top of page

Η επιλογή Τιτάν, το equity από Dimand για Skyline και το τρίγωνο Πειραιώς- Κοντογούρης- Iolcus


Καλημέρα,


Για να μην νομίζουμε ότι συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Η Tesla κατέβασε την μάλλον αξιοσέβαστη ζημιά από το Bitcoin απευθείας στην καθαρή θέση, αποφεύγοντας να την περάσει από τα αποτελέσματα.

Έτσι, δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς, συνεπεία της επιθετικής αποεπένδυσης από ένα κρυπτονόμισμα, στο οποίο Tesla και Μασκ είχαν καταλυτική επίδραση. Για όλα αυτά, η SEC δέχεται σκληρή κριτική.


Στο ελληνικό ΓΕΜΗ, από την άλλη, όλα είναι καθαρά και ξάστερα. Από εκεί λοιπόν ενημερωθήκαμε ότι στις 7 Ιουλίου το Δ.Σ της Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ παρείχε ειδική άδεια για την κατάρτιση τριετούς σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών διευθύνοντος συμβούλου με τον κ. Αχιλλέα Κοντογούρη, έναντι ετήσιας αμοιβής 80 χιλ. ευρώ.  


Προφανώς, πρόκειται για απόφαση, που θα ισχύσει, ως ότου ο κ. Κοντογούρης αναλάβει και τυπικά τη θέση του ανώτερου γενικού διευθυντή του κλάδου Wealth&AssetManagement της Πειραιώς, κάτω από τον οποίο θα ενταχθεί η Iolcus. Εκτός και αν ο κλάδος περάσει κάτω από την Iolcus…


Επίσης, η Iolcus προχώρησε σε ΑΜΚ, ύψους 330 χιλ. ευρώ, μερικές ημέρες πριν την εξαγορά της από την Πειραιώς. Γιατί;


Τιτάν: Δεν χρειάζεται να διενεργήσει κανείς ενδελεχές ρεπορτάζ για να φθάσει στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του ομίλου να εισάγει τις μετοχές της μητρικής στο Euronext Βρυξελλών, με παράλληλη διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Παρίσι, δεν «βγήκε».


Μια απλή ματιά στην εμπορευσιμότητα της μετοχής, κατά την τελευταία τριετία, το καταδεικνύει.


Τιτάν ΙΙ: Από την άλλη, αναστροφές τέτοιων κινήσεων δεν γίνονται εύκολα. Για τεχνικούς και για ουσιαστικούς λόγους. Μια καλή αφορμή ριζικής επανεξέτασης, θα παρείχε ενδεχόμενη απόφαση εισαγωγής της αμερικανικής θυγατρικής στη Wall Street.


Σε αυτή την περίπτωση το Αθήνα- Νιού Γιορκ θα έμοιαζε πιο συμβατό.


ΙΝΚΑΤ: Μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας διοίκησης ακούμε πως ήταν η ανάθεση σε μεγάλη ελεγκτική εταιρεία liquidity analysis.


Στόχος να αναλυθεί το πλάνο των επενδύσεων σε ΑΠΕ, για να αποφασισθεί εν συνεχεία πως θα χρηματοδοτηθεί με χρήση equity, πόρων του RRF και τραπεζικού δανεισμού.


Όλοι όσοι έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια αδειών- όχι μόνο η ΙΝΚΑΤ- «τρέχουν», εν όψει της υπουργικής απόφασης για τους όρους σύνδεσης.


Φουρλής- Autohellas: Η Autohellas δίνει 15 εκατ. ευρώ, για να αγοράσει 7.035.000 μετοχές της TradeEstates (2,132 ευρώ ανά μετοχή) από τη Trade Logistics, η οποία με τη σειρά της θα αποπληρώσει ισόποσο δανεισμό.

Έχει δε το δικαίωμα να καλύψει αποκλειστικά εις είδος ΑΜΚ ύψους 8 εκατ. ευρώ της Trade Estates ως την 31 Δεκεμβρίου 2022.  


Αν το ασκήσει, θα κατέχει το 12% της Trade Estates, για το οποίο θα έχει πληρώσει 23 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το 100% της ΑΕΑΑΠ εκτιμάται 191,6 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2021 το NAV του ομίλου Trade Estatesδιαμορφωνόταν σε 185 εκατ. ευρώ.


Φουρλής-Autohellas II: Η συμφωνία προβλέπει ότι η Autohellas δύναται να εισφέρει οικόπεδο 45.408,04 τ.μ. στην Ελευσίνα, επί του οποίου η ΑΕΕΑΠ θα αναπτύξει σύγχρονο κέντρο Logistics.

Υπάρχουν και πληροφορίες περί συνεπένδυσης στην ανάπτυξη του ακινήτου.


ΕΧΑΕ: Το «τσίμπημα» των εξόδων συγκράτησε EBITDA (8,03 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο) και περιθώρια κέρδους. Στις 30 Ιουνίου η ΕΧΑΕ κατείχε 1.279.997 ίδιες μετοχές (2,12%), με μέση τιμή κτήσης 3,506 ευρώ.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς από τη Reggeborgh εξηγεί την υποχώρηση της τιμής στο ταμπλό.


PQH-Αριάδνη: Λήγει στο τέλος του έτους η σύμβαση της PQH ως ειδικός εκκαθαριστής. Αν είχε προχωρήσει ο διαγωνισμός «Αριάδνη» και ολοκληρωνόταν η συναλλαγή, η σύμβαση της PQH λογικά δεν θα ανανεωνόταν.

Τώρα, το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί μια παράταση καθώς η ανάληψη της θέσης από άλλο σχήμα θα προκαλούσε καθυστερήσεις.


Alpha-Skyline: Προτιμητέος επενδυτής, ως αναμενόταν, το σχήμα Dimand- HIG- Premia, με το οποίο η τράπεζα εισέρχεται σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων.

Λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν, πέραν της έμμεσης επιβεβαίωσης μείωσης της περιμέτρου στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.

Είθισται, σε τέτοιες περιπτώσεις, να βγαίνουν από την περίμετρο περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία προσφέρεται αισθητά υψηλότερη έκπτωση της μεσοσταθμικής.


Alpha- Skyline II: Μεταξύ των τριών διεκδικητών υπήρχε η αίσθηση, ήδη από τα τέλη Μαΐου, ότι η προσφορά της κοινοπραξίας Dimand-HIG-Premia ενείχε το χαμηλότερο discount.


Με δεδομένο, όμως, ότι οι προσφορές δεν ήταν συγκρίσιμες ( σ.σ. μόνο τα διαφορετικά «γλυκαντικά», που ενείχε η κάθε μια, τη διαφοροποιούσαν αισθητά από τον ανταγωνισμό) και η περίμετρος άλλαξε, τα νούμερα που κυκλοφορούν δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε με επιφύλαξη.

Άλλωστε, στην περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων πολλά μπορούν να αλλάξουν…  


Ακούγεται ότι η χρηματοδότηση του τιμήματος, εφόσον υπογραφεί SPA, θα γίνει με equity ( σ.σ. περίπου 60 εκατ. ευρώ) τραπεζικό δανεισμό και mezzanine bond από την H.I.G. Capital της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.


Παγκρήτια: Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Παγκρήτιας στις 29 Ιουνίου εξελέγησαν δύο νέα μέλη Δ.Σ.  Ο Γεώργιος Σάλλας ως εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και ο Πέτρος Φουρτούνης ως μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος.

Η καταλληλότητά τους θα πρέπει να εγκριθεί από την ΤτΕ.

 

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.260 views0 comments
bottom of page