top of page

Το deal «οδηγός» για ΑΠΕ, η έξοδος των «μπαταχτσήδων» από ΔΕΗ και ο νέος επενδυτής για Sani-Ikos



Στην κρίσιμη κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Παρασκευής επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της αγοράς. Από την εξέλιξή της θα κριθεί αν διασκεδαστούν ή θεριέψουν οι ανησυχίες για πολιτική αβεβαιότητα.




ΑΠΕ-deals: Το SPA, μεταξύ Μυτιληναίος και Egnatia Group, για την αγορά από την πρώτη φωτοβολταικών πάρκων και αδειών της δεύτερης, συνολικής ισχύος περίπου 1513,4 MW, ίσως αποτελέσει οδηγό για κυοφορούμενα deals, που αφορούν μόνο σε αγορά χαρτοφυλακίου πάρκων ή/και αδειών ΑΠΕ.


Με βάση το προαναφερόμενο SPA, τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της Egnatia Group χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και εντάσσονται, αντίστοιχα, σε τρεις διαφορετικές εταιρείες.


ΑΠΕ-deals II: Στην πρώτη (Εγνατία Wind) πέρασαν υπό ανάπτυξη πάρκα, συνολικής ισχύος 134,5 MW, που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ολοκλήρωσης της αδειοδότησης ή είναι έτοιμα προς κατασκευή καθώς και έργα 56,97 MW, τα οποία βρίσκονται σε ελαφρώς προγενέστερο στάδιο.

Στις δύο άλλες εταιρείες μεταβιβάστηκαν άδειες, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης της αδειοδοτικής διαδικασίας.


Η Μυτιληναίος καταβάλει το 85% του τιμήματος (32.000 ευρώ ανά MW), όταν τα έργα καθίστανται έτοιμα προς κατασκευή. Το υπόλοιπο (5,5 χιλ. ανά MW), μετά την ηλέκτρισή τους.


ΔΕΗ: Υπάρχει, σύμφωνα με αναλυτές, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στα πρόσφατα στοιχεία, για την πορεία των πελατών της ΔΕΗ με ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ανέδειξε το ΑΠΕ και αναπαράχθηκαν από το σύνολο σχεδόν των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων πελατών ( σ.σ. με καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμού/ών μεγαλύτερη των 90 ημερών) μειώθηκε τον Ιούνιο του 2022, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, κατά περίπου 237 χιλιάδες ( από 1,35 εκατ. σε 1,11 εκατ. πελάτες).


ΔΕΗ ΙΙ: Το ίδιο διάστημα ο αριθμός των συνολικών πελατών της Επιχείρησης μειώθηκε κατά περίπου 137 χιλιάδες ( από 5,75 σε 5,61 εκατ. πελάτες).


Η συσχέτιση δείχνει ότι μέρος της μείωσης των πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές οφείλεται στην αποχώρησή τους από τη ΔΕΗ και τη διάχυσή τους σε εναλλακτικούς παρόχους.


Το υπόλοιπο προήλθε από τα προγράμματα διακανονισμού, αλλά και το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση βρήκε τη ΔΕΗ με περισσότερους – αναλογικά- πελάτες οι οποίοι διέθεταν προγράμματα σταθερού τιμολογίου, σε σχέση με τον ανταγωνισμό.


Τράπεζα Κύπρου: Καλλιεργείται, όπως αναμενόταν, κλίμα κινδυνολογίας στο Νησί για το ενδεχόμενο να αλλάξει χέρια η Τράπεζα Κύπρου.


Με μπαράζ δημοσιευμάτων επιδιώκεται να ανακληθούν μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος ( κούρεμα καταθέσεων). Εξ ου και οι αναφορές σε Βγενόπουλο, χρησιμοποίηση των assets της τράπεζας για αλλότριους σκοπούς, asset stripping κά.


Αν ο στόχος επιτευχθεί, καθίσταται δύσκολο να προχωρήσει οποιαδήποτε πρόταση. Είτε από Lone Star, είτε από ελληνική τράπεζα.


Κανείς, βέβαια, δεν σημειώνει ότι η Κύπρου ελέγχεται μετοχικά σήμερα από ρωσικά κεφάλαια και hedge funds.


Τράπεζα Κύπρου ΙΙ: Τέλος, χαριτωμένες είναι οι αναφορές σε νομοθετική ρύθμιση, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία θα επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να θέτει veto στην αλλαγή ελέγχου τράπεζας, επικαλούμενος εθνικό συμφέρον.


Χαρά που θα πάρουν στην DG Comp, (ότ)αν τους την παρουσιάσουν.


Sani-Ikos: Προχωρά ο σχεδιασμός του cash out. Οι συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται να χορηγήσουν νέο δανεισμό (Απελεύθερος 16 Αυγούστου), ο οποίος θα αποπληρώσει τα δάνεια, που έχουν χορηγήσει στον όμιλο οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Το cash out θα ολοκληρωθεί με μια μικρή – για τα δεδομένα του όλου deal- επιστροφή κεφαλαίου.

Sani-Ikos ΙΙ: Ταυτόχρονα, «τρέχει» η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, ο οποίος, βάσει όσων ακούμε, θα είναι «παθητικός». Δηλαδή, pension ή sovereign fund.


Η Oaktree πουλάει και φεύγει, αφού πάρει πίσω δανεικά και επιστροφή. H Goldman Sachs Asset Management (GSAM) προσανατολίζεται να πράξει το ίδιο, αν και υπάρχουν σκέψεις να διατηρήσει μικρό ποσοστό.


Αντίθετα, η οικογένεια Ανδρεάδη και η Hermes GPE θα παραμείνουν μέτοχοι, μετά την ολοκλήρωση της πολύπλοκης διαδικασίας, επανατοποθετώντας ένα μέρος των κεφαλαίων που έλαβαν από το cash-out.


ΟΠΑΠ: Ανακοινώνει αποτελέσματα Β τριμήνου στις 29 Αυγούστου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές έχει προγραμματιστεί για 8 Σεπτεμβρίου.

Η Eurobank Equities αναμένει αυξημένα έσοδα κατά 13% σε ετήσια βάση, ενίσχυση EBITDA κατά 9% ( σ.σ. πέρσι τα πρακτορεία και τα Play ήταν κλειστά για μέρος του Β τριμήνου) και free cash flow 120 εκατ. ευρώ ( μείωση καθαρού χρέους στα επίπεδα των 35 εκατ. ευρώ).




 




Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.







236 views0 comments
bottom of page