top of page

Η εξ Αμερικής πίεση σε Τιτάν, τα υπερκέρδη ΚΡΙ-ΚΡΙ και τα ερωτήματα για buyback και μέρισμα της Άβαξ

ΟΠΑΠ: Ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς τα EBITDA Α΄ τριμήνου (196,5 εκατ. ευρώ). Η επίδοση διατηρεί την προσδοκία ότι τα EBITDA χρήσης θα υπερβούν ελαφρώς την καθοδήγηση της διοίκησης (740-760 εκατ. ευρώ). Ελεύθερες ταμειακές ροές 137 εκατ. ευρώ και θετικό ταμείο 77 εκατ. ευρώ.

Τιτάν: Εμφανής εδώ και μερικές συνεδριάσεις η πίεση στη μετοχή λόγω της ανησυχίας για στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ. Σε περίπτωση συμφωνίας στο παρά πέντε μεταξύ Λευκού Οίκου και ρεπουμπλικάνων πιθανό το μίνι ράλυ ανακούφισης.

Autohellas: Πρόγευση της δυναμικής της φετινής χρονιάς έδωσαν οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου (+53,1%). Από τα 221,6 εκατ. ευρώ μόλις τα 15 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα σε Πορτογαλία, η οποία επιβάρυνε, λόγω συνδυασμού εποχικότητας/αντικειμένου, τα αποτελέσματα με ζημιά 2,8 εκατ. ευρώ. EBITDA 47,7 εκατ. ευρώ (+25,2%) και EBIT 17,5 εκατ. (+30,6%).

Autohellas ΙΙ: Τα έσοδα του τομέα ενοικιάσεων στην Ελλάδα άγγιξαν τα 49 εκατ. ευρώ (+18,2%) στο παραδοσιακά «αδύναμο» τρίμηνο, ενώ σε Κροατία και Κύπρο αυξήθηκαν κατά 20%. Τα έσοδα από εμπορία αυτοκινήτων σε 142,3 εκατ. ευρώ (+56,7%). Από τον Απρίλιο έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με την εταιρεία, ισχυρή δυναμική στις αφίξεις και τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, που ήδη επηρεάζει θετικά τη ζήτηση στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Quest: Λίγο υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα EBITDA (19,46 εκατ. ευρώ) Α΄ τριμήνου. Με +22,5% τα έσοδα εμπορικής δραστηριότητας και με +20,5% οι υπηρεσίες πληροφορικής. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η ACS πέτυχε αύξηση των προ φόρων κερδών με ρυθμό αντίστοιχο της ανόδου των εσόδων (8,9%).

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Επιβεβαιώθηκε το guidance της διοίκησης (Απελεύθερος 2 Μαΐου), για επάνοδο των περιθωρίων κέρδους στα επίπεδα του 2021. Μικτό περιθώριο 30%, περιθώριο EBITDA 21,15%. Το περιθώριο EBIT (18,5%) ξεπέρασε αισθητά τα επίπεδα του 2021, λόγω σημαντικής αύξησης των πωλήσεων ( σ.σ. σε αξία) και επομένως μείωσης των σταθερών εξόδων. «Ατμομηχανή» οι επιδόσεις σε γιαούρτι, τόσο στην εγχώρια αγορά (+43,3%), λόγω διεύρυνσης της ζήτησης για ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα, όσο και στο εξωτερικό (+53%).

ΙΝΤΚΑ: Επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή στα θέματα της τακτικής γενικής συνέλευσης. Το ποσό που προτείνεται να επιστραφεί ανέρχεται σε 10,03 εκατ. ευρώ. Απόφαση για συμψηφισμό ζημιών με ποσό υπέρ το άρτιο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μελλοντικής καταβολής μερίσματος.

MIG: «Τσιμπούν» οι αμοιβές σε μη εκτελεστικά μέλη από 370 χιλ. ευρώ το 2022 σε 460 χιλ. ευρώ φέτος; Και αν ναι με ποια αιτιολόγηση;

ΑΒΑΞ: Εντυπωσιάζουν οι προτάσεις Δ.Σ για την ανταμοιβή μετόχων, δεδομένης της ανύπαρκτης οργανικής κερδοφορίας. Στην πρόθεση διανομής μερίσματος (0,07 ευρώ ανά μετοχή) προστέθηκε και πρόγραμμα buyback. Προτείνεται στην τακτική γενική συνέλευση να αγοραστούν ως 10 εκατ. μετοχές (6,9% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου) σε διάστημα 24 μηνών και σε εύρος 0,50 ως 4 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ο όμιλος είχε μικτό κέρδος 20,9 εκατ. ευρώ, έξοδα διοίκησης/διάθεσης, που άγγιξαν τα 41 εκατ. ευρώ και τόκους 20,7 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 27 Απριλίου). Τα κέρδη χρήσης 2022 ήρθαν από πωλήσεις.

ΑΒΑΞ ΙΙ: Η νέα πολιτική αποδοχών προβλέπει μεταβλητές αποδοχές ( με μετρητά ή/και μετοχές/stock οption) ως το 100% των σταθερών ( σ.σ. μπορούν να φθάσουν και στο 200% κατόπιν απόφαση γενικής συνέλευσης). Ως το 60% των μεταβλητών αποδοχών μπορεί να καταβληθεί εντός έτους. Το υπόλοιπο τουλάχιστον 40% σε βάθος 5ετίας.

ΠΛΑ-ΘΡΑ: Χαμηλότερες πωλήσεις στο Α΄ τρίμηνο (93 εκατ. ευρώ) με αύξηση, όμως, των EBITDA του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου προϊόντων (11,7 εκατ. ευρώ) ανέφερε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης. Ο χαρακτηρισμός των εσόδων/κερδών από το χαρτοφυλάκιο προϊόντων υγείας ως «μη επαναλαμβανόμενα» προκαλεί εντύπωση καθώς δεν είχαν χαρακτηριστεί έτσι εξ αρχής ( σ.σ. την περίοδο της πανδημίας).

FLEXO: Στα θέματα της τακτικής γενικής συνέλευσης νέο buyback. Προτείνεται να μπορεί η εταιρεία να αγοράσει ως 16/6/2025 ως 590 χιλ. μετοχές σε εύρος μεταξύ 3 και 8 ευρώ. Στα θέματα της συνέλευσης και νέο stock option plan.

Τεχνική Ολυμπιακή: Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η Τεχνική Ολυμπιακή ήταν ο προτιμητέος επενδυτής του project Arrow (Απελεύθερος 12 Απριλίου). Θα πληρώσουν 19,8 εκατ. ευρώ για να πάρουν, αν κλείσει η συναλλαγή, ως 186 ακίνητα. Δεδομένης της πικρής εμπειρίας που έχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας από τις ως τώρα ζημιές της δραστηριότητας στα NPEs (Απελεύθερος 19 Απριλίου), η είδηση δεν σκορπά ρίγη ενθουσιασμού.

Σε προηγούμενες τέτοιες συναλλαγές, μεταξύ τραπεζών και funds, υπήρχε δυνατότητα απόδοσης πίσω μέρους των ακινήτων.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.150 views0 comments
bottom of page