top of page

Η εκλογική Δεξιά …κυνηγά τράπεζες. Η MOH, η Θαλής και η ΗΛΕΚΤΩΡ. Το mega conflict της Ellington


Ούτε φιλελεύθερη, ούτε λαϊκή δεξιά. Εκλογική δεξιά. Αυτό είναι, πλέον, το κυβερνητικό στίγμα και οι χθεσινές εξελίξεις το επιβεβαιώνουν. Η κυβέρνηση έπεισε τους «κακούς» εφοπλιστές να δώσουν 20 εκατ. ευρώ παραπάνω, ετησίως, ως οικειοθελή παροχή στην Ελληνική Δημοκρατία. Από τα 40 στα 60 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του ποσού δεν αντέχει κριτικής, αν συνυπολογιστούν τα αμύθητα κέρδη, που καταγράφουν, φέτος, όσοι εφοπλιστές κατέχουν τάνκερ, αλλά το point δεν είναι εκεί. Εντοπίζεται στη συντονισμένη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι όσοι βγάζουν υπερκέρδη θα πληρώσουν. Εξ ου και ενώ η συμφωνία είχε επιτευχθεί από Σεπτέμβριο την ανακοίνωσαν τώρα.

Τράπεζες- ΥΠΟΙΚ: Ταυτόχρονα, ξεκίνησε νέο επικοινωνιακό αφήγημα με τις «κακές» τράπεζες, που πρέπει, επίσης, να συμβάλουν στην κοινωνική σταθερότητα. Αυξάνοντας επιτόκια καταθέσεων στο 1%, στηρίζοντας ευάλωτους συνεπείς δανειολήπτες, τρώγοντας καμπάνες από αρχές κά.

Τα προηγούμενα τρία χρόνια η κυβέρνηση «καθάρισε» μια σειρά από σημαντικά ζητήματα για τις τράπεζες ( κρατικές εγγυήσεις επί των senior notes τιτλοποιήσεων, πρωτόγνωρη δημοσιονομική παρέμβαση στη πανδημία, που στήριξε κατανάλωση και ομαλή εξυπηρέτηση δανείων, swaps κρατικών ομολόγων κά). Τώρα, το «γκουβέρνο» ζητάει, με τη σειρά του, οι τράπεζες να βάλουν …πλάτη καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια για στήριξη των δανειοληπτών.

Τράπεζες – ΥΠΟΙΚ ΙΙ: Ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας, χθες, σε ραδιοφωνικό σταθμό ήταν ξεκάθαρος: να αναλάβουν προληπτικές δράσεις ( προδραστικά μέτρα) οι τράπεζες, για τη στήριξη των δανειοληπτών, δείχνοντας προς το –πιλοτικό- ισπανικό παράδειγμα.

Ο κίνδυνος να αυξηθούν τα NPEs, λόγω μιας τέτοιας παρέμβασης και της δημοσιότητας που θα λάβει, είναι μεγάλος. Υπενθυμίζεται ότι το εποπτικό πλαίσιο αφήνει πολύ μικρά περιθώρια τροποποίησης όρων της δανειακής σύμβασης, που δεν θεωρούνται ρύθμιση. Και οι ρυθμίσεις παράγουν νέα «κόκκινα».

Τράπεζες- NPEs: Αν ρυθμιστεί η δανειακή σύμβαση, το δάνειο, είτε ανεβαίνει απλά μια σκάλα σε κίνδυνο (από Stage 1 σε stage II) με μικρή αύξηση προβλέψεων, είτε ταξινομείται ως NPE για 12 μήνες. Για ήδη ρυθμισμένα δάνεια, η δυνατότητα παρεμβάσεων, χωρίς να θεωρηθεί-νέα- ρύθμιση, είναι μηδαμινή.

Αν επιμείνει η κυβέρνηση στην πρόθεση, είτε αλά Ισπανικά, είτε αλά γκρέκα ( σ.σ. το πιθανότερο), θα επιβεβαιωθούν οι υποψίες, που υπήρχαν από τις αρχές Φθινοπώρου ( Απελεύθερος 19 Σεπτεμβρίου) για τα κίνητρα πίσω από την προσπάθεια να παρεμποδιστεί η διανομή συμβολικού μερίσματος.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Να μειώσουν περαιτέρω το προσωπικό τους φέρεται ότι ζήτησε από τις θυγατρικές η διοίκηση του ομίλου.

