top of page

Ώρα αποφάσεων για ΤΕΝΕΡΓ. Η ένεση 84,4 εκατ. για ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Άβαξ και η αγωνία ΕΤΕ για Κωστέα-Γείτονα


Καλημέρα και καλή εβδομάδα,


Από τις αρχές του μήνα βρίσκεται σε εξέλιξη bear market rally. Πρωταγωνιστούν οι κυκλικές μετοχές.


Για πρώτη φορά, δε, μετά από σχεδόν ένα χρόνο, δημιουργείται η αίσθηση ότι οι αποτιμήσεις εταιρειών τεχνολογίας, με ισχυρό μερίδιο αγοράς, μπορεί να είδαν τα χαμηλά τους καθώς ενσωματώθηκε το συντριπτικό μέρος της επίπτωσης από τον –εκτιμώμενο- κύκλο ανόδου επιτοκίων.

Τα παραπάνω, όμως, δεν σηματοδοτούν το τέλος της ταλαιπωρίας.


Όσο κυριαρχεί η ανησυχία ύφεσης και μείωσης της εταιρικής κερδοφορίας κανείς δεν μπορεί να πει ότι είδαμε τον «πάτο». Για τις ευρωπαϊκές μετοχές υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας: η εξέλιξη της γεωπολιτικής και κατ’ επέκταση της ενεργειακής κρίσης.


Τον τόνο, το επόμενο διάστημα, θα συνεχίσουν να δίνουν τα εταιρικά αποτελέσματα και οι καθοδηγήσεις των διοικήσεων. Όποιες εισηγμένες ανακοινώνουν χειρότερα νούμερα από το consensus ή αναθεωρούν επί τα χείρω το guidance θα «τιμωρούνται».


Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου δημοσίευσης αποτελεσμάτων, είναι πιθανόν να επανέλθουν οι πιέσεις.Σε εμφανώς χειρότερη θέση τα ευρωπαϊκά assets.


ΕΚΤ-παρέμβαση: Σε ακόμη δυσμενέστερη θέση ο Νότος καθώς στις ανησυχίες για slow down/ύφεση προστίθεται και η πολιτική αβεβαιότητα.


Η ασαφής τοποθέτηση της ΕΚΤ, όσον αφορά στο «εργαλείο» παρέμβασης, προς αποφυγή του κατακερματισμού αγορών ομολόγων, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ιταλία, ίσως οδηγήσουν τους επενδυτές να τεστάρουν γρήγορα την αποφασιστικότητά της.

Λύνοντας de facto το θέμα του υπό ποια κριτήρια θα ενεργοποιείται η παρέμβαση.


ΤΕΝΕΡΓ: Macquarie και First Sentier Investors έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές, ενώ ολοκληρώνεται και η περίοδος διευκρινίσεων. Φθάνει, επομένως, η ώρα των αποφάσεων για την πλευρά ΓΕΚ/Περιστέρη.


Αν θα μπει, δηλαδή, σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τον ενδιαφερόμενο που έχει καταθέσει την πιο ανταγωνιστική προσφορά. Η αίσθηση της αγοράς είναι ότι επίκειται exclusivity, αλλά μέχρις εκεί.


Οι δύο «μνηστήρες» έχουν κάνει σημαντική προεργασία με ξένες και εγχώριες τράπεζες για τη χρηματοδότηση ενδεχόμενου deal.


Τράπεζες-stock option: «Μανιάτικο» κρατούν κάποιοι ξένοι μέτοχοι τραπεζών για το θέμα των τιμών εξάσκησης στα stock option plans. Αλλιώς δεν εξηγείται ότι και φέτος καταψήφισαν εκθέσεις αποδοχών, παρ’ ότιδεν συντελέστηκαν μεταβολές ως προς τις σταθερές απολαβές εκτελεστικών μελών.

Σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις ο αχός από τον περσινή αντίδραση παρέμεινε δυνατός.  


Lamda: Για το Δ΄ τρίμηνο του έτους μετατέθηκε η έναρξη είσπραξης προκαταβολών από πωλήσεις οικοπέδων για βίλες και προπωλήσεις διαμερισμάτων του Marina Residential Tower. Το ύψος των προβλεπόμενων φετινών εισπράξεων στα 200 εκατ. ευρώ.


