top of page

Οι δωρεάν μετοχές ΤΕΝΕΡΓ, τα εντυπωσιακά κέρδη MOH και οι προβλέψεις Πειραιώς για ΑΕΠ- πληθωρισμό


Από τις αρχές του έτους ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 10%. Επίδοση αξιοσημείωτη, αν συνυπολογιστεί η πορεία των διεθνών αγορών. Ως τις αρχές του τρέχοντος μήνα «ατμομηχανές» της ανόδου ήταν οι τίτλοι των Eurobank και ΕΤΕ.

Ακολούθως την σκυτάλη έλαβαν Alpha και Πειραιώς. Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη καθώς το NPE ratio των δύο τραπεζών προσεγγίζει τα επίπεδα των «πιονέρων» και κατ’ επέκταση μειώνεται η «ψαλίδα» σε επίπεδο εκτιμώμενης κερδοφορίας.

Τράπεζες- Δ΄ τρίμηνο: Οι επιδόσεις, σε επίπεδο NII, κατά το τρέχον τρίμηνο, αναμένονται εντυπωσιακές καθώς θα ενσωματώνουν όλη την θετική επίδραση της ανατιμολόγησης υπολοίπου χορηγήσεων, με το κόστος καταθέσεων στο ναδίρ και το Asset Quality σταθερό. Από το 2023 – και εν όψει εκλογών- αναμένεται μικρή πίεση για αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων.

Οικονομία-βασικό σενάριο: Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έστειλαν, πρόσφατα, στον SSM επικαιροποιημένα επιχειρησιακά σχέδια διετίας 2022-23, με βασικό και δυσμενές σενάριο (Απελεύθερος 2 Νοεμβρίου).

Η Πειραιώς παραθέτει στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου στοιχεία για το δικό της βασικό σενάριο, ως προς την εξέλιξη της οικονομίας το 2023. Προβλέπει αύξηση ΑΕΠ της τάξης του 3,6%, με δείκτη ανεργίας 12,4%, δείκτη τιμών κατοικιών 6,7% και δείκτη τιμών εκτός κατοικιών 2,8%. Ο δε πληθωρισμός, σύμφωνα με τον Chief Economist της τράπεζας, Ηλ. Λεκκό θα διαμορφωθεί σε μόλις 2%. Άντε να τον αμφισβητήσεις μετά τη φετινή πανηγυρική επιβεβαίωση για ΑΕΠ.

MOH: Συνέτριψαν κάθε εκτίμηση τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 569 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από τα αντίστοιχα του δευτέρου τριμήνου (509 εκατ. ευρώ), όταν τα περιθώρια διύλισης ήταν στην …στρατόσφαιρα.

Μόνα τους τα EBITDA διύλισης στο Γ΄ τρίμηνο έφθασαν τα 500 εκατ. ευρώ, παρ’ ότι θεωρητικά τα περιθώρια υποχώρησαν. Αποδεικνύεται ότι τα εγχώρια διυλιστήρια κατορθώνουν να προμηθεύονται αργό σε τιμές χαμηλότερες του ανταγωνισμού.

MOH ΙΙ: Υπό το πρίσμα των παραπάνω επιδόσεων, αναπροσαρμόζονται οι εκτιμήσεις για τα EBITDA χρήσης σε επίπεδα υψηλότερα του 1,5 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν φορολογηθούν τα υπερκέρδη χρήσης, η Motor Oil χρησιμοποίησε την έκτακτη φετινή κερδοφορία για να «πρασινίσει», προσθέτοντας επαναλαμβανόμενα EBITDA άνω των 80 εκατ. ευρώ ετησίως με την Άνεμος.

Η παραπάνω «προίκα» και οι εκτιμήσεις για ισχυρά περιθώρια διύλισης και κατά το Α΄ τρίμηνο 2023, συντηρούν προοπτικές περαιτέρω ανόδου της κεφαλαιοποίησης.

MOH III: Το free cash flow τριμήνου σε 75 εκατ. ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης. Η εικόνα αναμένεται να αντιστραφεί στο τρέχον τρίμηνο. Ο καθαρός δανεισμός σε 1,43 δισ. ευρώ

Η παρουσίαση της στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης αναμένεται να βγάλει ειδήσεις.