MOH-Θαλής: Η εξαγορά της Θαλής ΑΕ (σ.σ. χωρίς να ανακοινωθεί τίμημα) δημιουργεί «μαγιά» για το νέο πυλώνα «κυκλικής οικονομίας» του ομίλου. Ο οποίος θα πρέπει να ενισχυθεί. Και η προφανέστερη περίπτωση ενίσχυσης είναι η ΗΛΕΚΤΩΡ, που ήδη συνεργάζεται σε project με τη Θαλής.

Η Θαλής είχε πέρσι κύκλο εργασιών 35,47 εκατ. ευρώ (+38,42%), μικτά κέρδη 7,64 εκατ. ευρώ (+38,14%) και EBITDA 5,36 εκατ. ευρώ (+15%) Τους τελευταίους μήνες, διανεμήθηκε στους μετόχους το ποσό των 1,57 εκατ. ευρώ από το υπόλοιπο κερδών εις νέον.

Attica-Ellington: Στις 9 Δεκεμβρίου έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Δ.Σ της Attica Bank. Θέμα της συνεδρίασης το πόρισμα του ελέγχου Euroxx-UBS στο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας. Βάσει του πορίσματος το Δ.Σ θα αποφασίσει την στρατηγική μείωσης των NPEs και την κατανομή των προβλέψεων 300 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από τα κεφάλαια της ΑΜΚ.

Φανταζόμαστε ότι οι εκπρόσωποι της Ellington θα απέχουν της ψηφοφορίας στα θέματα κατανομής των προβλέψεων και στρατηγικής μείωσης των NPEs.

Attica- Ellington II: Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να τίθεται καν θέμα για την Ellington καθώς έχει ξεκάθαρο conflict.

Η Ellington κατέχει τις mezzanine και junior notes ομολογίες της τιτλοποίησης Omega. Είναι ταυτόχρονα ο servicer των απαιτήσεων του ίδιου χαρτοφυλακίου. Τελευταίο και όχι έσχατο, οι βασικοί όροι της συμφωνίας μετόχων, μεταξύ ΤΧΣ και κοινοπραξίας Ellington- ΤΜΕΔΕ, προβλέπουν ότι τυχόν πρόσθετες προβλέψεις ( σ.σ. πέραν του τι θα κατανεμηθεί από τα 300 εκατ. ευρώ) για το χαρτοφυλάκιο Omega θα καλυφθούν από την Ellington.

Επομένως, συμφέρον της Ellington είναι να κατανεμηθούν όσο το δυνατόν ψηλότερες προβλέψεις στο Omega από τα 300 εκατ. ευρώ.

Attica- Ellington III: Με βάση τα παραπάνω αποτελεί αυτονόητο να απέχουν από τη συζήτηση και ψήφιση οι εκπρόσωποι της Ellington στο Δ.Σ. Δεν είναι, όμως, καθόλου σίγουρο ότι στη χώρα μας ισχύουν τα αυτονόητα.

Και το λέμε επειδή ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ο έλεγχος στο χαρτοφυλάκιο NPEs της Attica να διενεργηθεί από την Ellington!! Το ΤΧΣ είχε, μάλιστα, συμφωνήσει. Η αδιανόητη εξέλιξη αποτράπηκε, με παρέμβαση της ΤτΕ, μετά την κατάθεση του term sheet μετόχων. Θα γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι..

Attica- Ellington IV: Τέλος, οι εδώ και μήνες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ellington αναζητά συνεπενδυτές. Πληροφορίες που οι εδώ εκπρόσωποί της, επίσης μεθοδικά, διαψεύδουν. Ανεξαρτήτως της παραπάνω κατάληξης, αν η Ellington συμμετάσχει στην ΑΜΚ, μέσω SPV ή σειράς παρένθετων εταιρειών, θα πρέπει, αυτή τη φορά, να φαίνεται ο τελικός δικαιούχος. Ο οποίος να πληροί και τα απαραίτητα κριτήρια.

Alarm: Αν κριθεί αποτυχημένο το road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο, κάποιος θα το χρεωθεί. Ο επιχειρηματίας του οποίου οι πιέσεις το προκάλεσαν, είναι άμοιρος-πολιτικών- ευθυνών ( σ.σ. μένει να φανεί αν μειωθούν τουλάχιστον οι συνεχείς διαρροές για αποχώρηση από το Χ.Α). Ο Κοντόπουλος, ως νεοφερμένος, εκτέλεσε εντολές. Ποιος μένει;

Υ.Γ.: JP Euroxx ή EuroxxSachs; Ποιο είναι το πιο καλόηχο;Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.358 views0 comments
bottom of page