top of page

Η GSAM φεύγει από JV με Prodea, τα κεφάλια της Ellington έρχονται και η MOH ετοιμάζει νέα επένδυσηΥπάρχουν εισηγμένες, που την εξαιρετική, για τις ίδιες, φετινή συγκυρία σε πωλήσεις, περιθώρια κέρδους και παραγωγή free cash flow την αξιοποιούν, προχωρώντας σε κινήσεις οργανικής ανάπτυξης και εξαγορές. Motor Oil και Autohellas αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις.


MOH: Η Motor Oil, χάρη στα πολύ υψηλά περιθώρια διύλισης και την ισχυρή – ως τώρα- ζήτηση, μετατράπηκε, φέτος, σε μηχανή παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών.

Ακόμη και αν η έκτακτη εισφορά φθάσει να αναλογεί στο 28% των φετινών καθαρών κερδών, όσα μένουν είναι ικανά να χρηματοδοτήσουν την απόκτηση του 75% του κλάδου ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μια νέα μεγάλη επένδυση ( σ.σ. της τάξης των 100 εκατ. ευρώ) στο Διυλιστήριο.


Autohellas: Με τις ευλογίες της Hertz, υπέγραψε τον Αύγουστο SPA, για την εξαγορά της πορτογαλικής HR Automoveis. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Ταυτόχρονα, η υψηλή παραγωγή free cash flow επιτρέπει επιστροφή κεφαλαίου 48,6 εκατ. ευρώ (1 ευρώ ανά μετοχή).


ΕΥΔΑΠ: Τα EBITDA-i (σ.σ. χωρίς τις προσαρμογές για αδιύλιστο νερό και μεταβολές στην απομείωση απαιτήσεων) διαμορφώθηκαν στο Α΄ εξάμηνο σε 30,3 εκατ. ευρώ (42,6 εκατ. ευρώ πέρσι). Η μείωση οφείλεται σε αυξημένο ενεργειακό κόστος και στις «τσιμπημένες» δαπάνες προσωπικού.

Στο εξάμηνο η ΕΥΔΑΠ διενήργησε αντιστροφή προβλέψεων για επίδικες υποθέσεις 8,9 εκατ. ευρώ και πρόβλεψης 5,2 εκατ. ευρώ για απομείωση απαιτήσεων.


ΕΥΔΑΠ-Attica Bank: Έβαλε το 2015 στην ΑΜΚ της Attica Bank 20 εκατ. ευρώ και η επένδυση πλέον αποτιμάται σε 7 χιλ. ευρώ!! Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη…


Prodea- GSAM: Την αποεπένδυσή της από την κοινοπραξία με τη Prodea στην Ιταλία φαίνεται ότι δρομολογεί η Goldman Sachs Asset Management (GSAM). Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, στις αρχές της χρονιάς, να συνενώσουν τις real estate δραστηριότητές τους στην Ιταλία και ακολούθησαν χιαστί αγορές ποσοστών σε Picasso fund ( συμφερόντων Prodea) και Tarvos (συμφερόντων GSAM).

Πριν από μερικές ημέρες, η Picasso fund δανείστηκε από BofA Europe DAC, Alpha Bank και Deutsche Bank 175 εκατ. ευρώ για δύο έτη ( σ.σ. με δυνατότητα 3 ετήσιων ανανεώσεων). Το δάνειο ελήφθη, για αναχρηματοδότηση δανεισμού, τόσο της Picasso, όσο και της Tarvos, οι οποίες οδεύουν προς συγχώνευση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της Prodea στις οικονομικές κατταστάσεις.

Prodea- GSAM II: Η αναχρηματοδότηση δανεισμού της Tarvosπιθανώς να οδηγεί σε αποπληρωμή δανεισμού, που είχε παράσχει η Goldman Sachs. Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται cash out και θα ακολουθήσει η πώληση μετοχών της κοινής, πλέον, εταιρείας από την GSAM.

Αν καταλάβαμε καλά από τη δυσανάγνωστη αναφορά η BofA δάνεισε απευθείας την Picasso, ενώ Alpha Bank και Deutsche Bank κάλυψαν ομολογιακό της Iside, όχημα ειδικού σκοπού, που δεν αναφέρεται σε ποιόν ανήκει…


ΣΙΔΜΑ: Ο όμιλος από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, προχώρησε σε δύο συναλλαγές διαχείρισης κινδύνου επιτοκίου, ύψους 10 εκ. ευρώ, με τις ΕΤΕ και Πειραιώς αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, σύνηψε συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων (Interest Rate CAP), ύψους 5 εκ με κάθε τράπεζα, στις οποίες το ανώτατο επιτόκιο προστασίας ανέρχεται σε 0,5%.

Έτσι, «κλείδωσε» επιτόκιο 0,5% για το 10% του δανεισμού σε επίπεδο ομίλου και το 12,5% σε επίπεδο μητρικής.


Cenergy: Η διοίκηση της εταιρείας επιβεβαίωσε την καθυστέρηση, όσον αφορά στην επένδυση για το εργοστάσιο παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στο Μέριλαντ (Απελεύθερος 22 Σεπτεμβρίου), την απέδωσε, όμως, στη γραφειοκρατία της Πολιτείας.


Attica Bank: Δύο οι σημαντικές εξελίξεις της εβδομάδας. Πρώτον, πρέπει να δημοσιευθούν οικονομικές καταστάσεις 6μήνου ως την 30η Σεπτεμβρίου και η KPMG, μετά τις προκαταρκτικές αξιολογήσεις της DBRS, είναι πιθανόν να θέσει θέμα going concern. Εξ ου και η στροφή των τελευταίων 48 ωρών, με δημοσιεύματα, τα οποία τονίζουν ότι δεν οδεύουν σε Ηρακλή οι τιτλοποιήσεις.

Δεύτερον, έρχονται τα μεγάλα κεφάλια της Ellington στην Αθήνα, για συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, ΤΧΣ και ΤτΕ. Αν δεν βγει άκρη και με αυτούς, η υπόθεση «Ellington στρατηγικός» εγκαταλείπεται. Για το fund τα σίγουρα λεφτά βρίσκονται στη διαχείριση των NPEs. Εξ ου και επιμένει να κρατήσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Omega.


ΔΕΠΑ: Την περίοδο 2019-21 η ΔΕΠΑ παρέλαβε από τη BOTAS λιγότερες ποσότητες φυσικού αερίου από τις ελάχιστες που προέβλεπε η σύμβαση ανά έτος. Κατά συνέπεια, εφαρμόστηκε η ρήτρα υποχρεωτικής πληρωμής ποσοτήτων, ανεξαρτήτως παραλαβής (Take or Pay).

Φέτος και το 2023, παραλαμβάνει αντισταθμιστικές ποσότητες, για τις οποίες έχει προπληρώσει (;), ώστε να ολοκληρωθεί η σύμβαση με τη BOTAS, η οποία δεν ανανεώθηκε.


ΙΟΝ: Σε έκτακτη γενική συνέλευση την επόμενη Παρασκευή καλούνται οι μέτοχοι της εταιρείας για την εκλογή μελών Δ.Σ ίνα συμπληρωθούν θέσεις και καθορισμό αμοιβών των μελών.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.243 views0 comments
bottom of page