Τουλάχιστον αυτή τη φορά τα πράγματα μπήκαν στη σωστή σειρά.


Για να εισπράξει η Ελληνικό ΑΕ θα πρέπει να προηγηθείη έκδοση Α) αντικειμενικών αξιών για το Ελληνικό (σ.σ. αναμένονται στα τέλη του μήνα με αρχές Αυγούστου), Β) οικοδομικής αδείας για MRT (ως τον Σεπτέμβριο) και Γ) οριζόντιων ιδιοκτησιών (ως τον Σεπτέμβριο).


Πρόκειται για νέα διάψευση καθοδήγησης, ως προς τις εισπράξεις, αλλά τουλάχιστον τη νέα κατεύθυνση συνέχει η λογική (Απελεύθερος 23 Ιουνίου).


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Τρέχει», ως γνωστόν, η περίοδος της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, που έχει υποβάλει η Reggeborgh στους μετόχους μειοψηφίας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ( σ.σ. η Motor Oil δήλωσε ότι δεν θα την αποδεχθεί).

Την ώρα που οι μέτοχοι καλούνται άμεσα να λάβουν αποφάσεις, το νέο τριετές στρατηγικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ( Απελεύθερος 29 Ιουνίου).


ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙ: Την παραδοξότητα της κατάστασης επιτείνουν δημοσιεύματα για επανατοποθέτηση του ομίλου στις ΑΠΕ, ως έναν από τους βασικούς άξονες του νέου business plan.


Θεωρητικά, η συμφωνία με τη Motor Oil δεν απαγορεύει στον κατασκευαστικό όμιλο ακόμη και την άμεση ενασχόληση με τις ΑΠΕ. Προκύπτει, όμως, αφενός θέμα εντυπώσεων ( σ.σ. λέγεται ότι οι διαρροές του περασμένου Μαΐου για το ίδιο θέμα «μαζεύτηκαν», μετά την ενόχληση της Motor Oil), αφετέρου ουσίας.


Που θα βρει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ χαρτοφυλάκιο αδειών ΑΠΕ;

Να το «κτίσει» εξ αρχής δείχνει αδύνατο, να το αγοράσει δεν κάνει νόημα, όταν μόλις πώλησε άδειες για 1,6GW.  Τι απομένει;


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Αττική Οδός: Και από τα μελλοντικά και άδηλα, πάμε στα άμεσα. ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Άβαξλαμβάνουν άλλη μια γερή ταμειακή «ένεση» από Αττική Οδό. Συνολικό μέρισμα χρήσης 84,4 εκατ. ευρώ ( σ.σ. μαζί με το προμέρισμα 30 εκατ. που έχουν ήδη εισπράξει).


Η Αττική Οδός εμφάνισε πέρσι πωλήσεις 176,77 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 71,46 εκατ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα 105 εκατ. ευρώ συν περίπου 6 εκατ. ευρώ σε ομόλογα.

Αυξημένη κατά 36,88% η κυκλοφορία στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.


ΕΤΕ- Κωστέας Γείτονας: Ώρες αγωνίας πέρασαν στην Εθνική, παρακολουθώντας την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Η φωτιά απείλησε σοβαρά τις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα, καταστρέφοντας ευτυχώς μόνο βοηθητικούς χώρους.


Η Εθνική έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό πώλησης μη εξυπηρετούμενων συμβάσεων leasing (project Pronto) και στο χαρτοφυλάκιο περίοπτη θέση έχει η χρηματοδοτική μίσθωση της Κωστέας Γείτονας για τις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις.


PhoenixVegaMezz: Στο 4,52% έπεσε το ποσοστό της Helikon Investments στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.


INLOT: Ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή και η κάλυψη αδιάθετων μετοχών της Intralot. Η ΑΜΚ καλύφθηκε πλήρως με τον Κορεάτη να αποκτά σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στο 33% του νέου μετοχικού κεφαλαίου.

Ο πρωταρχικός σκοπός δηλαδή επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι άσκησαν περισσότεροι ιδιώτες μέτοχοι από όσους περίμεναν.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης θα ελέγχει πέριξ του 32,5% του νέου μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας ασκήσει και προεγγραφές για αδιάθετες.

 

 


 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.238 views0 comments
bottom of page