top of page

Το στοίχημα ΔΕΗ και ο πολιτικός κίνδυνος. Η ΑΜΚ ΙΝΚΑΤ και η τύχη REDS. Κυνηγοί και θηράματα στο ΧΑΟ συνδυασμός ενεργειακής κρίσης, επαπειλούμενης ύφεσης και χαμηλών αποτιμήσεων φέρνει ενδιαφέρουσες αλλαγές, που υπόσχονται ανακατατάξεις.Διαμορφώνει εν δυνάμει …κυνηγούς και θηράματα.

Τα πρώτα δείγματα είναι, ήδη, ορατά. Μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται σε παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και το πλήγμα από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στα επίπεδα ρευστότητά τους, αποχωρούν από σειρά χωρών, πουλώντας σε χαμηλές-συγκριτικά με τα προ μηνών επίπεδα- αποτιμήσεις.


ENEL: Η ιταλική ENEL αποτελεί μια απτή στα καθ’ ημάς περίπτωση. Ανακοίνωσε, προ μηνών, την πρόθεσή της να διαθέσει περιουσιακά στοιχεία 20-25 δισ. αποχωρώντας από Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Χιλή), Ν.Α Ευρώπη (Ελλάδα, Ρουμανία) και άλλες περιοχές.

Στην Ελλάδα οι όροι, που θέτουν, προς το παρόν, οι Ιταλοί ( Απελεύθερος 14 Οκτωβρίου), δεν βοηθούν,ώστε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από στρατηγικούς αγοραστές. Δεν είναι, όμως, βέβαιο ότι θα τηρήσουν ως τέλους την ίδια στάση. Σε περίπτωση αλλαγής η ΕΛΠΕ αποκτά προβάδισμα.


Βαλκάνια: Στη Ρουμανία η ENEL διαπραγματεύεται την πώληση της δραστηριότητάς της σε εμπορία και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η αποεπένδυσή της αποτελεί μείζονα εξέλιξη και για εγχώριους παίκτες.

Αντίστοιχες ευκαιρίες θα προκύψουν και σε άλλους κλάδους, εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι για ύφεση. Ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανώς να υποχρεωθούν να περιορίσουν την παρουσία τους σε Βαλκάνια (Απελεύθερος 17 Οκτωβρίου).


Στόχοι εξαγοράς στο Χ.Α: Την ίδια στιγμή, εισηγμένες στο Χ.Α εταιρείες, με συστημικό μέγεθος στην εγχώρια αγορά ή ορατό, διεθνώς, αποτύπωμα, ενδέχεται να καταστούν στόχοι private equity funds. Όσες έχουν αποτίμηση κάτω από 1 δισ. ευρώ, καλά θεμελιώδη,χαμηλό EV/EBITDA ή p/tbv και αντιμετωπίζουν θέμαστρατηγικής είναι υποψήφιες. Ακόμη και αν οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν, άμεσα και έμμεσα, ποσοστό μεγαλύτερο του 33,4%.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στις τράπεζες, όπου έτσι και αλλιώς θα φανεί αν κυβέρνηση έχει πρόθεση και δυνατότητα να προχωρήσει, προεκλογικά, σε κάτι πέραντης δημιουργίας κλίματος.


Πειραιώς: H ION Group φέρεται να προσφέρει 450 εκατ. ευρώ, για να αποκτήσει το 27% της Πειραιώς ( ποσοστό εν δυνάμει ελέγχου), που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μερίδιο εγχώρια τράπεζα. Παρά το premium, σε σχέση με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, αποτιμά την τράπεζα μόλις 0,30x την ενσώματη καθαρή της θέση. Με τέτοια προσφορά δεν διεκδικείς exclusivity…

Αν η προσφορά της δεν αποτελεί αποτέλεσμα χαμηλής ορατότητας, ως προς την ποιότητα του ισολογισμού,κρίνεται από την αγορά χαμηλή. Έρχεται, δε, σε εμφανή αντιδιαστολή με το κυβερνητικό και τραπεζικό αφήγημα περί «θωρακισμένης» οικονομίας. Τι όχι;


ΜΥΤΙΛ: Ο συνδυασμός ολοκλήρωσης των πωλήσεων από μεθοδικό πωλητή, με τις μικρές αγορές «καλαθιών», το buyback και τις τακτικές …overlap εξηγεί, σύμφωνα με χρηματιστές, το μίνι ράλι. Από τα χαμηλά των 13,33 ευρώ έφθασε στα 16,40 ευρώ την Παρασκευή (υψηλό τριμήνου).