ΤΕΝΕΡΓ: Η ηλέκτριση της συστάδας πάρκων ΑΠΕ στον Καφηρέα, η οποία επίκειται, θα λειτουργήσει ως «θρυαλλίδα» για –μερική;- ενεργοποίηση του προγράμματος επιβράβευσης στελεχών, με δωρεάν διάθεση ως 2,5 εκατ. νέων μετοχών. Τα υπόλοιπα KPIs, που αφορούν σε μεγάλες επενδύσεις, έχουν επιτευχθεί ή σχεδόν επιτευχθεί.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία είναι έτοιμο να ξεκινήσει ( σ.σ. έχει ληφθεί άδεια εγκατάστασης), ενώ σε καθεστώς προσωρινής λειτουργίας τελεί η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου. Εφόσον ηλεκτρισθεί και ο Καφηρέας από την επίτευξη των τριών KPIs μπορούν να διανεμηθούν δωρεάν 1,2 εκατ. νέες μετοχές.

Η, δε, διανομή θα διενεργηθεί, πριν από ενδεχόμενη συναλλαγή μεταβίβασης του 37% που κατέχει η ΓΕΚ.

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙΙ: Αν επιτευχθούν και οι στόχοι EBITDA ( σ.σ. άνω των 200 εκατ. ευρώ), δανεισμού προς EBITDA ( χαμηλότερο του 4,5x) και κερδοφορίας ( καθαρά κέρδη υψηλότερα των 70 εκατ. ευρώ) το ύψος των δωρεάν μετοχών θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 700 χιλιάδες.

Lamda: Τα ζημιογόνα EBITDA τριμήνου, σε επίπεδο ομίλου, οι καθαρές ζημιές με μείωση του NAV (7,6 ευρώ ανά μετοχή) και οι υψηλές ταμειακές εκροές επιβάλλουν να υπάρξουν σύντομα απτά νέα, ως προς την έναρξη εργασιών (υπογειοποίηση Λ. Ποσειδώνος, Riviera Tower, Vouliagmenis Mall) και την επιτάχυνση εισπράξεων. Έκτακτη στήριξη 31,9 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή ακινήτων σε εύλογη αξία

Lamda II: Στα καλά- πλην όμως αναμενόμενα- νέα το ισχυρό τρίμηνο των Malls (αύξηση EBITDA κατά 50%). Αν προσμετρηθούν τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα (Q42021 ως Q32022), τα εμπορικά κέντρα του ομίλου έφθασαν τις επιδόσεις 2019 (προ-Covid).

Quest: Συντηρητική αποδείχθηκε η καθοδήγηση του ομίλου με βάση τις επιδόσεις 9μήνου ( +16% πωλήσεις,+17,8% EBITDA). «Ατμομηχανή» παραμένουν τα προϊόντα Apple (Εμπορική δραστηριότητα) και οι υπηρεσίες Πληροφορικής. Η εξαγορά της Ιntelli Solutions εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση προσθέτει άνω του 1,6 εκ. ευρώ στα EBITDA.

Φουρλής: Οι επιδόσεις τρίτου τριμήνου (+7% πωλήσεις y-o-y, προσαρμοσμένα EBITDA 14 εκατ. ευρώ, αυξημένο μικτό περιθώριο που αντιστάθμισε την αύξηση του opex) απομακρύνουν κάθε ενδεχόμενο για νέα καθοδική αναθεώρηση στόχων.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, οι περισσότεροι αναλυτές αναθεώρησαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του ομίλου, κατά τη φετινή χρονιά.

Alarm: Την γνωστή ιστορία βίαιης συμπεριφοράς, την οποία είχαν κυκλοφορήσει, λίγο πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και την επανάφεραν τον περασμένο Αύγουστο, ως ανεπίσημη εξήγηση της παρακολούθησης, επαναλανσάρουν τα παράκεντρα. Ο κίνδυνος, βέβαια, είναι από καλεσμένο… Ζίγδη να τον κάνουν ήρωα.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.198 views0 comments
bottom of page