρός δανεισμός 60 εκατ. στις 31/12/22) και χαμηλού πραγματικού φορολογικού συντελεστή. Παράμετρο κρυμμένης αξίας συνιστά και το σύστημα επιστροφής φόρων για τις διαδικτυακές δραστηριότητες, με έδρα τη Μάλτα (Απελεύθερος 20 Απριλίου).

ΟΠΑΠ ΙΙ: Από τις 18.300 ευρώ σε 24.000 ευρώ (+31,15%) ανήλθε από 1/1/2023 ο καθαρός μηνιαίος μισθός του Jan Karas, διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ. Τα EBITDA του ομίλου πέρσι αυξήθηκαν κατά 33,7%.ΕΛΧΑ: Η μικρή υποχώρηση στις τιμές μετάλλων, κατά το Α΄ τρίμηνο πίεσε περιθώρια κέρδους ( μικτό 6,94%, EBITDA 6%). Ζημιές 14,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο αποτίμησης αποθεμάτων. Το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος (13,5 εκατ. ευρώ) έριξε τα προ φόρων κέρδη περιόδου σε 24,8 εκατ. ευρώ.

MOH: Επενδύσεις 170 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα της Motor Oil. Περίπου 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη νέα μονάδα συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, ένα επίσης σημαντικό ποσό θα διατεθεί για την έναρξη του έργου κατασκευής μίας νέας μονάδας διάσπασης προπυλενίου (Fluid Catalytic Cracker-FCC-propylene splitter), συνολικού προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και από-τραπεζοποίηση της ΕΧΑΕ. Το προτεινόμενο νέο Δ.Σ έχει 11 από 13 μέλη. Φεύγουν οι προερχόμενοι από τραπεζικούς ομίλους Ι. Εμίρης, Ι. Κυριακόπουλος, Π. Τζωρτζάκης και Αλ. Πιλάβιος και οι δύο κενές θέσεις προτείνεται να καλυφθούν από τους Ιωάννη Κωστόπουλο και Thomas Zeeb. Μένουν, βέβαια, από την πλευρά τραπεζών ο νυν πρόεδρος, Γ. Χαντζηνικολάου και ο Κ. Βασιλείου.

Lamda: Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του συνολικού τραπεζικού δανεισμού των εμπορικών κέντρων της Lamda έχουν έρθει εταιρεία και πιστώτριες τράπεζες (Eurobank-Πειραιώς). Αφορμή η λήξη της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που παρείχαν πέρσι οι δύο τράπεζες στη Lamda Olympia Village (LOV) ως 365 εκατ. ευρώ ( σ.σ. στο τέλος του 2022 είχαν εκταμιευθεί 361 εκατ. ευρώ).

Lamda II: Ταυτόχρονα θα τρέξει η αναδιάρθρωση της μετοχικής δομής, ώστε να συσταθεί ο υπο-όμιλος που θα ελέγχει όλα τα εμπορικά κέντρα. Υπο-όμιλος που πρόκειται να εισέλθει στο Χ.Α. Η τελευταία επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος εισαγωγής θέτει ως στόχο διενέργειας του IPO τα μέσα του 2024.

Lamda ΙΙΙ: Θυμίζουμε ότι πλησιάζει η καταβολή της δεύτερης δόσης (167 εκατ. ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Πριν την καταβολή θα έχει διευθετηθεί το θέμα της αλλαγής χρήσης αδιάθετων κεφαλαίων ΑΜΚ και ΚΟΔ έκδοσης 2020 (Απελεύθερος 9 Μαΐου). Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες ζητούν εξασφαλίσεις επί οικοπέδων στο Ελληνικό, προκειμένου να αποδεσμεύσουν cash collateral εγγυητικής επιστολής 150 εκατ. ευρώ, η οποία λήγει με την αποπεράτωση των έργων πρώτης φάσης.

Eurobank- Σερβία: Στα προοριζόμενα προς πώληση ταξινόμησε στις 31 Μαρτίου η Eurobank την κατά 70% θυγατρική της στη Σερβία, Eurobank Direktna, αναγνωρίζοντας ζημιές απομείωσης 49 εκατ. ευρώ, βάσει του SPΑ.

Θερμοκήπια Θράκης: Η μικτή εταιρεία των Πλαστικά Θράκης και ΕΛΑΣΤΡΟΝ, που εδρεύει στη Ξάνθη, πραγματοποίησε από το 2014 ως το 2020 τέσσερα επενδυτικά προγράμματα, αθροιστικού ύψους 16,2 εκατ. ευρώ. Πήρε βάσει του ν.3908/2011 επιχορηγήσεις 6,4 εκατ. ευρώ.

Υ.Γ.: Προς εκδότη, «πινέζα» του Corfu Imperial και θεματοφύλακα της αξιολόγησης «4Π» στην επόμενη ωμή αντιγραφή θα υποχρεωθούμε να γίνουμε αποκαλυπτικοί σχολιογράφοι.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.168 views0 comments
bottom of page