top of page

Τα χρυσά margin της διύλισης για ΕΛΠΕ, το προμέρισμα MOH και το ορόσημο της ΔΕΘ για ΤΕΝΕΡΓΑισθητά πάνω από το μέσο όρο του consensus (342 εκατ. ευρώ) τα συγκρίσιμα EBITDA Β΄ τριμήνου του ομίλου ΕΛΠΕ ( 535 εκατ. ευρώ), χάρη στα πολύ υψηλά περιθώρια διύλισης.


Τα διυλιστήρια δούλεψαν με margin 26 δολάρια ανά βαρέλι στο Β΄ τρίμηνο και 18 δολάρια ανά βαρέλι στο πρώτο εξάμηνο. Τα EBITDA ανά βαρέλι προκαλούν ζαλάδα.

Η διοίκηση απέφυγε, παραδοσιακά, να δώσει guidanceγια το σύνολο της χρήσης. Σημείωσε ότι στο Γ΄ τρίμηνο υπάρχει μείωση κατανάλωσης βενζίνης ( το ντίζελ κρατάει), λόγω υψηλών τιμών και υποχώρηση του σχετικού περιθωρίου. Παρά ταύτα, είναι βέβαιο ότι ο όμιλος οδεύει για την πιο κερδοφόρο χρήση της ιστορίας του. Το ίδιο ισχύει και για την Motor Oil.


Τα  συγκρίσιμα EBITDA εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε 633,5 εκατ. ευρώ, όταν για το σύνολο της χρήσης οι αναλυτές αναμένουν 770 εκατ. ευρώ ( μέσος όρος consensus). Βέβαια, με εξαίρεση Eurobank, Wood και πιθανώς άλλη μια, οι ΑΧΕ, όταν αναθεώρησαν εκτιμήσεις Β΄ τριμήνου δεν έπραξαν το ίδιο και για το σύνολο της χρήσης.
ΕΛΠΕ: Τα συγκρίσιμα EBITDA διύλισης ανήλθαν στο Β τρίμηνο σε 467 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι, λόγω εργασιών συντήρησης, τα διυλιστήρια δεν δούλεψαν σε πλήρη βαθμό απασχόλησης.


Τα περιθώρια έχουν υποχωρήσει στο τρέχον τρίμηνο από τα «χρυσά» επίπεδα των 20 με 30 δολαρίων ανά βαρέλι,αλλά και πάλι είναι πολύ υψηλότερα από αυτά του Α΄τριμήνου.


Τα, δε, περιθώρια στο ντίζελ εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, όσο συνεχίζονται τα προβλήματα στην προσφορά, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία.


ΜΟΗ: Μετά τις επιδόσεις της ΕΛΠΕ οι εκτιμήσεις για ΕBITDA 400 με 470 εκατ. ευρώ από τη MOH στο Β΄τρίμηνο μοιάζουν …πενιχρές.


Υπενθυμίζεται ότι η Παντελάκης ΑΧΕ είχε την υψηλότερη εκτίμηση για τα EBITDA των ΕΛΠΕ (460 εκατ. ευρώ) και έχει την υψηλότερη για Motor Oil (470 εκατ. ευρώ).


MOH II: Η αγορά θα εστιάσει στο free cash flow και το guidance της διοίκησης για τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, σε σχέση με τα αποθέματα, προκειμένου να αντιληφθεί, αν έρχεται προμέρισμα το Φθινόπωρο.


Η διοίκηση έχει αναφέρει ότι, όταν κλείσει το deal της Άνεμος, θα την ενοποιήσει για όλη την χρήση, αλλά η αγορά κρατά επιφυλάξεις για το αν γίνεται. Αν συμβεί, θα προσθέσει στα EBITDA περίπου 80 εκατ. ευρώ.


ΤΕΝΕΡΓ: Κάποιοι στην αγορά έχουν θέσει ως ορόσημο για την ανακοίνωση του deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε επενδυτή ( First Sentier) την επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.


Το σκεπτικό τους έχει λογική καθώς θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση των τελευταίων ετών και ως εκ τούτου θα δημιουργήσει κλίμα.


Πειραιώς- Διαχείριση Ακινήτων: Ο διαγωνισμός (project Valley) για την πώληση της Piraeus Real EstateManagement (PREM) έχει διαχωριστεί, εδώ και μερικούς μήνες, από το project Terra ( πώληση ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων).  


Η «προίκα», όμως, που θα δοθεί στη PREM ( σ.σ. το εύρος του χαρτοφυλακίου ακινήτων προς διαχείριση) θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία Πειραιώς με επενδυτή για το Terra.

Εν τω μεταξύ, η PREM απορροφά τις εργασίες τηςΠειραιώς Real Estate (Κορμάς).  


Alpha- DK: Στη Davidson Kempner θα καταλήξει, όπως όλα δείχνουν χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων από δάνεια προς µεγάλες και µικροµεσαίες επιχειρήσεις, που έχει βγάλει προς πώληση η Alpha.


Στις 29 Ιουνίου η Εκτελεστική Επιτροπή της τράπεζας, αφού εξέτασε την οικονομική προσφορά, που έλαβε από την DK, της παρείχε τη δυνατότητα ενός εκτενέστερου οικονομικού ελέγχου.


Η Alpha ταξινόμησε το χαρτοφυλάκιο στα διαθέσιμα προς πώληση και πήρε πρόσθετη πρόβλεψη. Μετά τις προβλέψεις, αποτιμάται σε 263,7 εκατ. ευρώ. Λογικά κάπου εκεί θα κλείσει και το τίμημα.


Attica-Ανδρεάδης: Είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ότι τον πολιτικό τον στέλνεις σπίτι του. Τον παραπάνω άτυπο κανόνα, τον υιοθετήσαμε, με μικρά διαλείμματα, και για επιχειρηματίες/τραπεζίτες, που βαρύνονται με τεράστια σκάνδαλα.  


Υπό το παραπάνω πρίσμα, η διαπόμπευση Μιχάλη Ανδρεάδη προκαλεί εντύπωση. Λάθη προφανώς έκανε, ιδιαίτερα αν συνυπολογισθεί ότι γνώριζε, εξ αρχής, πως είναι προσωρινός CEO.


Δεν μπορεί, όμως, να ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά για όσους ανήκουν στο…ΠΟΚ και μας «φέσωσαν» με δισεκατομμύρια και άλλα για… ΠΑΟΚτζήδες, που έκαναν τον CEO μόλις για μερικούς μήνες και κατά την άσκηση management τους βγήκαν μερικά απωθημένα.  


Στην περίπτωση Attica Bank, Θεά Άρτεμις, έχουμε καταπιεί …καμήλες…


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.245 views0 comments
bottom of page