top of page

MOH-Πειραιώς: Aν δεν μπουν στον MSCI; Οι τράμπες Σαββίδη στον ΟΛΘ και η φωτιά στα μπατζάκια Αυγενάκη

Οι αγορές ξεκίνησαν τη χρονιά με αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Λίγο η αντίληψη ότι δύσκολα θα υπάρξει δεύτερο σερί έτος αρνητικών αποδόσεων, λίγο οι θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη ( ήπιος χειμώνας, πτώση της τιμής φ/α) το +7% που καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες από τις αρχές του έτους δικαιολογείται.

Αντίστοιχη είναι η απόδοση του Χ.Α σε επίπεδο Γ.Δ., με την υποσημείωση ότι παραμένει φθηνότερη αγορά. Για παράδειγμα, οι τράπεζες διαπραγματεύονται, με βάση τις εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά, σε p/tbv 0,45x με 0,66x, με τις πορτογαλικές στο 0,6x και τις ισπανικές στο 0,8x. Ένα μέρος του discount έκλεισε από το +16%, που καταγράφουν από την αρχή του έτους οι εγχώριοι τραπεζικοί τίτλοι, το οποίο ξεπερνά το μέσο όρο της ανόδου ευρωπαϊκών τραπεζών ( 11%).

Στο Χ.Α., όμως, πρωταγωνιστής παραμένει το «θερμό» χρήμα παρά την προσπάθεια διεύρυνσης της δεξαμενής των επενδυτών, οι οποίοι παρακολουθούν Ελλάδα, η οποία έγινε με το road show της Morgan Stanley (EXAE).

MOH- ΕΛΠΕ: Σε κάποιες περιπτώσεις (MOH) οι αποτιμήσεις είναι πλέον απαιτητικές, ως αποτέλεσμα των προσδοκιών ένταξης στον MSCI Standard. Το τελευταίο εξάμηνο η μετοχή της MOH έχει σημειώσει άνοδο κατά περίπου 30% με αυτή της ΕΛΠΕ στο 18%. Η, δε, ψαλίδα διευρύνθηκε από τα μέσα Δεκεμβρίου, λόγω MSCI.

Πειραιώς: Και στην περίπτωση της Πειραιώς καταλύτης της πορείας κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις αποτελούν οι προσδοκίες ένταξης στον MSCI Standard. Με τη διαφορά ότι παραμένει φθηνή, σε σχέση με τον κλάδο. Αν διαψευστούν οι προσδοκίες, θα αλλάξει μόνο η βραχυπρόθεσμη τάση. Κρίσιμο για το αν εισέλθει η όχι στον MSCI Standard, το αν συνυπολογισθεί στο free float το ποσοστό του Paulson. Υπενθυμίζεται ότι στην ΑΜΚ του 2021 ο Paulson συμμετείχε ως anchor investor.

ΤΧΣ-premium: Η αγορά έχει μπερδευτεί, μάλλον δικαιολογημένα, ως προς το premium που θα πρέπει να ενέχει οποιαδήποτε αυτόκλητη προσφορά κατατεθεί στο ΤΧΣ για μέρος ή το σύνολο ποσοστού του στην τράπεζα. Η τιμή της προσφοράς πρέπει να ενέχει premium, σε σχέση με τη μέση σταθμισμένη με όγκο τιμή 6μήνου. Όχι σε σχέση με την τρέχουσα.

Πειραιώς- ΙΟΝ: Επιπρόσθετα, δεν έχει διευκρινισθεί, αν συνυπολογίζεται η προσφορά που κατέθεσε το Νοέμβριο η ION για μέρος του ποσοστού του ΤΧΣ σε Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι κατατέθηκε, πριν την έγκριση της στρατηγικής αποεπένδυσης. Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς όσοι – και είναι πολλοί- έχουν στην Αθήνα «γοητευτεί» από τον Ιταλό ιδιοκτήτη της ION, τον συμβουλεύουν να καταθέσει επικαιροποιημένη προσφορά.

Intracom Properties: Η Intracom αποπλήρωσε συμβάσεις leasing για δύο από τα ακίνητα, με τα οποία «προίκισε» τη θυγατρική της, πριν την εισφορά. Υπάρχει, έτσι, μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πιθανές επεκτατικές κινήσεις.

ΟΛΘ: Αλλαγή εμπορικού διευθυντή ( η κα Θεοδώρα Ρήγα στη θέση του Ιωάννη Φετάνη ο οποίος δεν πρόλαβε να κλείσει τριετία) και μια αξιοσημείωτη σύμβαση υποπαραχώρησης 15 ετών, μεταξύ ΟΛΘ και Dimera Land&Property Ltd, εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη, για τις πρώην αποθήκες ΠΑΕΓΑ.

ΟΛΘ ΙΙ: Ο ΟΛΘ θα εισπράττει 410 χιλ. ευρώ, ετησίως ( το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται κατά 1% ανά έτος), ενώ προβλέπεται περίοδος χάριτος ως προς την καταβολή του για 21 μήνες από την ημερομηνία ανάθεσης. Η Dimera Land & Property θα προχωρήσει σε επένδυση ανακατασκευής και αξιοποίησης του κτηρίου. Προβλέπεται εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για τη φάση της ανακατασκευής και 500 χιλ. ευρώ, για τη φάση αξιοποίησης/εκμετάλλευσης ακινήτου.

Πρόκειται για τις παλαιές καπνικές αποθήκες, συνολικής επιφάνειας 13.700 τ.μ., τις οποίες θα μισθώσει η Deloitte, για να μεταφέρει εκεί το Deloitte Alexander Competence Center (DACC).

Μητσοτάκης- Βενιζέλος: Η διάρρηξη του μπλοκ «Μένουμε Ευρώπη», που συγκρότησαν ΝΔ και εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, το μακρινό 2015, επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, με αφορμή τις υποκλοπές.

Η απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου στην κριτική Διαμαντοπούλου για την ομιλία του σε εκδήλωση για το θέμα των υποκλοπών, υπό τον τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;» είναι ενδεικτική: η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) δεν λειτουργεί ως λόγος έκπτωσης ….και κυρίως ως λόγος να γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς «για να μην έρθουν οι άλλοι»

ΟΑΚΑ-Αυγενάκης: Φωτιές στα ήδη …τσουρουφλισμένα μπατζάκια του υφυπουργού Αθλητισμού ενδέχεται να βάλει μια παλιά ιστορία για ένα από τα στελέχη, που διορίστηκαν, επί ημερών του, στο ΟΑΚΑ. Πρόκειται για στέλεχος, που διετέλεσε σε καίριο πόστο επιχειρηματικού ομίλου στο Ηράκλειο, αλλά υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν τότε στο Ηράκλειο αναφερόταν σε έγγραφες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Άντε να αποδείξει ο δραστήριος στην τοπική κοινωνία βουλευτής Ηρακλείου ότι δεν είχε ακούσει τίποτε…


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.184 views0 comments
bottom of page