ΔΕΗ: Η διοίκηση της εταιρείας διενήργησε παρουσιάσεις σε πελάτες της Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια περίοδο υπήρξαν δημοσιεύματα για το μεγάλο στοίχημα, που επιδιώκει να αναλάβει, μέσω εξαγοράς στο εξωτερικό. Στοίχημα με ρίσκο, αλλά υπό προϋποθέσεις με μεγάλα περιθώρια απόδοσης.

Οι παλαιές «καραβάνες» της αγοράς επισημαίνουν ότι αν ανοίξει πρόωρα η σχετική συζήτηση, εγκυμονεί ο κίνδυνος να εκφυλιστεί, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, σε πολιτικό θέμα. Εξέλιξη που θα περιορίσει, αν δεν εξαλείψει, τα περιθώρια τεχνοκρατικών χειρισμών και επομένως τις πιθανότητες ευόδωσης.  


ΕΤΕ: Συνεδριάζει την Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Στην ατζέντα το νέο πρόγραμμα εθελουσίας, που στοχεύει στην αποχώρηση 400-500 υπαλλήλων. Η τράπεζα σχημάτισε στο Α΄ τρίμηνο πρόσθετη πρόβλεψη 59 εκατ. ευρώ, για αποχώρηση προσωπικού.


ΙΝΚΑΤ: Στα 50 με 100 εκατ. ευρώ έχουν προσδιορίσει τράπεζες και αναλυτές το εύρος της νέας ΑΜΚ. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, διαβάζουμε υψηλότερα ποσά.

Όποιο και αν είναι το ύψος, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων αιολικών/φωτοβολταϊκώνσταθμών, χωρίς εγγυημένη τιμή.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ-REDS: Ανοικτό, πλέον, το ενδεχόμενο να απορροφήσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ τη REDS, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής της δημόσιας προσφοράς από τη Reggeborgh. Ιδιαίτερα αν οι Χρ. Παναγιωτόπουλος και Δ. Διαμαντίδης αποδεχθούν την προσφορά ή συναινέσουν στην ιδέα της συγχώνευσης.


Lamda: Δεν αποφασίστηκε, προς το παρόν, ένταξη νέων οικιστικών projects στα έργα πρώτης φάσης. Συζητήθηκε στο Δ.Σ (Απελεύθερος 12 Οκτωβρίου),αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν.


Τράπεζες- Ηρακλής: Ο νόμος για την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε senior notes ομολογίες τιτλοποιήσεων δεν περιλαμβάνει πρόνοια, για την περίπτωση που απαιτηθεί τροποποίηση του business plan. Προβλέπει κλιμακούμενες ποινές για τους servicers, σε συνάρτηση με την υστέρηση στις ανακτήσεις έναντι των στόχων, αλλά όχι τροποποίηση του πλάνου.

Αυτό μειώνει το ρίσκο για τις τράπεζες ως κατόχους senior notes με κρατική εγγύηση. Τον τελικό λόγο τον έχουν, βέβαια, οι ορκωτοί.  


Τράπεζες- Ηρακλής ΙΙ: Επίσης, δεν είναι σαφές τι θα συμβεί, αν η DBRS προχωρήσει σε υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας senior notes με κρατική εγγύηση. Με βάση την ερμηνεία του νόμου η κρατική εγγύηση θεωρείται κλειδωμένη.

Απουσία, πάντως, σαφούς πρόβλεψης, ρίσκο για το πώς θα αντιμετωπισθεί το θέμα, προκειμένου να αποφευχθεί μερική κατάπτωση της κρατικής εγγύησης, υπάρχει.

 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.363 views0 comments
bottom of page