top of page

Τα καμπανάκια για ΣΙΔΜΑ, οι δωρεάν μετοχές σε ΤΕΝΕΡΓ χωρίς lock-up period και οι επιδόσεις ΟΛΠ

Για γέλια και για κλάματα η προσπάθεια δημιουργίας αντισυστημικού μπαμπούλα, με αφορμή το σχέδιο «Δήμητρα» του Βαρουφάκη. Το γκροτέσκο επιτείνεται από την επιστράτευση σοβαροφανών κυβερνητικών στελεχών, για την ανάδειξη μιας αστείας υπόθεσης.

Για να επανέλθουμε σε κατάσταση στοιχειώδους σοβαρότητας, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχασε πολλούς πόντους, σε επίπεδο ανάληψης ευθύνης και λογοδοσίας, με την υπόθεση των υποκλοπών και κυρίως με την εκ νέου υποψηφιότητα του Κώστα Αχιλλέως Καραμανλή, μερικές ημέρες μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Με τακτικές τύπου Δήμητρα αυτοί οι πόντοι δεν ανακτώνται.

Συνεχίστηκε στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η μείωση (σ.σ. 27,8%) στη διακίνηση εγχώριου φορτίου εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΠ. Πρόκειται για τρίτο σερί τρίμηνο πτώσης και μάλιστα εντεινόμενης. Στο περσινό Β΄ εξάμηνο η πτώση σε ετήσια βάση ανήλθε σε 15,2%.

ΟΛΘ: Η διοίκηση του ΟΛΘ είχε προϊδεάσει σχετικώς αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι η αλλαγή μείγματος πωλήσεων βελτίωσε τα περιθώρια κέρδους κατά το Α΄ τρίμηνο ( Απελεύθερος 4 Απριλίου). Οι επιδόσεις που ανακοίνωσε χθες το επιβεβαίωσαν. Τα αυξημένα έσοδα από Κρουαζιέρα, σταθμό αυτοκινήτων και σταθμό εμπορευματοκιβωτίων διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους.

ΤΕΝΕΡΓ- stock awards: Στη δωρεάν διάθεση 2.250.000 μετοχών σε στελέχη του ομίλου, μέσω κεφαλαιοποίησης ποσού υπέρ το άρτιο θα προχωρήσει η εισηγμένη. Όπως διευκρινίζουν πηγές του ομίλου οι διαφορετικές αναφορές στις οικονομικές καταστάσεις λειτουργούν προσθετικά.

ΤΕΝΕΡΓ-stock awards II: Τέλη του 2022 η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων και Αμοιβών έκρινε ότι επιτεύχθηκαν τρεις από τους στόχους του προγράμματος (σ.σ.48%) και εν συνεχεία το Δ.Σ αποφάσισε ΑΜΚ με έκδοση 1.200.000 μετοχών (Απελεύθερος 6 Φεβρουαρίου). Εν συνεχεία κατά την περίοδο σύνταξης της έκθεσης διαχείρισης που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις προέκυψε επίτευξη πρόσθετων στόχων που αντιπροσωπεύουν το 42% του stock awards. Επομένως, επιτεύχθηκε το 90% των στόχων και πρόκειται να εκδοθούν συνολικά 2.250.000 μετοχές. Οι δικαιούχοι και τα ποσοστά κατανομής οριστικοποιήθηκαν, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ της 26ης Ιανουαρίου. Δεν υπάρχει lock-up period.

ΤΕΝΕΡΓ: Το 18,3% των μακροπρόθεσμων δανείων ( σύνολο 1,06 δισ. ευρώ) του ομίλου έχουν σταθερό επιτόκιο, το 56,3% κυμαινόμενο, αλλά η εταιρεία έχει προχωρήσει σε κινήσεις αντιστάθμισης, μέσω των οποίων ανταλλάσσονται μελλοντικές πληρωμές σταθερού επιτοκίου, έναντι εισπράξεων κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ το υπόλοιπο 25,4% αφορά σε δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, χωρίς αντιστάθμιση. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανέρχονται σε μόλις 60,6 εκατ. ευρώ και είναι βέβαια όλα κυμαινόμενου επιτοκίου. Η επίπτωση στα αποτελέσματα από την απότομη άνοδο των επιτοκίων είναι ως εκ τούτου μικρή.

ΕΥΑΘ: Η μείωση των τιμών ενέργειας στους τελευταίους μήνες της περσινής χρονιάς περιόρισε την αύξηση του κόστους πωληθέντων στο 29,24% (33% στο 9μηνο) αλλά δεν απέτρεψε την κατάρρευση της κερδοφορίας. Το μικτό κέρδος υποχώρησε κατά 75,86%, τα EBITDA κατά 95,81% (878 χιλ. ευρώ), ενώ εμφάνισε ζημιές σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμάτων (4,2 εκατ. ευρώ).

ΕΥΑΘ ΙΙ: Το Δ΄ τρίμηνο ο όμιλος είχε ζημιές, σε επίπεδο EBITDA, παρά τη μείωση στις τιμές ρεύματος και τη- σχετική- βελτίωση του μικτού περιθωρίου. «Έκαψε» ταμειακά διαθέσιμα (71,48 εκατ. από 91,3 εκατ. ευρώ), για να χρηματοδοτήσεις επενδύσεις και διανομή μερίσματος.

ΣΙΔΜΑ: Κτυπούν καμπανάκια για την ποιότητα της αναδιάρθρωσης δανεισμού την οποία έκαναν το 2021 οι τράπεζες. Το πραγματικό επιτόκιο δανεισμού σε 7% για τον όμιλο ο οποίος έχει να αποπληρώσει δόσεις δανείων 25 εκατ. ευρώ το 2023. Μικτό περιθώριο 9,7% (15,31% το 2021) και περιθώριο EBITDA 6,69% (11,98% το 2021). Τα EBITDA σε 17,8 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός 71 εκατ. ευρώ. Αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 5,2 εκατ. ευρώ για τη μητρική.

Εντός Φεβρουαρίου προχώρησε στην πώληση παραγώγων επιτοκιακού κινδύνου που είχε συνάψει με ΕΤΕ και Πειραιώς. Από την πώληση εισέπραξε περίπου 1,3 εκατ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Σε έκδοση πρώτης σειράς ομολογιών, ύψους 80 εκατ. ευρώ, προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ στα τέλη Μαρτίου. Την έκδοση κάλυψε κοινοπραξία εγχώριων τραπεζών. Η έκδοση αποτελεί το πρώτος μέρος της σύμβασης ομολογιακού δανείου, συνολικού ποσού 150 εκατ. ευρώ, την οποία υπέγραψε ο ΑΔΜΗΕ με τις τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2021.

Eurobank: Το 40% των κερδών του ομίλου Eurobank θα έρθει το 2025 από τις διεθνείς δραστηριότητες. Αυτό προβλέπει το τριετές πλάνο, οι βασικοί στόχοι του οποίου επικοινωνούνται από τη διοίκηση του ομίλου στους επενδυτές. Πέρσι, η διεθνής δραστηριότητα συνεισέφερε περί το 30% των κερδών.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.187 views0 comments
bottom of page