top of page

Το timing ανακοινώσεων για ΤΕΝΕΡΓ. Με τι free float σταθμίζει Πειραιώς η MSCI. Η επιτυχία της Τιτάν

Πειραιώς: Το απόγευμα της 30ης Ιανουαρίου η Πειραιώς θα παρουσιάσει τους στόχους της φετινής χρονιάς. Η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συγκεντρώσει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η Πειραιώς έκλεισε πέρσι μέρος της «ψαλίδας» με τον ανταγωνισμό όσον αφορά στους κεφαλαιακούς δείκτες και το NPE ratio και αυτό αποτυπώθηκε στο ταμπλό κατά το τελευταίο δίμηνο. Τα επόμενα βήματα, ως εκ τούτου, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πειραιώς-ΜSCI: H MSCI συνυπολογίζει στους βασικούς μετόχους πέραν του ΤΧΣ, τον Paulson (18,6%) και τον Μυστακίδη (2,8%). Επομένως σταθμίζει για ενδεχόμενη εισαγωγή free float το 51,6%. Αυτό κάνει πιο δύσκολη την εισαγωγή στον MSCI Standard στην επικείμενη αναθεώρηση δεικτών.

Τιτάν: Διατήρησε στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 τη δυναμική του τρίτου τριμήνου, με βάση τη συνοπτική ενημέρωση, που εξέδωσε ο όμιλος. Το Δ΄ τρίμηνο τα προσωρινά EBITDA ανήλθαν σε 98 εκατ. ευρώ (95,4 εκατ. ευρώ στο Γ΄ τρίμηνο). Στο σύνολο της χρήσης τα EBITDA θα ξεπεράσουν τα 330 εκατ., ενώ ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ (net debt/EBITDA 2,4x).

Τιτάν ΙΙ: Ο όμιλος από το Β΄ τρίμηνο πέρασε το αυξημένο κόστος παραγωγής στις τελικές τιμές, αξιοποιώντας την ισχυρή ζήτηση σε ΗΠΑ και την ανάκαμψη της ζήτησης σε Ν.Α Ευρώπη. Εξ ου και επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για υπέρβαση στόχων χρήσης (Απελεύθερος 11 Νοεμβρίου). Πλέον, μέρος του κόστους έχει υποχωρήσει, λόγω της σημαντικής διόρθωσης στα ναύλα. Ο κίνδυνος έγκειται στη μείωση της ζήτησης λόγω ύφεσης/slow down σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

ΤΕΝΕΡΓ: Το χρονοδιάγραμμα για να ηλεκτρισθεί ο Καφηρέας, που αποτελεί ένα από τα τελευταία προς εκπλήρωση KPIs του προγράμματος επιβράβευσης στελεχών ( δωρεάν διάθεση ως 2,5 εκατ. μετοχών) και οι τελευταίες πινελιές στο σχήμα χρηματοδότησης θα καθορίσουν το timing των ανακοινώσεων για το deal.

Τα υπόλοιπα (μεταβίβαση στον όμιλο ΓΕΚ non core business assets) θα ακολουθήσουν καθώς το επιτρέπει η δομή υλοποίησης της συναλλαγής (Απελεύθερος 21 Δεκεμβρίου 2022).

Attica Bank: Σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ για να λάβει αποφάσεις ως προς την στρατηγική διαχείρισης των NPEs, χωρίς τα εμπλεκόμενα μέρη ( Ellington- διοίκηση- ΤΧΣ) να έχουν φθάσει σε συμφωνία για το θέμα. Επομένως, οι αποφάσεις είναι πιθανόν να ληφθούν κατά πλειοψηφία. Εξέλιξη που πιθανώς να τελειώσει -και τυπικά- το term sheet, μεταξύ ΤΧΣ-Ellington/ΤΜΕΔΕ, ανοίγοντας το δρόμο για διμερείς συζητήσεις ΤΧΣ- Thrinvest.

Attica Bank II: Στο διάστημα μερικών εβδομάδων, που θα απαιτηθεί για τις συζητήσεις ΤΧΣ- Thrinvest η Attica είναι θωρακισμένη καθώς έχουν δεσμευτεί, ως έναντι της αύξησης τα λεφτά που αναλογούν στη συμμετοχή του ΤΧΣ (329 εκατ. ευρώ). Εφόσον «κλειδώσει» η στρατηγική αποεπένδυσης οι Μπάκοι έχουν πρακτικά προσυμφωνήσει στα βασικά σημεία του οδικού χάρτη. Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη «κλειδωμένη» η κεφαλαιακή ενίσχυση ( σ.σ. 490 εκατ. ευρώ).

ΚΑΕ:. Ο κ. Μιχάλης Χατζηπαύλου, ο οποίος διατηρεί χρόνια σχέσεις με τον ως πρόσφατα ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ, Γ. Βελέντζα, αναλαμβάνει νέος – μη εκτελεστικός- πρόεδρος. Στη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή ο κ. Παντελής Βελέντζας του Γεωργίου.

Public: Νέα κεφαλαιακή «ένεση», ύψους 30 εκατ. ευρώ, παρείχε η Olympia Group στην Public, με βάση την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 13ης Δεκεμβρίου. Μετά τις ζημιές των προηγουμένων χρήσεων ( Public: Το …βουνό ζημιών και το «Ρούμπεν άλλαξε τα όλα») το νέο management επιχειρεί να «μαζέψει» τα κόστη και να αναπτύξει συνέργειες.

Βοτανικός: Στην εκπόνηση οριστικών μελετών για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό προχωρά η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha-Πειραιώς), όπως ενημέρωσε η εταιρεία με ανακοίνωσή της. Χίλια μπράβο. Αναρτήστε και στο ΓΕΜΗ καμιά λογιστική κατάσταση, γιατί η τελευταία είναι της χρήσης 2018 (αντίστοιχη είναι η ενημέρωση και στο site της εταιρείας).


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.184 views0 comments
bottom of page