top of page

Το exclusivity για ΤΕΝΕΡΓ, η εγγύηση ΕΑΤ σε δάνειο AVRAMAR και οι μάντεις των Δελφών για Ηρακλή ΙΙΙ

ΔΕΗ: Σε ανοδική αναθεώρηση της καθοδήγησης για επαναλαμβανόμενα EBITDA χρήσης προχώρησε η διοίκηση, μετά τα αποτελέσματα Α τριμήνου (EBITDA 280 εκατ. ευρώ), εκτιμώντας ότι θα ανέλθουν σε 1,2 δισ. ευρώ (1,1 δισ. η προηγούμενη εκτίμηση). Το μέρισμα- τρέχουσας χρήσης- θα φθάσει ως το 35% των καθαρών κερδών. Επενδυτική ημερίδα τον Σεπτέμβριο.

ΔΕΗ ΙΙ: Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι για άλλο ένα τρίμηνο η ΔΕΗ έφερε τα αποτελέσματα που υποσχέθηκε. Διπλασιασμός επενδύσεων (1,2 δισ. ευρώ), σε σχέση με το 2022 χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές κινήσεις μη οργανικής ανάπτυξης. Στο τέλος του έτους θα έχει υπό λειτουργία ή κατασκευασμένα και έτοιμα να τεθούν σε εμπορική λειτουργία πάρκα ισχύος 1 GW. Ως τον Ιούνιο τίθενται σε λειτουργία πάρκα σε Κοζάνη (200 MW) και Αρκαδία (39+11 MW). Στο Γ τρίμηνο σε εμπορική λειτουργία η Πτολεμαΐδα V.

ΤΕΝΕΡΓ: Αναμένονται οι αποφάσεις των Αυστραλών για το αν θα αποδεχθούν τους όρους Εθνικής, όσον αφορά στη χρηματοδότηση, ή θα πρέπει να λάβουν βασική έγκριση από έτερη ( πλην Πειραιώς) τράπεζα. Εφόσον λήξει αισίως το θέμα με Εθνική, η αγορά περιμένει ανακοίνωση των ΓΕΚ και First Sentier, με την οποία θα ενημερώνουν το επενδυτικό κοινό ότι εισέρχονται σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων. Αναγκαίο να τηρηθούν οι τύποι…

ΜΥΤΙΛ: Γρήγορα τρέχει η προεργασία για την έκδοση – «πράσινου»;- retail bond από τη Μυτιληναίος (Απελεύθερος 17 Μαΐου). Αν δεν μεσολαβήσουν ανατροπές, η θα διενεργηθεί μετά τις εκλογές.

AVRAMAR- Τράπεζες: Δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ ζητά η AVRAMAR Ιχθυοκαλλιέργειες, εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση Σελόντα- Νηρεύς, από τις τράπεζες, με δέσμευση μετόχων ότι θα βάλουν άλλα τόσα σε κεφάλαια. Συνάντηση σήμερα των πιστωτριών τραπεζών.

AVRAMAR- τράπεζες ΙΙ: Οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να είναι επιφυλακτικές, έναντι Avramar και Amerra (σ.σ. ο μέτοχος που ασκεί διοίκηση) καθώς τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο Πειραιώς και Eurobank ενέκριναν δάνειο (αναχρηματοδότηση;) 30 εκατ. ευρώ με εγγύηση ΕΑΤ, υπό τη δέσμευση των μετόχων ότι το business plan για τη χρήση 2022 υλοποιείται κανονικά και ο όμιλος πάει για EBITDA 42 εκατ. ευρώ.

AVRAMAR- τράπεζες ΙΙΙ: Μερικούς μήνες μετά το b/plan.. εξόκειλε και ο όμιλος αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Αρκετά πιθανόν οι τράπεζες να θέσουν ως όρο την καταμέτρηση ιχθυοπληθυσμού από ανεξάρτητο εκτιμητή. Το δάνειο με εγγύηση ΕΑΤ με ποια κριτήρια δόθηκε; Τι εξασφαλίσεις έχει; Ιχθυοπληθυσμό ή τις μετοχές της ισπανικής εταιρείας του ομίλου, που αποτελεί και το πιο ασφαλές περιουσιακό της στοιχείο;

AVRAMAR- Ανδρομέδα: Εν τω μεταξύ η Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες φορτώνεται το δανεισμό (26,75 εκατ. ευρώ) καθώς και την αρνητική καθαρή θέση (5,4 εκατ. ευρώ) της ομόσταυλης Ανδρομέδα, μετά την εκ νέου απόφαση για τη συγχώνευσή τους.

Η συγχώνευση είχε αποφασιστεί στις 27 Σεπτεμβρίου με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 31/12/2021 αλλά δεν ολοκληρώθηκε καθώς δεν είχαν αφαιρέσει από την καθαρή θέση της Ανδρομέδα 7,6 εκατ. ευρώ αφορολόγητα αποθεματικά ή κατά ειδικό τρόπο φορολογηθέντα αποθεματικά.

ΟΠΑΠ: O ΟΠΑΠ κάλυψε AMK των «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ» και «Ιπποδρομίες ΜΑΕ» ύψους 2-+5,5 εκατ. ευρώ. Επίσης κάλυψε ομολογιακό 8 εκατ. ευρώ της Tora Direct και προχώρησε σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της δραστηριότητας Kaizen Gaming Limited. Η δραστηριότητα σε Ελλάδα και Κύπρο (Stoiximan business) πέρασε κάτω από τη Stoiximan Holding Ltd, ενώ αυτή στις υπόλοιπες αγορές (Betano business) κάτω από την Kaizen Gaming Holding Ltd.

Ηρακλής- παράταση: Εθνική για Frontier II, Πειραιώς για Sunrise III και όλες οι συστημικές τράπεζες μαζί για το Solar περίμεναν επί μήνες να λήξει η έρευνα Eurostat για να λάβουν εγκρίσεις κρατικής ενίσχυσης και να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές με τους προτιμητέους επενδυτές. Επειδή παρήλθε μεγάλο διάστημα αναμονής τους είπαν ότι θα πρέπει να περιμένουν την τυπική παράταση του Ηρακλή ΙΙ.

Ηρακλής- παράταση ΙΙ: Παρ’ ότι τυπική η παράταση, προεκλογικώς δεν έγινε τίποτε και οι υπουργοί σήμερα παραδίδουν σε υπηρεσιακούς. Πάμε για τη νέα κυβέρνηση η οποία θα λάβει τις αποφάσεις της. Τις οποίες, βέβαια, έσπευσαν να μαντέψουν από τους Δελφούς οι ιθύνοντες νόες του πέμπτου πόλου (Απελεύθερος 2 Μαΐου). Αν πέσουν μέσα ή δημιουργούν κλίμα για να μην πέσουν έξω, δεν το γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι ότι οι συστημικές βράζουν, εν τω μεταξύ, στο …ζουμί τους καθώς μια επέκταση του Ηρακλή για να εγγυηθεί senior notes και άλλων τιτλοποιήσεων σημαίνει και άλλο χαμένο χρόνο.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.176 views0 comments
bottom of page